Varnades av Zlatan: ”För att överleva”

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: PHIL NOBLE / REUTERS BILDBYRÅN

Marcus Rashford, 22, har gått från supertalang till pålitlig anfallsstjärna.

Det tackar han Zlatan Ibrahimovic för.

– Han visste att man var tvungen att vara på ett visst sätt för att överleva under Mourinho. Det var bra för mig, säger han till The Guardian.

José Mourinho visste vad han skulle få när han plockade in Zlatan Ibrahimovic gratis sommaren 2016.

Och den då, i alla fall i England, ifrågasatte svensken svarade med att bli Manchester Uniteds främste målskytt den säsongen med 28 fullträffar. Anfallskollegan Marcus Rashford, som fyllde 19 under den säsongen, är i dag Manchester Uniteds mest pålitlige målskytt, men åkte i januari på ett bakslag med en ryggskada och har inte spelat sen dess. 

Med anledning av coronakrisen är sommarens fotbolls-EM framskjutet till 2021, och det är nog inte Rashford jätteledsen över.

– Jag hade säkert varit tillbaka med laget i mitten, eller i alla fall i slutet, av april. Men det hade varit en chansning eftersom jag inte hade velat missa EM-slutspelet. Jag tvivlar på att jag hade klivit in i den turneringen 100 procent frisk, säger 22-åringen till The Guardian.

Rashford tackar Ibrahimovic för utvecklingen

Men tillbaka till tiden med Ibrahimovic.

Marcus Rashford pekar nämligen ut svensken som en av anledningarna bakom hans fina utveckling de senaste åren.

– Hans mentalitet var bortom allt jag stött på tidigare. Han brydde sig inte om vad någon skulle tycka eller vad folk sa om honom. När det kommer till det mentala var han en nyckel till min utveckling, säger han.

Han medger att det var tufft att spela under José Mourinho. Men samtidigt väldigt lärorikt.

– Ta Zlatan, som hade spelat under honom tidigare. Han visste att man var tvungen att vara på ett visst sätt för att överleva under honom (Mourinho). Det var bra för mig. Det var tufft, men om fem, sex år kommer jag titta tillbaka och inse att det var de ögonblicken som gav mig mental styrka och gjorde mig till en mångsidig spelare. Jag utvecklades mycket och blev en bättre spelare.


Discoverys expert Alexander Axén tror att Malmö har triggat Ibrahimovic till beslutet