”Vill förhindra att en till familj ska uppleva det”

Foto: INSTAGRAM
Förre Manchester City-kaptenen Vincent Kompany utryckte sina kondoleanser.
Foto: NIGEL RODDIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nyheten om Manchester Citys förre akademispelaren Jeremy Wistens, 18, bortgång försatte fotbollsvärlden i sorg. 

Nu höjer spelarens föräldrar rösten för ökad kunskap om psykisk ohälsa. 

– Vi vill förhindra att en till familj ska uppleva det som vi upplever, säger Jeremy Wistens pappa Manila Wisten till Manchester Evening News

Jeremy Wisten, 18, tillhörde Manchester Citys akademi från 2016 till maj 2019. Nyheten om att den unge mittbackstalangens hastiga bortgång ledde därför till stor sorg i fotbollsvärlden. Flera Manchester City-profiler däribland Vincent Kompany och Raheem Sterling var snabbt ute och skickade sina kondoleanser till 18-åringens familj. 

Nu berättar spelarens föräldrar om sonens plötsliga bortgång och höjer rösten för psykisk ohälsa inom idrotten och i skolan. 

– Jag tror att fotbollsklubbar och skolor behöver vara väldigt uppmärksamma på den mentala hälsan hos sina pojkar och flickor, säger Jeremy Wistens pappa Manila Wisten till Manchester Evening News.  

Älskade sin tid i Manchester City

Jeremy Wisten spåddes en fin framtid inom fotbollen men en skada på ligamenten i knät höll honom borta från sporten en längre tid. Skadan gjorde också att han inte blev uppflyttad inom Manchester Citys akademi, i stället tvingades han lämna klubben i maj 2019.  

– Han var väldigt populär i Manchester City, i skolan och med sina vänner, säger Manila Wisten som också passar på att rikta ett stort tack till Manchester City som klubb. 

– Han njöt av sin tid i Manchester City och vi är väldigt tacksamma för möjligheten de gav vår son, säger han. 

Höjer rösten i kampen mot psykisk ohälsa

Vidare skriver Manchester Evening News att familjen efterlyser mer utbildning inom psykisk ohälsa i såväl fotbollen som skolan. 

– Jag tror att killar och tjejer som har kontrakt som tar slut eller som blir släppta av alla klubbar behöver omtanke även efter den tiden, säger han. 

– Dessutom vore det bra om om undervisningen om mental hälsa gavs till föräldrar. Jag tror att det skulle hjälpa i fall likt det med vår son. Vi vill förhindra att en till familj ska uppleva det som vi upplever, förklarar Manila Wisten. 

https://www.instagram.com/p/CGxCgWYhM_n/

Hit kan du vända dig om du har självmordstankar

• Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

• Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

• En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

• Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

• Kontaktuppgifter: Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se