Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tragedin: Ikonen har drabbats av demens

Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WALTER BIERI / AP SCANPIX SWEDEN

Sir Bobby Charlton, 83, är Englands kanske största fotbollspelare någonsin.

Nu har VM-hjälten från 1966 drabbats av demens. 

”Vi kommer att fortsätta att erbjuda vår kärlek och vårt stöd till sir Bobby och hans familj”, skriver hans förre klubb Manchester United i ett uttalande.

Sir Bobby Charlton ses av många som den störste engelske fotbollsspelaren någonsin. 

Den nu 83-årige Charlton spelade varje minut under VM-turneringen år 1966 som England också och vann. Efter turneringen tilldelades han Ballon D'or – priset för världens bästa spelare. Sir Bobby var med sina 49 landslagsmål länge den spelaren som gjort flest mål för det engelska landslaget. Ett rekord som i dag innehas av en annan Unitedikon – Wayne Rooney.

För sina insatser adlades han år 1994 av den engelska drottningen. 

Under söndagen kom beskedet att den nu 83-årige sir Bobby Charlton drabbats av demens - en sjukdom som även hans äldre broder Jack Charlton led av under slutskedet av sitt liv. 

Sir Bobby Charltons fru - lady Norma Charlton - bekräftar att hennes make insjuknat. Till The Telegraph berättar hon att familjen är glada över att sjukdomsbeskedet kommer ut och hoppas att det kan hjälpa andra som är drabbade av sjukdomen. 

”Manchester United känner sorg”

Charlton gjorde 758 matcher och 249 mål för Manchester United mellan 1956 och 1973 och har ofta synts till på läktaren på Old Trafford. Efter karriären har han även suttit i klubbens styrelse. 

Sjukdomsbeskedet följdes av ett Meddelande från Manchester United.

”Hela Manchester United är sorgset över att denna fruktansvärda sjukdom har drabbat sir Bobby Charlton och vi kommer att fortsätta att erbjuda vår kärlek och vårt stöd till sir Bobby och hans familj”, skriver klubben på sin hemsida.