Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tränaren erkänner: ”Han var bäst i laget”

Foto: ED SYKES / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Pontus Jansson lämnade Leeds för Brentford inför säsongen.

Nyheten möttes av ilska från Leeds-fansen, men även rapporter om att tränaren Marcelo Bielsa skulle ha stört sig på svensken.

I kväll återvänder han till Elland Road med sitt nya lag – och nu hyllas han.

– Han var bäst i laget förra säsongen, säger Bielsa

Det var i början av juli som Pontus Jansson, 28, såldes från Leeds till Championship-rivalen Brentford för ungefär 65 miljoner kronor. Nyheten överraskade många eftersom Jansson varit en mycket omtyckt spelare i Leeds och dessutom var med och tog laget nära avancemang till Premier League. 

Leeds tränare Marcelo Bielsa vägrade inför säsongen gå in i detaljer, men sa att han var tvungen att ”ta hand om klubben” när han fick frågor om försäljningen av Jansson. På andra håll rapporterades det att den svenska landslagsbacken och den argentinske tränaren hade utvecklat ett ansträngt förhållande.

Enligt Jansson själv handlade dock beslutet om Leeds ekonomi, som han menar mådde bra av övergångssumman som Brentford betalade.

– Jag sa till Martin (Dahlin, agenten) att jag ville vara vara kvar i England när det blev den här situationen. Det har kommit flera smickrande förslag från olika klubbar, men jag trivs där och har gjort mig ett bra namn i det här landet, förklarade han för Aftonbladet. 

– Leeds behövde sälja för att få bättre balans i ekonomin på grund av Financial Fair Play-reglerna och då såg de att de kunde tjäna pengar på mig, säger han till tidningen.

”Förtjänar att tas emot på rätt sätt”

Till helgen återvänder Jansson till Elland Road – och Bielsa tog tillfället i akt att hylla sin före detta mittback.

– Han förtjänar att tas emot på rätt sätt. Han var lagets bästa spelare förra säsongen. Jag kan inte uttala mig om åren innan jag kom hit, men han spelade på väldigt hög nivå förra säsongen, säger han enligt The Mirror.

– Jag uppskattade vad han gav laget. Jag tror att våra supportrar kommer att vara rättvisa mot honom och erkänna vad han gjorde för klubben.

Vägrade släppa in mål

Relationen mellan Pontus Jansson och Marcelo Bielsa hade varit uppe för diskussion även innan han såldes. I samband med en match mot Aston Villa där Bielsa beordrade sina spelare att medvetet släppa in ett mål var Jansson den enda Leeds–spelaren som, medvetet eller omedvetet, gjorde motstånd när Aston Villa gick till anfall. 

Händelsen födde en diskussion om förhållandet mellan Bielsa och Jansson, samt om den senares framtid i klubben. Enligt Phil Hay, nu reporter hos The Athletic, tidigare hos Yorkshire Post, var förhållandet mellan Jansson och Bielsa aldrig riktigt bra.

”Bielsa uppskattade Janssons sinne för försvarsspel och talade om honom som ”vår bästa spelare i Championship”, men var mindre betagen av hans attityd. Jansson respekterade å sin sida Bielsas rykte och det arbete han gjort för Leeds, men fann hans personlighet och tystlåtenhet märklig”, skriver han i The Athletic.

”Jansson bad sina lagkamrater som också hade landslagsuppdrag att kräva förlängd ledighet. Stuart Dallas och Bailey Peacock–Farrell var på plats redan första dagen, de övriga nöjde sig med en extra veckas ledigt”.

Jansson väntas starta som mittback för Brentford på onsdagskvällen. 

Matchen startar 20.45 svensk tid.