Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tuchel beter sig som en förlorare

Foto: KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK / KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SVEN LINDWALL

Manchester City vann seriefinalen och med största sannolikhet vinner de också titeln.

Chelsea då?

Där betedde sig Thomas Tuchel som en förlorare redan innan matchen hade börjat.

Efter 14 spelade omgångar ledde Chelsea Premier League före tabelltvåan Manchester City. Åtta matcher senare är verkligheten en helt annan.

Efter Kevin De Bruynes matchavgörande 1-0 i den 70:e minuten är det bara att konstatera: Chelsea, som fullt rimligt målades upp som en titelutmanare inför säsongen, kommer inte att kunna rubba City den här säsongen heller.

Nu har Pep Guardiolas gäng skapat sig en lucka ner till Chelsea på hela 13 poäng och stormar mot ligatiteln.

Ointagligt? Ja, bara en dåre skulle hävda annat.

Liverpool, 14 poäng efter, har så klart möjligheten att förändra saker och ting, men då krävs också segrar i de två hängmatcherna.

Tuchels bortförklaring genant

I slutet av februari kliver Manchester City in i en mer kritisk del av säsongen, med CL-åttondelar mot Sporting och ligamatcher mot Tottenham och Manchester United. Men innan dess ser schemat minst sagt gynnsamt ut med matcher mot Southampton, Brentford och Norwich.

Att tabelläget skulle förändras så drastiskt på så pass kort tid kom som en överraskning. Även i dessa coronatider.

Väl inne på temat var det för övrigt smått genant att höra Thomas Tuchels utläggning inför lördagens stormatch.

– Det kanske är tur.. eller så gör de (City) det bättre. De har haft färre skador och de har inte lidit lika mycket av covid-19 som vi har gjort i flera veckor. Det är en enorm skillnad, sa Tuchel.

Pep Guardiola replikerade snabbt.

– Säger du att vi är smartare än Omikron, som inte vill besöka oss? Vi har haft många fall och många skador. Vi spelade mot Aston Villa med elva a-lagsspelare och under de senaste sex-sju matcherna har vi haft fyra-fem akademispelare på bänken.

– Vi är i samma situation som alla andra klubbar.

Inget annat än ett underbetyg

Efter 14 omgångar toppade Chelsea tabellen med resultatraden 10-3-1.

Sedan dess har man kryssat hemma mot Liverpool, kryssat hemma mot Brighton, kryssat hemma mot Burnley, kryssat hemma mot Manchester United. Och förlorat borta mot West Ham.

Två segrar, fyra segrar och två förluster.

Detta samtidigt som maskinen Manchester City, som för övrigt vann båda ligamatcherna mot Chelsea den här säsongen, har radat upp tolv raka segrar. Att inför en match av den här kalibern ens överväga att jämföra smittlägen är ovärdigt.

Han framställde sig själv som en förlorare redan innan avspark.

Thomas Tuchel var tydlig med att det hela inte rörde sig om en ursäkt, utan en ”beskrivning och förklaring” av deras situation.

Den tyske 48-åringen firar snart ett år som Chelseatränare och det är knappast en överdrift att säga att han har utfört storverk under sin korta tid i klubben.

I cupspel kan hans Chelsea slå vilket lag som helst.

Men att laget med all sannolikhet är avhängt från titelstriden med 16 matcher kvar att spela av Premier League-säsongen är inget annat än ett underbetyg.

Märkliga frisparksvarianten – dansar (!) in bollen i mål

Märkliga frisparksvarianten – dansar (!) in bollen i mål