Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora pengabråket: ”De gör oss till syndabockar”

Förre Manchester United-backen Gary Neville intervjuas om en tänkbar omstart i Premier League.
Wayne RooneyFoto: BRADLEY COLLYER / STELLA PICTURES / PA
Matt HancockFoto: PIPPA FOWLES/ N10 DOWNING STREET / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jürgen KloppFoto: PAUL GREENWOOD/BPI/SHUTTERSTOCK / PAUL GREENWOOD/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En affisch från NHS i LondonFoto: HAN YAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Till följd av coronakrisen har en enorm dispyt uppstått i England. 

I den ena ringhörnan står Premier League, klubbarna och den brittiska regeringen.  

I den andra står spelare och tränare. 

I potten? Miljardtals kronor. 

Likt resten av världen har Storbritannien drabbats hårt av coronaviruset. På måndagskvällen hade över 50 000 bekräftats smittade och 5 373 omkommit till följd av viruset. 

Och likt resten av världen har virusets spridning lett till att det normala livet tagit paus, och allt i från konserter till idrottsevenemang tagit paus. 

Men olikt resten av världen är att England är hemmaplan för världens mest lukrativa fotbollsliga med en årlig omsättning på 72 miljarder kronor, enligt Forbes.

Premier League och klubbarna i konflikt med spelarna 

Den enorma industri som Premier League har blivit ämnet för en debatt som når hela vägen till toppen av den brittiska regeringen. 

Allting tog sin början på fredagen när Premier Leagues ligaorganisation kom med en rekommendation att samtliga spelare och ledare i ligan går med på att sänka sina löner med 30 procent i max tolv månader, men det förslaget stötte genast på patrull. 

Efter en videokonferens där de 20 PL-klubbarnas lagkaptener deltog svarade spelarna med en rad motkrav. Enligt Daily Mail uttryckte de en skepsis gällande den lön, som mest kan uppgå till 6,2 miljarder kronor enligt Daily Mail, de avsäger sig ska gå till. De ville inte att pengarna skulle hamna i de i regel redan väldigt rika klubbägarnas fickor, utan att de skulle gå till samhälleliga institutioner som behöver dem. Brittiska NHS (National Health Service) nämndes främst. 

De vill dessutom att ligaorganisationen ska donera än mer pengar till NHS än de 250 miljoner kronor de redan donerat. Dessutom vill de att en del av pengarna ska gå till klubbar längre ner i ligasystemet som för närvarande sliter för att undvika konkurs.  

Så blev den brittiska regeringen involverad

Historien blir dessutom mer infekterad av två anledningar. Dels att landets hälsominister Matt Hancock i förra veckan sa att ”fotbollsspelare ska acceptera reducerad lön och dra sitt strå till stacken”, något flera spelare reagerade negativt på. 

Bland annat antydde Wayne Rooney att Hancock försökte göra landets fotbollsproffs till syndabockar så att folk inte ska tänka på ”hur regeringen handskas med den här pandemin”

Spelarna är dessutom mer eller mindre i direkt konflikt med sina egna klubbar, som räds att gå miste om de enorma inkomster som tv-avtalet i Premier League innebär. Enligt Daily Mail riskerar exempelvis Liverpool att gå miste om 700 miljoner kronor i rena tv-pengar om de återstående nio omgångarna inte spelas klart. Därför vill klubbarna att spelarna ska gå ner i lön snarast möjligt. 

Enligt Daily Mail avslutades lördagens spelarkonferens med att flera spelare ifrågasatte sina respektive klubbars motiv och frågade sig om de ville utnyttja den rådande krisen bara för att slippa betala ut lön till spelare och ledare som de har rätt till enligt sina kontrakt. 

Så vad händer härnäst? 

Om Premier League går med på att pengarna går till spelarna vill så borde allt lösa sig relativt snabbt. Om inte, då finns det enligt Daily Mail risk för myteri. 

Bollen ligger hos ligaorganisationen nu.