Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kan sparkas ut från Champions League”

Foto: MICHAEL SEDGWICK / IMAGO/FOCUS IMAGES/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: PHILIP OLDHAM/BPI/REX / PHILIP OLDHAM/BPI/REX/IBL REX FEATURES

Manchester City och Paris Saint-Germain bröt mot reglerna för Financial Fair Play men undvek att bli bestraffade – fram tills nu.

På tisdagen skriver engelska The Times att City riskerar att kastas ut från Champions League efter att ha manipulerat sponsoravtal. 

För två veckor sedan publicerade tyska Der Spiegel, tillsammans med 13 andra europeiska medier, en granskning baserad på över 70 dokument som tidningen fått från visselblåsarsajten Football Leaks. 

Avslöjandet handlar om Financial Fair Play, och hur den nuvarande Fifa-presidenten Gianni Infantino, då generalsekreterare för Uefa, ska ha hjälpt Paris Saint-Germain och Manchester City att komma lindrigt undan efter sina brott mot dessa regler.

”På ett eller annat sätt bryter vi mot reglerna. Vi är beroende av förmildrande omständigheter för att klara oss igenom det här”, skrev en person inom Citys klubbledning i ett internt mejl 2013, enligt de dokument som Der Spiegel fått ta del av.

 

FÅ BÄST KOLL! Följ Manchester City – direkt i Messenger 

Klubbarna undvek straff

Paris Saint-Germain och Manchester City riskerade båda att bli avstängda från spel i Champions League. De lyckades dock undvika att bli straffade – fram tills nu.

Uefa meddelade i mitten på november att man funnit allt fler bevis som talar för att Manchester City brutit mot de Financial Fair Play-regler som finns och att en granskning nu kunde inledas.

”Om den nya informationen skulle visa att tidigare avslutade fall hanterats på ett felaktigt sätt kan de komma att öppnas igen. FFP är ett regelverk som klubbar som vill delta i Uefas tävlingar godkänt att följa. Det grundar sig i att klubbarna samarbetar och lämnar över korrekta uppgifter”, skrev Uefa.

Riskerar utestängning i Europa

The Times tisdagen den 4 december

Både The Sun och The Times skriver i dag att Manchester City riskerar utestängning från Champions League. Klubbens sponsorkontrakt misstänks ha manipulerats och att granskningen resultat kommer att presenteras ”mycket snart”. Enligt The Times kommer serieledarna i Premier League att ställas till svars och The Sun skriver att City kommer att bli fällda.

Reglerna om Financial Fair Play infördes på allvar inom fotbollen 2009 och innebär att klubbarnas utgifter måste ha en relation till intäkterna. Detta för att undvika att ägare går in och täcker upp för stora utgifter i efterhand, vilket i sin tur är ett försök att göra marknaden inom europeisk fotboll mer rättvis.