Foto: Alex James/Jmp/Rex/Shutterstock / ALEX JAMES/JMP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESFoto: Alex James/Jmp/Rex/Shutterstock / ALEX JAMES/JMP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
 Foto: Alex James/Jmp/Rex/Shutterstock / ALEX JAMES/JMP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Splashnews / SPLASHNEWS SPLASH NEWSFoto: Splashnews / SPLASHNEWS SPLASH NEWS
 Foto: Splashnews / SPLASHNEWS SPLASH NEWS

Zlatan: "Barnen pressas för mycket"

Publicerad

Det är en av de hetaste debatterna i Idrotts-Sverige: hur hårt ska unga fotbollsspelare träna?

Nu ger sig Zlatan Ibrahimovic sig in i debatten.

– För mig kan det bli för seriöst, de pressar för mycket, säger Zlatan till SVT.

Zlatan Ibrahimovics söner Maximilian, 10 och Vincent, 8, har valt att gå i faderns fotspår och börja spela fotboll. För över ett år sedan skrevs pojkarna in i Paris Saint-Germains ungdomsakademi, när Zlatan fortfarande tillhörde den franska mästarklubben.

Maximilian var uppsatt som mittfältare i PSG:s U10-lag.

Men Zlatan är mån om att unga idrottare tillåts utvecklas utan onödig press. Det gör han klart i en intervju med SVT, där han ställer sig kritisk till så kallad toppning inom barn- och ungdomslag.

"De pressar för mycket"

– För mig kan det bli för seriöst, de pressar för mycket. Man får tänka på att de unga kidsen inte är färdigutvecklade i tänkandet och mognadsbiten, säger Zlatan till SVT-programmet Lilla Aktuellt.

– Hade jag varit tränare hade jag bara sagt till kidsen att ni ska ha roligt, men ändå försöka lära dem vad det handlar om. Utan att lägga press.

Samtidigt ska även ungdomstränare kunna förmedla till barnen att flit är viktigt, menar Manchester United-stjärnan.

"Trött på att träna"

– Jag tröttnar aldrig på att spela fotboll, men ibland är jag trött på att träna. Men då måste du säga till dig själv att du måste träna hårt, för då kommer du att lyckas, säger Zlatan.

Redan 2013 pratade Zlatan om hur han såg på sönernas idrottande, i ett reportage i holländska Voetbal International.

– Jag är glad att de gillar fotboll, för jag tycker det är viktigt att de lär sig att spela i ett lag. Om de har talang för detta får vi se i framtiden. De är fortfarande unga. De gillar det och det är det som är viktigt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag