Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi blev behandlade som försökskaniner”

Foto: RYAN BROWNE/BPI/SHUTTERSTOCK / RYAN BROWNE/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA
Foto: ANDREW YATES / REUTERS BILDBYRÅN

Efter många om och men är den engelska fotbollen, precis som i de flesta europeiska länder, försatt i dvala.

Wayne Rooney är förbannad.

Varför tog det sån tid?

”Vi borde inte ha blivit behandlade som försökskaniner. Liv stod på spel”, skriver han i The Times.

Under söndagen debuterade Wayne Rooney som krönikör i den engelska tidningen The Times.

Och han är upprörd. Rubriken till hans första krönika lyder: ”Vi borde inte ha blivit behandlade som försökskaniner. Liv stod på spel”.

Nyligen kom beskedet att all engelsk proffsfotboll pausas fram till den fjärde april, detta så klart med anledning av det rådande coronakaoset i Europa. Men England var knappast först med att fatta beslutet, vilket irriterar den förre Manchester United-anfallaren.

I sin krönika ventilerar 34-åringen sin frustration över det faktum att det tog så lång tid innan den brittiska regeringen, fotbollsförbundet och Premier League kom överens om att stoppa all fotboll framöver.

Wayne Rooney, som numera är spelande tränare i Championship-klubben Derby County, skriver:

”Tack och lov fattade fotbollen till slut rätt beslut. Vi var tvungna att pausa säsongen. Fotboll är en sport som vi alla älskar, men när något som coronaviruset händer, när det är en världskris, måste man fatta beslut. Vissa människor är säkert inte nöjda men i det här fallet kommer fotbollen i andra hand”.

Wayne Rooneys kritik: ”Försökskaniner”

Wayne Rooneys text fortsätter:

”Det är en sport. Det är bara en sport. Om människors liv är i fara, då kommer det komma först. Oavsett om du är på väg att vina en ligatitel, om du är nära spel i Europa eller om du står inför att degraderas eller flyttas upp. Men varför väntade vi till i fredags? Varför krävdes det att Mikel Arteta skulle bli sjuk?”.

För det var så det var. Den engelska fotbollen såg ut att fortsätta, trots att de andra stora ligorna stoppades. Det var först efter att Arsenals tränare Arteta, och därefter Chelseas superlöfte Callum Hudson-Odoi, insjuknat i viruset som FA agerade.

Wayne Rooney är minst sagt kritisk.

”Under krismötet i fredags så fattades rätt beslut. Innan dess kändes det nästan som fotbollsspelare i England behandlades försökskaniner. Om någon i min familj blev smittad på grund av mig och jag tvingades spela när det inte var säkert och de blev allvarligt sjuka hade det varit svårt för mig att någonsin spela (fotboll) igen. Jag skulle aldrig förlåta myndigheterna.”

”Alla andra sporter som tennis, Formel 1, rugby, golf och fotbollsligor i andra länder hade redan stängts ner medan de sa åt oss att fortsätta spela. I Derby satt vi i fredags och väntade på premiärministerns tal. Folk var väldigt oroliga. Som tur var tog fotbollsmyndigheterna rätt beslut i slutändan”