Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare ”tjockishånad” – jämförs nu med Messi

Foto: JASON CAIRNDUFF / BILDBYRÅN REUTERS
Foto: CAL SPORT MEDIA / CAL SPORT MEDIA/SIPA USA/IBL SIPA USA

Luke Shaw blev petad, utstött och ”tjockishånad” under José Mourinhos tid som tränare i Manchester United. 

Hans dagar i klubben såg ut att vara räknade – men under Ole Gunnar Solskjaers ledning har 25-åringen blommat ut till en storspelare och skapar flest målchanser i Europas stora ligor tillsammans med en viss Lionel Messi. 

– Solskjaer har givit honom chansen, valt att satsa på honom. Han gör en kanonsäsong, säger Viaplay-experten Johanna Frisk.

Luke Shaw blev den högst betalde tonåringen i världen när han skrev på för Manchester United blott 18 år gammal. Men hans tid i storklubben blev inte som han hade tänkt sig, då han åkte på ett benbrott som höll honom borta från spel länge. 

 Shaw hånad av Mourinho

Efter skadan kom han aldrig riktigt tillbaka, utan blev utstött och hånad av dåvarande tränaren José Mourinho.

– Det är svårt för honom att ens vara på bänken. Varför? För att jag inte kan jämföra honom med Ashley Young, Matteo Darmian och Daley Blind. Jag kan inte jämföra sättet han tränar på, hans engagemang, hans fokus och hans ambition. Han är långt efter de andra, sa Mourinho enligt The Sun.

Shaw: ”Jag har en Rooney-kropp”

Mourinho hade Shaw långt ner i rangordningen. Och om Shaw inte blev kritiserad för sitt spel, blev han i stället kritiserad för sin form och kroppsbyggnad.

– Folk ser på hur jag är naturligt byggd och tror att jag är större än jag är. Folk kan säga att jag är tjock, men jag kan min kropp. Jag kommer alltid att se stor ut för jag är byggd så. Jag har en Wayne Rooney-kropp, sa han då till ESPN.

Nu har 25-åringen en given plats i startelvan och många anser att det är ligans bästa vänsterback. Och enligt siffror från statistiksajten Whoscored, är Shaw den spelare i Europas toppligor som har skapat mest målchanser, 66, tillsammans med Lionel Messi.

– Tidigare har det funnits en förmåga, har jag sett, men han åkte på en stor skada och det var många år där han egentligen aldrig hittade en rytm i sitt spel och var borta väldigt länge. Utifrån hur Manchester United spelar nu har han fått en roll där han får till stor del ta hand om hela vänsterkanten, säger Viaplay-experten Johanna Frisk.

Mourinho.
Foto: ALAN MARTIN/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK / ALAN MARTIN/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Frisk: ”Han gör en kanonsäsong”

Enligt Frisk är en stor del av hans form inte bara att han har fått spela kontinuerligt, det är även Ole Gunnar Solskjaers förtjänst.

– Det sättet de spelar på passar honom väldigt bra. Samarbetet med Marcus Rashford, men också att han får ta hela kanten. Solskjaer har givit honom chansen, valt att satsa på honom. Han gör en kanonsäsong.

Siffrorna på Whoscored visar på att Shaw skapar många målchanser. Men ändå har han endast fem assist och ett mål.

– Visst, han är sista bollen in och slår extremt många inlägg, som har blivit bättre speciellt variationerna i inläggen. Sen ska någon också sätta dit de bollarna, det är en anledning. Det är många saker som han bidrar med även om han inte är den som gör mål eller assist, säger Frisk.

https://twitter.com/WhoScored/status/1386670144873664516