Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske PL-doldisen hittades på LinkedIn

Joel Mumbongo under en FA Cupmatch mot Fulham.
Foto: MIKE EGERTON / STELLA PICTURES / PA
Joel Mumbongo i kamp med Fulhams Michael Hector.
Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

Han friidrottade och klarade 1,92 i höjdhopp när han var 14 år. 

Samtidigt spelade han fotboll och jagades av klubbar som Manchester City och Chelsea. Och för några dagar sedan gjorde Joel Mumbongo Premier League-debut som 22-åring.

Hur kommer det sig att han ändå är okänd för den breda svenska fotbollspubliken?

– Jag har inte tagit den vanliga vägen som folk tar, säger han till SportExpressen.

Söndag lunch, Burnley möter Chelsea på Stamford Bridge. De släpper in ett mål i första halvlek, ett till i andra och inkasserar sin tionde ligaförlust för säsongen. Mitt i alltihop gör en svensk 22-åring Premier League debut.

– Jag hann inte tänka så mycket, de sade till mig att gå upp och värma och sedan hände det bara, säger Joel Mumbongo några dagar senare.

Anfallaren sitter hemma i sin lägenhet och jag frågar hur det var att springa ut på gräsmattan i den 76:e minuten. 

Han skiner upp.

– Det var exakt som jag hade tänkt mig, minus publiken så klart. Men det var en häftig upplevelse, någonting man har tänkt på, drömt om och jobbat mot sedan man var liten. Det var speciellt. 

Hemma i Sverige har Mumbongo gått lite under radarn. Han har aldrig spelat i vare sig allsvenskan eller superettan, utan gjorde sin seniordebut i division 1 för Utsiktens BK som 19-åring. Därifrån gick han till Hellas Verona, och via Burnleys U23-lag har han sakta men säkert tagit steg mot en plats i Burnleys a-trupp och Premier League-fotboll det senaste året. 

Hur hamnade han här?  

Scoutades på LinkedIn

Redan i tidiga tonåren provspelade Joel Mumbongo med flera engelska storklubbar, bland annat Manchester City och Everton. Men efter att han tillhört både Örgryte och Häcken utan att få speltid med något a-lag gick han till Utsiktens BK och gjorde sju mål och fyra assist på 15 matcher 2018.

Då hörde italienska Hellas Verona av sig och det var dags att ta steget utomlands. Men lyckan i Italien blev kortvarig. En knäskada, som Mumbongo inte vill specificera ytterligare, satte stopp och han åkte hem till Sverige igen. Kontraktslös. 

Då ringde telefonen, och Burnley ville att han skulle komma.

Enligt en artikel i The Athletic var det Burnleys akademichef Jon Peppers fru som hittade Mumbongo på LinkedIn under hösten 2019. De detaljerna säger dock spelaren själv att han inte vet någonting om. 

– Jag har faktiskt ingen koll på själva processen och hur de hittade mig. Jag minns bara att jag var hemma i Sverige, tränade och var med familjen. Och så fick jag ett samtal om att jag skulle åka dit.

Och även om det var självklart att packa väskorna och sätta sig på flyget när en Premier League-klubb ringde fanns det någonting som skavde. Skadan han ådrog sig i Italien var inte läkt.

– Det var en väldigt jobbig situation just då. Jag var mitt i en återhämtning så när jag fick samtalet var det lite 50/50, antingen går det eller så går det inte. Men vinsten var större än förlusten så jag tog chansen och det blev ju bra till slut. 

Spenderar mycket tid ensam

Joel Mumbongo har flyttat ensam, både till Italien och till England. Nu sitter han i sin lägenhet i Burnley och reflekterar över sin fotbollskarriär hittills och hur allt har blivit.

– Det är inte den vanliga vägen som folk tar. Så det har varit speciellt och jag har lärt mig mycket. Man gör det när man flyttar ensam och bara har fotbollen. Men man gör det för fotbollen, även om det är jobbigt.

Vad är det som har varit jobbigt? 

– Jag har aldrig haft några problem med att vara ensam, men det är småsaker runtomkring som man inte får låta påverka en på planen. När man är hemma är det väldigt enkelt att ha en dålig träning och sedan komma hem till familjen, men när man är själv är det upp till en själv att se till att man mår bra igen. Sådana småsaker kan vara avgörande om man inte gör det rätt. 

Hur har du gjort för att hantera det på rätt sätt? 

– För det första känner jag mig själv och vet vad jag tycker om att göra utanför fotbollen. Jag är en person som har många olika intressen och jag har alltid någonting att göra när jag kommer hem, som får mig att tänka på annat om jag har en dålig dag. 

När han inte är i väg på träning eller match kollar han på Netflix, spelar gitarr eller läser böcker. Han konstaterar att det inte finns så mycket att göra utöver det, givet pandemisituationen.

– Jag ringer ofta hem så klart också, pratar med familjen och kollar hur det är med mina syskon. 

”Antingen tänker du snabbt eller så skadar du dig”

Mumbongo lyfter fram sin fysik och snabbhet som sina främsta egenskaper som fotbollsspelare, och menar att det faktum att han höll på med olika sporter en bit in i tonåren har hjälpt honom.

– Ja, det är jag helt säker på. Speciellt friidrotten har hjälpt mig väldigt mycket. Jag har alltid varit en person som har testat på en massa olika grejer, och det har lärt mig mycket om hur min kropp fungerar och hur man kan träna på olika sätt. Det har jag kunnat ta med mig in i fotbollen. 

För det är fotbollen som alltid har varit nummer ett, förklarar han, även om det inte var helt lätt att lägga ned friidrottandet. Och sedan han kom till England har han både utvecklat sina redan starka egenskaper ytterligare, och lagt till fler.

– Det har alltid varit enkelt för mig att använda kroppen, sedan gäller det att använda den rätt och vara smart i allt man gör. När du möter mittbackar som är lika snabba och starka men också väldigt snabba där uppe så gäller det att ha allt. Det är någonting som jag jobbar på varje dag här och som jag lär mig mer av varje träning. 

Det känns som att England är ett rätt bra ställe att utveckla just de bitarna på?

– Ja. Det går så fort här, så du har nästan inget val. Antingen tänker du snabbt eller så skadar du dig, lite så. 

Hyllar sina tränare

I Burnley har det än så länge blivit mest spel med U23 som är det lag han tillhör, och Mumbongo hyllar tränaren Steve Stone stort. Men när han tränar och spelar med a-laget är det Sean Dyche som håller i spakarna. En fotbollstränare som delar fotbollstyckarna, men som gillas av sina spelare.

– Han vet vad han vill och han är väldigt tydlig. Sedan är det upp till dig som spelare att ge honom det. Det är skönt som spelare att ha en tränare som är sådan, det gör det otroligt enkelt för mig att veta exakt vad jag behöver jobba på. 

På onsdagskvällen väntar en ny Premier League-match då serieledande Manchester City står för motståndet. Huruvida Mumbongo får förtroende även då återstår att se. Detsamma gäller vad som händer efter den här säsongen. 22-åringen sitter på ett utgående kontrakt och är inte säker på vad framtiden har att erbjuda, men han vet vad han vill. 

– Jag trivs jättebra här. Det är en klubb som tar hand om mig och det är en väldigt bra miljö där det är enkelt att känna sig välkommen. När man är i en klubb där man trivs så bra är det klart att det underlättar, när man kan vara sig själv och är glad på jobbet. 

– Men det är så lite man kan kontrollera och styra som spelare. Det enda jag kan göra, och det enda jag fokuserar på är att jobba hårt varje dag för att bli en bättre spelare.