Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världsmästarens succé – i Fantasy Premier League

Magnus Carlsen från ett parti 2016 när han försvarade världsmästartiteln mot ryssen Sergey Karjakin.Foto: PONTUS HÖÖK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Magnus Carlsens lag i Fantasy Premier League.
Mohamed Salah har gett många poäng till Magnus Carlsen och är kapten i hans lag.Foto: MATTHEW CHILDS / REUTERS BILDBYRÅN

Han är världsmästare och tidernas kanske bäste schackspelare.

Just nu är Magnus Carlsen också i toppen bland de sju miljoner spelarna i Fantasy Premier League.

Det är inte så banbrytande, det är hälften statistik och hälften magkänsla”, skriver Carlsen på Twitter om sin strategi.

Norrmannen Magnus Carlsen har varit världens bäste schackspelare under 10-talet och har behållit sin världsmästartitel sedan han tog den 2013. Den 29-årige Carlsen anses av många vara världens bäste spelare genom tiderna och han har den högst uppnådda Elo-ratingen någonsin. 

Det är ändå inte bara vid schackbrädet som Carlsen har talang. I fotbollsspelet Fantasy Premier League – som har över sju miljoner spelare – ligger norrmannen på fjärde plats med sitt lag ”Kjell Ankedal” efter den senaste omgången.

”Han har ett otroligt minne”

Spelet går ut på att köpa och sälja Premier League-spelare som får poäng utifrån hur de presterar i matcherna och Magnus Carlsen har kommenterat sin succé på Twitter.

”Många människor har frågat om min FPL-strategi. Det är inte så banbrytande, det är hälften statistik och hälften magkänsla”, skriver Carlsen.

Den norske schackjournalisten Tarjei Svensen säger till The Guardian att Carlsen har nytta av sitt fantastiska minne i spelet.

– Hans förmåga i Fantasy Premier League har varit välkänd i flera säsonger nu men den här säsongen har varit exceptionell. Nu har han haft ännu en bra vecka, säger Svensen.

Svensen ser likheter mellan vilka färdigheter som är viktiga för att vara bra på FPL och schack.

– Det är ett liknande spel, det kräver planering och strategi. Och han har ett otroligt minne, vilket hjälper till.

Några av spelarna som gett många poäng till Carlsens lag ”Kjell Ankedal” är Liverpools stjärnor Mohamed Salah och Sadio Mané. Även Son Heung-min och John Lundstram har varit lyckade köp.

Är ett stort fotbollsfan

Carlsen har presterat bra i FPL flera säsonger utan att nå den absoluta toppen tidigare. Det återstår att se om han får lägga en oväntad titel i sitt redan stora prisskåp i vår. I sådana fall beror det på tur enligt honom själv.

– I schack vet man när man när man har presterat bra och när man har presterat dåligt men det är svårt för mig att ta emot beröm för fantasy-ligan när jag bara har haft tur, sa Magnus Carlsen till NRK tidigare i år.

Tarjei Svensen avfärdar däremot att det skulle handla om tur om han vann.

– Så klart är det lite tur men när det konsekvent går så bra för honom är det inte tur. Han har mycket ledig tid eftersom han inte har ett vanligt jobb och sedan är han ett väldigt stort fotbollsfan, han ser alla matcher han kan.

https://twitter.com/MagnusCarlsen/status/1204105872668016642https://twitter.com/MagnusCarlsen/status/1198202301288255488