Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnornas bojkott – försvinner i ett dygn

Victor Nilsson Lindelöf har lagt upp bilden på Instagram. Foto: MATT WEST/BPI/REX / MATT WEST/BPI/REX/IBL REX FEATURES
Chris Smalling Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN

De senaste månaderna har flera incidenter inträffat där fotbollsspelare blivit utsatta för rasism.

Nu har spelarföreningen Professional Footballers' Association (PFA) lanserat kampanjen ”Enough” för att ta ställning mot attackerna.

Victor Lindelöf och Hedvig Lindahl är två spelare som visar sin support.

Trots att England vann över Montenegro med 5-1 i EM-kvalet var stämningen allt annat än munter efteråt.

Detta efter att Danny Rose, Raheem Sterling och Callum Hudson-Odoi under matchen alla fått ta emot rasism från publiken, bland annat ap-härmande ljud varje gång de fick bollen.

Det här är bara en av flera uppmärksammade incidenter den senaste tiden som handlar om rasistiska attacker riktade mot spelare, och nu väljer spelarföreningen Professional Footballers' Association (PFA) att agera.

– Vi kan inte bara stå här och vänta utan att göra något samtidigt som det görs alldeles för lite för att ta itu med det här oacceptabla beteendet, säger Simone Pound, ansvarig för jämställdhetsfrågor på PFA enligt Talk Sport. 

”Använder våra röster för att stå upp mot rasism”

Klockan 09.00 på fredagen inleds kampanjen ”Enough”. PFA uppmanar spelare att sprida hashtaggen och sedan avstå sociala medier i ett dygn, med syftet att uppmärksamma den rasism mot spelare som förkommit både i Storbritannien och internationellt.

De skriver:

”#Enough

Vi tar ställning mot rasism.

Vi inser att det innebär ett ansvar med den plattform vi har, så vi använder våra röster för att för att stå upp mot rasism.

Tillsammans uppmanar vi sociala medie-plattformarna och fotbollsförbunden att göra mer!”

Flera av Premier Leagues största stjärnor ställer sig bakom kampanjen, däribland Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf och Chris Smalling.

– Under hela min karriär har jag anpassat mig och sagt att det bara är ”en del av spelet”.  Men nu har tiden kommit att uppmana Twitter, Instagram och Facebook att se över sina regelverk och att ta ansvar för att värna om deras användares mentala hälsa, oavsett ålder, hudfärg, kön eller inkomst, säger Smalling enligt Talk Sport.

https://www.instagram.com/p/BwbeR-1pTU0/https://www.instagram.com/p/BwbsA5blvjr/