Foto: Michael ReganFoto: Michael Regan
 Foto: Michael Regan
Foto: Andrew PowellFoto: Andrew Powell
 Foto: Andrew Powell
Foto: Laurence GriffithsFoto: Laurence Griffiths
 Foto: Laurence Griffiths

"Zlatan i Liverpool? Det vore fantastiskt"

Publicerad

Det blev en världsnyhet i helgen när den tidigare Liverpoolstjärnan Jamie Carragher lämnade Anfield i protest mot planerna att höja biljettpriserna.

Nu berättar han för SPORT-Expressen om den uppmärksammade demonstrationen och Liverpools problem.

Mittbacken planerar att ta sin fotbollsakademi till Sverige i sommar.

– Det vore fantastiskt om Zlatan kom till Liverpool, säger den förre fotbollsstjärnan.

Det var i lördags som tiotusen upprörda Liverpoolsupportrar lämnade sin hemmaplan Anfield i den 77:e minuten av ligamatchen mot Sunderland.

Rader av människor forsade plötsligt mot utgången, trots att deras favoritlag var på väg mot tre poäng. En supporter var klädd som liemannen. Andra sjöng att ägarna var "Giriga skitstövlar".

Demonstrationen var en protest mot att Liverpools ledning bestämt sig för att höja biljettpriserna till hisnande 77 pund nästa säsong, 940 kronor för en enda sittplats. De dramatiska protesterna fick stor uppmärksamhet i hela världen, inte minst för att Liverpool tappade sin 2-0-ledning efter att supportrarna försvunnit, men det blev en ännu större nyhet när demonstranterna upptäckte att en av klubbens allra största ikoner, Jamie Carragher, deltog i protesten. Nu berättar fotbollsstjärna varför det var viktigt att lämna Anfield.

– Med de fantastiska summorna som klubbarna får nu med det senaste tv-avtalet finns det ingen anledning att ha så höga biljettpriser som de har nu, säger Carrager på telefon.

– Det är för mycket.

 

LÄS ÄVEN: Stor bojklott hota Premier League.

 

TV-avtalet ger nästa 100 miljarder kronor

Det nya tv-avtalet ger Premier League-klubbarna nästan 100 miljarder kronor att dela på. Bara på matchintäkter får Liverpool in 695 miljoner kronor per säsong, enligt färska uppgifter från revisionsfirman Deloitte.

Det var inget enkelt beslut för mittbacken att "överge" laget han spelade för i 17 år mitt under en match.

– Alla tycker som jag, men man stod mellan det svåra valet att lämna Anfield eller stanna och stötta sitt lag så jag skulle aldrig kritisera de som stannade och hejade. Även om jag inte är glad över biljettpriserna, vill man inte överge laget.

Inför kvällens FA-cupmatch mot West Ham uppmanar Carragher nu klubbledningen att tänka om. Under gårdagen öppnade Liverpool även upp för att ändra sitt beslut.

– Men det här är inte bara ett problem för Liverpool, säger Carragher. Det handlar om hela Premier League där klubbarna har varit väldigt lyckosamma i hur mycket pengar tv-avtalen gett till löner och spelare. Det är inte många länder där klubbarna får så mycket pengar. Därför är det viktigt att klubbarna nu ger tillbaka något till fansen som stöttat dem under så lång tid.

Det är väl extra viktigt i en klubb som Liverpool där fansen i dag är mer kända än fotbollen? När du spelade var det annorlunda.

– Jag håller med! Om du går igenom det här Liverpoollaget är det dessvärre inte så många stjärnor. Supportrarna, the Kop, och Jürgen Klopp är antagligen den största anledningen till att spelare skriver på för Liverpool i dag. För tillfället har Liverpool inte ett fantastiskt lag.

– Supportrarna den stora grejen med Liverpool just nu och då måste klubben se till att fansen fortsätter att vara på gott humör.

Carragher om Jürgen Klopp

På fem år har Liverpool haft fyra olika tränare. Efter Brendan Rodgers misslyckande ser Jamie Carragher nu fram emot bättre tider med Borussia Dortmunds tidigare succétränare Jürgen Klopp. Liverpools berg-och dalbana under Klopps första tid och niondeplatsen i ligan avskräcker honom inte.

– Vi har en väldigt bra manager med en fantastisk meritlista, men det kommer bli väldigt svårt för han har inte fått ärva en fantastisk trupp. Många andra klubbar har ju blivit stora nu dessutom och har stora tränarnamn.

– Titta bara på Manchester City som värvat Pep Guardiola! Jürgen Klopp har mycket arbete framför sig.

Hade du velat spela för Jürgen Klopp?

– Oh ja, när jag går på matcherna tycker jag det är lika kul att titta på hans passion vid sidlinjen som att titta på laget spela. Jag skulle ha älskat att få ha honom som tränare. Dagens Liverpoolsspelare ska skatta sig lyckliga.

I sommar planerar Jamie Carragher att ta sin fotbollsakademi till Sverige. Till en början ska det bli ett fotbollsläger. Det kan växa till något mer regelbundet. Han ser gärna att en filial av akademin i Sverige.

I Liverpool hjälper akademin ungdomar från fattigare bostadsområden, bland annat i statsdelen Bootle docks där han själv växte upp, att få en skolutbildning samtidigt som man får en tränarexamen. Carragher är mån om att hjälpa ungdomar på samma sätt som han lotsades från barndomshemmet på Marsh Lane till Anfield.

– Jag hade Steve Heighway som min mentor i Liverpool. Jag kunde prata med honom om allt och han delade med sig av sin erfarenhet. Förhoppningsvis kan jag vara samma förebild för barn och ungdomar i dag. Om de ser mig som en vuxen de kan prata med och lära av vore det fantastiskt.

Carragher: "Jag minns Glenn Hysén"

Mittbacken har flera svenska favoritspelare.

– Jag minns Glenn Hysén. Han skrev nästan på för Manchester United, men valde att spela för Kenny (Dalglish) i stället. Han spelade bredvid Alan Hansen när de vann ligaguldet, men jag glömmer aldrig när han mötte Gary Lineker i matchen mellan Sverige och England. Det var första gången jag upptäckte honom. Lineker var vår superstjärna och han rörde knappt bollen när han mötte Hysén. Då var jag Evertonsupporter så jag var inte allt för glad när han skrev på för Liverpool. Han var en fantastisk försvarare.

Nu hoppas Carragher att Liverpool värvar en ny svensk, Zlatan Ibrahimovic.

– Folk var länge tveksamma och frågande kring hans förmåga här i England, men det berodde bara på att de inte sett honom tillräckligt. De fyra målen mot England begravde de tvivlen, speciellt cykelsparken. Det målet kommer vi aldrig glömma. Han är en av de största anfallarna de senaste 15 åren.

– Han är en briljant spelare, men jag gillar också att han är en sådan fantastisk personlighet. Han är annorlunda. Han säger vad han tycker. Om man inte har sådana människor blir fotbollen en väldigt tråkig plats. Det var briljant hur han tog Sverige till EM i play off-matchen mot Danmark när de sa att de skulle skicka honom till pensionering och han pensionerade dem, säger han och gapskrattar.

Skulle Zlatan funka i Premier League, även nu när han är i slutet av sin karriär.

– Oh ja, säger han innan han går igenom sin checklista för vad som krävs i Premier League.

– Fysiskt är det inga problem. När det gäller hans förmåga, det är ju självklart inga problem. Och hans storlek, han är 1,95 meter, har kraft och styrka. Han skulle inte ha några problem. Han skulle bli en superstjärna i Premier League. Jag hoppas att vi får se honom här innan han slutar, även om hans bästa år trots allt var i Italien när han vann serie A flera år i rad för olika klubbar. Men vem vet vad som händer i PSG, det snackas ju om att han ska röra på sig i sommar. Det skulle vara fantastiskt om han kom till Premier League och Liverpool.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag