Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uniteds jättebud – på 16-årige sensationen

Foto: CRAIG MILNER/NEWS IMAGES/SHUTTERSTOCK / CRAIG MILNER/NEWS IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN

Det ryktas om Bruno Fernandes från Sporting. 

Men samtidigt kopplas Manchester United ihop med den 16-åriga sensationsspelaren Jude Bellingham. 

The Athletic skriver att ”vi har sett flera stunder av Bellingham som inte är normala för hans ålder” och enligt Sky Sports har United lagt ett bud över 300 miljoner kronor på honom. 

I augusti förra året blev innermittfältaren Jude Bellingham Birminghams yngsta spelare genom tiderna när han fick debutera i ligacupen, blott 16 år och 38 dagar gammal. 

Att så unga spelare får chansen i cupspelet är inte helt ovanligt, men Bellingham fick fortsatt förtroende och har den här säsongen vuxit ut till en nyckelspelare för sitt lag. Totalt har medverkat i 25 av 29 ligamatcher så här långt, varav 18 från start och gjort fyra mål. I jämförelse har Kerim Mrabti ”bara” spelat 14 matcher och gjort två mål den här säsongen. 

Det är dock i sitt defensiva spel som den Bellingham står ut. Trots sin ringa ålder vinner han fler dueller (125) och gör fler tacklingar (53) än genomsnittet i ligan. Han har under säsongen haft en rad olika uppgifter på mittfältet, allt från en nummer tio till kantspringare och ett ankare. 

Stora hyllningarna till supertalangen

The Athletic skriver att Bellingham tillsammans med Liverpools Harvey Elliott och Celtics Karamoko Dembele är de starkast lysande stjärnorna i Englands kommande fotbollsgeneration och tippar att de kommer vara stjärnor i sommarens U17-EM. 

Daniel Dodds, som jobbat som talangscout åt det engelska fotbollsförbundet, är full av superlativ för Bellingham. 

– Han har allt. Han är oerhört framstående när vi talar i termer av fotbollsintelligens. Det är faktiskt inget som förvånar mig med honom längre, han är så bra. En 16-åring ska inte kunna göra det han gör, att spela varje vecka i The Championship och göra det så bra som han gör det. Och han dominerar, det är galet, säger han till The Athletic. 

Hans framfart i The Championship har förstås inte gått obemärkt förbi.  

Enligt Sky Sports uppvaktas Bellingham av Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund och Liverpool, men det är Manchester United som tagit det första initiativet att värva honom. 

Uniteds monsterbud på 16-åringen

Manchester United har en tämligen tuff säsong och det är framför allt på mittfältet som klubben har problem. Det ryktas nu om att United gör allt för att värva portugisiska Sportings mittfältsstjärna Bruno Fernandes i januari, men samtidigt så vill de knyta åt sig Bellingham, helst redan nu i januari. 

Lagets assisterande tränare Mike Phelan har varit och scoutat Bellingham och enligt såväl Sky Sports som The Athletic har United lagt ett första bud på Bellingham. Ett bud som ska ligga på nånstans mellan 310 och 370 miljoner kronor. 

En enorm summa pengar, men faktiskt inte den största summan som betalats för en 16-åring i fotbollshistorien. I maj 2017 betalade Real Madrid en bit över 450 miljoner kronor till brasilianska Flamengo för då 16-åriga Vinicius Jr (han blev dock spelklar för klubben först juli 2018, då fyllda 18 år). I januari 2018 betalade Monaco 210 miljoner kronor för italienaren Pietro Pellegri som då gick direkt från Genoa.

Den dyraste tonåringen genom alla tider är Kylian Mbappé som kostade 180 miljoner euro, alltså över 1,8 miljarder kronor, när han gick från Monaco till PSG.  

Birmingham har ekonomiska problem och kommer inte kunna tacka nej till såna summor, men enligt Athletic ska Bellingham tveka kring United. Han vill inte spela för ett reservlag, vilket inte hade varit otänkbart om han flyttat till United. 

Skadorna förstör i United – letar nyförvärv

Efter 0-2 mot Liverpool i helgen pressades Ole-Gunnar Solskjaer om nya spelare till truppen.