Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Zlatan skulle kunna köpa hela klubben"

SKRÄLLGÄNGET. Bournemouth vann Championship efter en 3-0-seger mot Charlton i säsongens sista match. Foto: Andrew Couldridge
Bournemouths klubbordförande Jeff Mostyn firar avancemanget. Foto: Andrew Couldridge
Spelarna fick gratis lunch. Restaurangägaren Graziano Piovan är ett av klubbens trogna fans. När ekonomi var som sämst bjöd han spelarna på gratis luncher. Foto: Robert Börjesson
Chris Pool har dekorerat sin taxibil med Bournemouth AFC-dekaler. Foto: Robert Börjesson
Win Rodgers och hans son Fin, 8. Enligt Win är Cherries-fansen omtyckta även på bortaplan.

BOURNEMOUTH. För bara sex år sedan hade AFC Bournemouth så allvarliga ekonomiska problem att de tvingades inleda säsongen i fjärdedivisionen League Two med minus 17 poäng.

De var bara timmar från konkurs.

I eftermiddag debuterar de som Premier League-lag.

SPORT-Expressens Robert Börjesson reste till mirakelklubben som nu ger hela fotbollsvärlden hopp.

- Jag brukade ge spelarna gratis lunch så att de kunde äta sig mätta, säger krögaren Graziano Piovan.

Från fjärdedivisionen tillPremier League på sex år

Klubbnamn: AFC Bournemouth.

Bildades: 1890 (som Boscombe FC).

Smeknamn: "The Cherries".

Arena: Dean Court (döptes nyligen om till Vitality Stadium efter en sponsor).

Publikkapacitet: 11 700 åskådare - Premier Leagues minsta.

Manager: Eddie Howe, 37, Premier Leagues yngsta tränare.

Huvudägare: Ryske affärsmannen Maxim Demin.

Aktuella: Vann Championship 2015 och spelar i dag - trots en längre tid av ekonomiska problem - sin första match någonsin i Premier League mot Aston Villa.

Så har Cherries värvat inför PL

Max Gradel, St Etienne.

Christian Atsu, Chelsea (lån).

Filippo Costa, Chievo (lån).

Sylvain Distin, klubblös (gratis).

Adam Federici, Reading.

Joshua King, Blackburn.

Tyrone Mings, Ipswich.

Utanför AFC Bournemouths lilla hemmaplan Dean Court sticker en medelålders man ut i mängden av alla upprymda supportrar som hämtar biljetter och köper matchtröjor inför dagens Premier League-premiär mot Aston Villa. Han ser inte lika glad ut som de andra fansen.

- En kompis gick bort den 23 juli, förklarar Chris Pool. Han var 85 år och hade följt "The Cherries" i 80 år, genomlidit alla problem, men när de mirakulöst når Premier League, då dör han två veckor innan premiären. Han fick aldrig se dem i Premier League. Det är bara för grymt, säger han och skakar på huvudet. Han lutar sig mot sin taxibil som dekorerats med AFC Bournemouth-klistermärken.

- Klädkoden till begravningen är svart och rött, "The Cherries" färger. Jag ska ha svart kostym och röd slips för att hedra honom, säger han.

En av tidernas största skrällar

Förra säsongens avancemang till Premier League var en av tidernas största skrällar i brittisk fotboll. Lilla Bournemouth hade så allvarliga problem att de fick inleda säsongen 2008/2009 i fjärdedivisionen League Two med minus 17 poäng. Nu kan de börja fundera på vad de ska göra med över en miljard kronor i ekonomiskt tillskott, bland annat för tv-intäkter och olika resultatbonusar. Daily Telegraphs fotbollskrönikör Henry Winter använder en svensk för att förklara hur osannolikt det är att den lilla kuststaden, mest känd för språkresor och en strandpromenad med pir, palmer och popcornförsäljare, nu ska konkurrera med klubbar som lägger miljarder kronor på spelare.

- Zlatan skulle kunna köpa hela AFC Bournemouth, Nej, fel. Så här är det. Zlatan skulle kunna köpa hela Bournemouth, säger Winter och ler.

Inne i klubbens butik diskuterar fans att klubbens nya matchtröjor inte är klara i tid till premiären. Man är överraskande nog inte allt för upprörda. Det är svårt att se Chelseas, Arsenals eller Tottenhams fans vara lika coola inför de missade mångmiljonintäkterna, men i Bournemouth verkar alla medvetna om att klubben egentligen är för liten och grön för världens största fotbollsliga. De har dessutom varit med om värre problem. Klubbens hemmafans har bestämt att man i stället ska hedra klubben med att ta på sig tröjor från tidigare dystrare år i eftermiddag.

I stället för ett enfärgat Dean Court, läktare där varenda supporter har samma matchtröja, kommer det vara ett myller av färger och malätna tröjor med avdankade små sponsorer som Seward, Frizzell, Reg Heynes, Exchange & Mart och Coopers Beers som kommer att påminna spelarna om alla ekonomiska problem de överkommit för att nu få ställas mot jättar som Manchester United och Chelsea.

På klubbens supportersajt skojar medelålders män om att de inte kan få på sig tröjan de helst bär på premiären. Matchvikten är inte längre densamma.

15 minuter från konkurs

Graziano Piovan har inte bestämt vilken tröja han ska ta på sig. Han borde ta tröjan från 1996. Det var då han tillsammans med 3 000 andra fans samlade i The Winter garden, en nu riven teater där både Rolling Stones och Beatles spelade på 60-talet, för att desperat försöka komma på ett sätt att rädda klubben från konkurs.

På den tiden kom bara 3 500 människor på matcherna. Hela 3 000 av dem kom till krismötet. Med bara 15 minuter kvar lyckades man få ihop tillräckligt med pengar för att betala av en skatteskuld och rädda klubben från konkurs. Samtidigt blev Bournemouth en av Europas första supporterägda klubbar. En advokat som närvarade på mötet föreslog att de skulle ta över föreningen.

- Jag minns att jag var lika exalterad som rädd när jag gick hem från mötet. Jag ville bara rädda klubben, men kom hem som en klubbägare, säger Graziano Piovan som blev kvar i staden när han träffade sitt livs kärlek i Bournemouth under en språkresa 1977. De är fortfarande tillsammans.

Inte heller kärleken till klubben har dött. Ekonomin har under perioder varit så illa att han som supporter har gett spelarna gratis luncher. De har suttit bland de andra gästerna i hans lilla pizzeria La Picola Italia och ätit pasta carbonara för att orka träna. Först 2011 när den ryska affärsmannen Maxim Demin köpte klubben vågade Piovan tro att alla år av konkurshot var över.

- En av de stora utmaningarna nu är att omfamna det nya, allt som kommer med att vara i Premier League, utan att tappa att vi är en klubb nära fansen och människorna i staden, säger Graziano Piovan.

Ger andra fattiga småklubbar hopp

Fotbollsfans i hela världen kommer att följa Bournemouths premiär mot Aston Villa. Bournemouth har blivit klubben som gett andra små fattiga klubbar hopp.

- Ja, nu är vi plötsligt hela världens favoritklubb. Alla älskar en underdog och vi är hela världens underdog, säger Piovan.

Bournemouths ägare Demin har satsat måttligt och varsamt.

Klubben hade de lägsta lönerna i Championship och har värvat relativt försiktigt inför Premier League-äventyret.

Viktigast för klubben har varit att hyllade tränaren Eddie Howe, bara 37 år, fortsätter leda laget. Howe, som också har spelat för klubben, arbetat enligt filosofin att fotboll ska spelas på marken. Bournemouths ungdomslag drillas enligt samma filosofi. Inte för inte har hans lag kallats ett fattigmans Arsenal.

I den sista presskonferensen inför premiären medgav Howe att premiärelvan är det tuffaste beslut han tagit. Flera av hjältarna bakom bragden kommer att bänkas. Managern har bestämt sig för att vara känslokall.

- Jag kommer inte välja efter vem som var här förra säsongen eller försöka vara lojal mot någon, säger han bestämt.

I supporterbutiken står Win Rogers med sin åttaåriga son Fin.

- Vi bor i Nottingham och åker bara på bortamatcherna, men då märker man att vi är ett unikt lag. Vi är omtyckta på andra arenor. Vi är inte så krävande och arga som andra lags supportrar. Vi förväntar oss inget. Vi är ju faktiskt bara lyckliga över att vi fortfarande får vara med.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!