Unika metoden där Haaland fostrades

Påminnelser om var Erling Haaland kommer ifrån finns överallt i Bryne.
Foto: Petter Landén.

BRYNE. Erling Haaland har presenterat sig i England. 

Premier League-debuten mot West Ham var blott det första steget, för den 22-åriga norrmannen pekas ut som den sista pusselbiten i Manchester Citys jakt på Champions Leaguebucklan. 

Men resan började långt ifrån fotbollens största scener – i lilla Bryne på den norska västkusten.

SportExpressen reste dit för att ta reda på vad som gjort den norska 21-åringen till en världsanfallare.

Timingen är perfekt. I samma sekund som Ilkay Gündogan får bollen på sin vänsterfot så ser Erling Haaland sin chans. Norrmannen vänder sig om och rusar mellan West Hams mittbackar i riktning mot målet. Gündogan släpper bollen mot Haaland – men till synes lite för hårt. 

West Hams målvakt Alphonse Aréola tar ett par kliv ut mot bollen, men Haaland är för snabb. Han hinner först, petar bollen förbi Aréola som fäller norrmannen och domaren pekar direkt på straffpunkten. 

Haaland plockar själv upp bollen direkt, lägger den på straffpunkten och trycker stensäkert in den i målvakten högra hörn. Haaland springer ner mot kortlinjen och firar med sin berömda meditationsmålgest. 

Erling Haalnd ler under sin PL-debut för Manchester City
Foto: ASHLEY WESTERN/COLORSPORT/SHUTTERSTOCK / ASHLEY WESTERN/COLORSPORT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Haaland firar sitt debutmål för Manchester City.
Foto: PETER CZIBORRA / REUTERS BILDBYRÅN

Innan matchen är över har Haaland lyckats göra ytterligare ett mål i Manchester Citys seger och hyllas stort stort. Det spekuleras redan i att han kan såväl matcha – som överträffa – både Mohamed Salah och Harry Kane i jakten på skytteligatiteln. Dessutom pekas norrmannen, som kostade City runt 650 miljoner i övergångssumma (och mycket mer därtill i agentavgifter) när han värvades från Borussia Dortmund i somras, som den spelare som saknats i Citys och tränaren Pep Guardiolas jakt på Champions Leaguebucklan. 

Han är världens kanske hetaste anfallare just nu, men Haaland resa till toppen började långt ifrån alla stora akademier och elitfotbollens flärd. 

Platsen som formade Erling Haaland

I samband med en landslagssamling i mars i år så valde Erling Haaland att nobba media. Förklaringen?

”Jag fick ett råd av en bonde för några år sedan. Låt fötterna sköta snacket så kommer allt annat gå bra”, skrev Haaland på Twitter. 

Bonden är svinfarmaren Gabriel Höyland, tidigare fotbollsspelare på högsta nivå i Norge och han är bördig från Haaland hembygd. Efter att Haalands citat spridits världen över blev Höyland kontaktad av konstnären Pøbel. Resultatet blev en väggmålning i Höylands svinstia som föreställer Haaland gåendes med en gris och texten: 

”Glöm aldrig var du kommer ifrån”.

Platsen där svinstian är belägen – och Haaland kommer ifrån – är Bryne, 12 000 invånare stor. 

Väggmålningen i svinstian hemma hos Gabriel Höyland.
Foto: Pøbel/Facebook

Det regnar där, men lokalbefolkningen tar knappt någon notis om det. Det har regnat hela dagen och visar inga tecken på att sluta. I luften ligger det en doftblandning av hav och gödsel. 

Precis vid sidan av den nästan antika betongklumpen som är Bryne Stadion står Järhallen, en inomhusplan med konstgräs.

– Det var mer eller mindre här Erling växte upp, säger Björn Hagerup Röken, marknadschef i Bryne FK, Erling Haalands moderklubb.

– Hallen står öppen för allmänheten, så när det inte spelas match här kan vem som helst komma in och spela. Erling var här nästan varje dag när han var mindre.

Det var här Haaland från start började slipa på sin nu världsberömda förmåga att göra mål. 

– Målen han gör nuförtiden, i Champions League, det var såna vi tränade på, säger Haaland ungdomstränare Alf Ingve Berntsen till The Athletic. 

Bryne Stadion.
Foto: Petter Landén
Exteriören av Bryne Stadion.
Foto: Petter Landén

– När man ser honom springa och justera sin kropp för att skydda bollen. Det är som att se honom när han var 13-14 år, säger Espen Undheim, gammal lagkamrat till Erlings pappa Alf-Inge Haaland som även han spelade i Manchester City vid millennieskiftet, till The Athletic. 

– Han har alltid gjort mycket mål och alltid älskat att göra mål. När han hade gjort mål, även som barn, firade han som att han avgjort en Champions Leaguefinal. 

Genombrottet – så var Haaland som ung

Björn Hagerup Röken berättar att man direkt kunde se att Haaland var speciell. Den nu 21-åriga anfallaren var mer fokuserad, mer driven och mer professionell än alla andra i sin årskull, men trots det höll de ihop länge. Till skillnad från flera stora akademier så slussas ”de svagare” spelarna inte ut i ung ålder, utan årskullen håller ihop fram till att de blir 13 år gamla, då får de – utan föräldrars inblandning – bestämma sig för om de vill spela i laget som elitsatsar eller det lag som fokuserar på att fotboll ska vara roligt.

– Det finns inga andra klubbar i byn, så om du inte får spela med dina vänner fram till 13-14 års ålder så kommer du att sluta, så kan det inte vara. Vi har ett ansvar för barnen, säger Berntsen.

Sättet som Bryne sköter sin akademi på har sedan tidigare varit ämne för universitetsstudier och efter att Haaland tagit klivet till att bli en världsstjärna studeras den nu av ett flertal storklubbar runtom i världen.

Samma dag som SportExpressen besöker Bryne är även representanter från Premier Leaguelaget Newcastle United på plats. 

Efter att Haaland nått tonåren stod det klart med en gång att han var för bra för sin ålderskull och fick flyttas upp ett år. Där tampades han med killar som var mer fysiskt utvecklade än honom. 

Haaland då är inte kort, men tanig och har svårt att hävda sig i det fysiska spelet. Det är här och nu han utvecklar sin spelintelligens. Hagerup Röken berättar att de tidigt analyserade hur Premier Leaguespelare sprintade för att lära upp Haaland på rätt sätt och hjälp honom nå toppen. 

– Mycket av det Haaland gör i dag, att befinna sig på rätt plats när bollen kommer, är ren instinkt, men det är ett resultat av massvis av repetition i unga år. 

Hagerup Röken, Berntsen och Undheim vittnar dessutom alla om samma sak som skilde Haaland från mängden. Han var mer driven än alla andra. Precis som många andra fotbollsspelare på hög nivå så hatade han att förlora och nyttjade den drivkraften till att bli bättre och bättre. Redan som 14-åring var han klar med att han ville bli bäst i världen och tränarna i Bryne hade kontinuerliga samtal med Haaland om allt han behövde göra för att nå sitt mål. 

En del i det är kosthållningen. I dag har Haaland en personlig kock och får – enligt The Athletic – i sig runt 4000 kalorier per dag. 

– Han är ett freak, har den norska landslagskamraten Joshua King sagt om Haalands matvanor. 

– Jag har aldrig sett någon äta som han gör. Han är i superform, men jag vet inte... han äter som en björn. 

Favoritmaten? Kebab. 

”Det är lite Haalandfeber här”

I en intervju från tidigare i år berättar Haaland att kebab, även om han sällan äter det numera, är det bästa han vet. 

– Jag äter det några gånger per år när jag är hemma. 

Då äter han på haket Yummy Time. 

– Ha inte för höga förväntningar om ni ska äta där, säger Björn Hagerup Röken när Haalands favoritmat kommer på tal. 

Kebabrestaurangen ligger i utkanten av Brynes lilla centrum. Direkt innanför dörrarna nås man av såväl värmen som doften av stekos. Mannen bakom kassan skrattar till när vi beställer ”Haalands favorit hos er” och vi blir serverade en stor pizza med lika stor mängd sås som kebab.

När vi tryckt i oss den fettdrypande skapelsen visar mannen i kassan stolt upp en tavla med en signerad Haalandtröja från hans tid i Dortmund. 

”Tack för världens bästa kebab”, står det på tröjan. Det är långt ifrån den enda påminnelsen att det här är Erling Haalands hembygd. 

Tillbaka på Brynestadion står vi och betraktar besökarna från Newcastle. Klubbens akademichefer promenerar runt på arenan och den närliggande träningshallen. De vill se allt och de vill förstå vad som gjort Haaland till den han är. 

– Det är lite Haalandfeber här, säger Hagerup Röken.

Minst sagt.

På två ställen i orten finns stora väggmålningar av anfallsstjärnan och strax utanför finns en tre meter hög trästaty av ortens store son.

Målningen av Erling Haaland på det lokala köpcentrumet. Det är konstnären Pøbel som ligger bakom den.
Foto: Petter Landén
Den nyaste väggmålningen av Haaland i Bryne, i Manchester Citys färger.
Foto: Petter Landén

Det finns planer på ett Haaland-museum på arenan, då folk kommer från alla världens hörn för att besöka Bryne Stadion och Järhallen, som just nu renoveras, kommer att ha två stora bilder av Haaland när den är klar.

– Vissa kanske tycker att det blir för mycket, men nästan alla är väldigt stolta över att en av världens bästa fotbollsspelare kommer härifrån.

Haalands kärlek till hembygden och moderklubben

Stolthet och kärlek, det känner Erling Haaland med.

Han har inte glömt var han kommer ifrån. 

Han återvänder gärna hem till Bryne – och landsbygden – på ledig tid och är inte för stor för att själv gå och handla i den lokala mataffären.

– Han kan inte längre gå ut och göra normala saker någon annanstans i världen utan att folk kastar sig över honom. Men här är han den lokala killen, så det går. Även om det blir svårare även här, säger Björn Hagerup Röken. 

Haaland slappar på en traktor på en gård utanför Bryne.
Foto: Erling Haaland/Instagram

På lördag väntar nästa ligamatch för Haaland när Manchester City tar sig an nykomlingen Bournemouth. Det blir Haalands första match inför sin nya hemmapublik och förhoppningarna på en ny målsuccé är enorma. 

Hagerup Röken berättar att han dock hoppas på en helt annan sak. Att Haaland, när karriären om många år närmar sig sitt slut, återvänder till Bryne för att avsluta i sin moderklubb som han lämnade redan som 17-åring efter blott 16 matcher. 

– Eftersom Bryne är den enda klubben han inte gjort mål för på seniornivå kanske det skulle locka, säger han. 

Det är på papperet ingen omöjlighet. För på samma sätt som Haaland inte glömmer bygden han kommer från så har han inte glömt klubben som fostrat honom. Haaland skickar kontinuerligt pengar till klubben ämnat att läggas på ungdomsutveckling, för att den nya generationen Brynebor ska få samma chanser att utvecklas som han fick.

En del av pengarna läggs på upprustningen av Järhallen, en av Haalands favoritplatser på jorden som barn.

Tur det, säger jag i takt med att regnet – på något oförklarligt sätt – tilltar, så att barnen kan komma in från busvädret för att träna fotboll.

Hagerup Röken ler snett.

– Det här är sommarväder, ska du veta.