Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Undviker oss, som att vi inte existerar – otroligt”

Foto: RYAN BROWNE/BPI/REX / RYAN BROWNE/BPI/REX/IBL REX FEATURES
Foto: JAMES WILSON / IMAGO/SPORTIMAGE IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: MARK COSGROVE/NEWS IMAGES/SHUTTERSTO / MARK COSGROVE/NEWS IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: TIM KEETON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TIM KEETON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN MALLETT/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / JOHN MALLETT/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DARREN STAPLES VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE
1 / 8

De har tagit sig till Premier League, vunnit den, sparkat tränare, harvat runt på mitten, förlorat en ägare och kommit tillbaka starkare än någonsin.

Året efter den fasansfulla helikopterkraschen ser Leicester återigen ut som en titelkandidat.

– Folk undviker ändå att prata om oss, som om vi inte existerar. Det är fantastiskt, säger Brendan Rodgers.

Helikoptern lyfter från mittcirkeln inne på King Power Stadium efter hemmamatchen mot West Ham i oktober 2018. Sekunderna senare kraschar den på parkeringen utanför arenan och fattar eld. Leicesters ordförande Vichai Srivaddhanaprabha omkommer tillsammans med fyra andra personer.

Vichai köpte klubben 2010, hjälpte den ur ett tufft ekonomiskt läge och planterade en vision om ett lag som vinner titlar och spelar i Europa. Några år senare var han mannen bakom en av fotbollshistoriens största framgångssagor när Leicester vann Premier League 2016. 

Att han lämnade hemmamatcherna i helikopter var välkänt i Leicester. 

– Jag brukade sitta i trädgården med min son och säga ”där flyger Leicester City”, säger Dave Tennant, en av brandmännen i tjänst som kallades till platsen där helikoptern kraschade. 

Och även om det officiella beskedet om klubbägarens död kom dagen efter olyckan förstod de flesta läget omgående. Flera av Leicesters matcher, både på dam- och herrsidan de närmsta dagarna sköts upp och klubben var, tillsammans med hela fotbollseuropa, i sorg.

En vecka senare, samma dag som Vichai Srivaddhanaprabha begravdes, spelade Leicester bortamatch mot Cardiff. Kasper Schmeichel, som blev vittne till olyckan brast ut i tårar under den tysta minuten inför matchen, och skrev ett brev på sociala medier.

”Du förändrade fotbollen för evigt, du intalade alla att det omöjliga var möjligt. När du signade mig 2011 sa du att vi skulle vara in Champions League inom sex år. Du inspirerade mig och jag trodde på dig”, skrev han bland annat. 

Till nästa säsong kan klubben återigen ta plats i den europeiska fotbollens finaste rum, under styre av Aiyawatt Srivaddhanaprabha, Vichai Srivaddhanaprabhas son.

Rodgers har stabiliserat prestationerna

– Varför skulle jag vilja lämna Leicester nu? undrar Brendan Rodgers när han får frågan om han är intresserad av att efterträda Unai Emery i Arsenal.

Han tog över som huvudtränare för Leicester i februari i år. Då låg de på en tolfteplats i ligan, hade negativ målskillnad och endast 32 inspelade poäng efter 27 matcher. 

De var ett lag som förvisso hade lyckats etablera sig som ett Premier League-lag, men som sedan titeltränaren Claudio Ranieri fick sparken inte hade lyckats finna tillräcklig stabilitet på vare sig tränarfronten eller i spelet och prestationerna.

Klubben var vid tillfället dessutom fortfarande skakad av den obehagliga kraschen som skett bara några månader tidigare

I dag ligger de på en andraplats efter 16 spelade matcher den här säsongen. De har spelat ihop 38 poäng och gjort 39 mål samtidigt som de bara släppt in tio. Senast de låg så bra till den här tiden på året var titelsäsongen 15/16.

– Folk undviker ändå att prata om oss, som om vi inte existerar. De pratar om Liverpool som ligger i topp, sedan går de vidare till Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham. Det är fantastiskt, det gör oss ingenting, säger Brendan Rodgers om de engelska tv-sändningarna.

För den som följt Brendan Rodgers tränarkarriär kan det knappast ha kommit som någon vidare chock att Leicesters anfallsspel har förbättrats markant sedan han kom in. Jamie Vardy leder skytteligan överlägset med sina 16 Premier League-mål och de är det mest effektiva laget i ligan.

Defensiven har de dessutom löst trots att deras bästa försvarare valde att flytta till Manchester United i somras. 

– Det jag är mest nöjd med är stabiliteten. Vi låg tolva när jag kom och det jag ville göra var att fortsätta bygga på och förbättra det som Claude (Puel) hade gjort, säger Rodgers till BBC. 

Leicester kan skriva ett fint kapitel för sin ägare

Det går att vända på Leicesters fina statistik och mena att den är svår att bibehålla över en hel säsong när de statistiskt borde ha släppt in fler mål än vad de gjort. Och kollar man på hur det har sett ut de senaste säsongerna har de haft svårt att prestera lika bra på våren som under hösten. 

Leicsters höst vs vår de senaste tre åren

Leicester 2018/19

Höst: 19 matcher 28 poäng

Vår: 19 matcher 24 poäng

Leicester 2017/2018

Höst: 19 matcher 27 poäng

Vår: 19 matcher 20 poäng

Leicester 2016/17

Höst: 19 matcher, 20 poäng

Vår: 19 matcher, 24 poäng

Men Leicester i dag är ett annat lag än de varit tidigare, och det finns mycket att lyfta fram som bevis på att de är bättre nu än vad de var det året som de vann ligan. 

När titeln togs 15/16 var det en snabb kontringsfotboll, men framför allt hårt jobb och momentum som tog dem dit. Under Rodgers handlar det mer om bollinnehav och metodiskt anfallsspel kombinerat med individuellt skickliga spelare och en fortsatt strävan mot den vision som Vichai hade.

Liverpool står allra troligast i vägen för en ny ligatitel i år. Men om Leicester kan bibehålla sin stabilitet och fortsätta ta poäng under våren kan Leicester redan nu skriva ett nytt kapitel vacker fotbollshistoria och hedra sin bortgångne ägares dröm.