Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan försvann efter bråk i Sverige

Steven Bergwijns firande efter debutmåletFoto: VINCE MIGNOTT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PRIME MEDIA IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES.D
Bergwijn i PSV

Drömmål mot Manchester City i debuten för Tottenham. 

”Little Stevie” hade blivit ”Stevie Wonder” på bara en halvtimme. 

Men det var inte självklart att Steven Bergwijn skulle hamna här – faktum är att ett bråk i Sverige blev avgörande för 22-åringens karriär. 

60 000 Tottenhamsupportrar vrålar ut sin glädje. Ett problemtyngt Spurs har tagit ledningen mot förra årets engelska mästare, den nuvarande ligatvåan, Manchester City. 

I fokus för fansens eufori är Steven Bergwijn. 22-åringen har bara varit i laget i några dagar och gör sin debut mot City – och det holländska stjärnskottet hade knappast kunnat presentera sig på ett bättre sätt. 

I den 63:e minuten hittar Lucas Moura fram till Bergwijn med en briljant passning. Bergwijn tar emot bollen med bröstet, vänder upp och skickar in ledningsmålet på halvvolley. 

Spurs vinner till slut matchen med 2-0 – och publiken sjunger om sin nya hjälte ”Stevie Wonder”. 

– Det är otroligt. Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag är så glad att vara här. När du är liten drömmer du om att få spela i Premier League, och det är osannolikt att få göra mål i debuten, säger Bergwijn efter matchen. 

Lämnar efter bråket i Sverige

Faktum är att ”Stevie Wonder” – precis som Motown-artisten – i unga år går under namnet ”Little Stevie”. 

– Jag minns honom som en liten pojke, säger Ruben Jongkind, ansvarig för talangutveckling i Ajax akademi, till The Athletic

– Han var sen i utvecklingen när det kommer till fysiken. I början var han mer som ett barn, och en av de minsta på U12- och U13-nivå. Jag gjorde övningar med honom som var mer fysiska för att göra honom starkare. 

Enligt The Athletic skapar Bergwijns lätta kropp problem för honom i unga år. Ajax ungdomstränare Orlando Trustfull ska ha föredragit större spelare, och vid ett tillfälle ska klubben vägra bidra med nya skor till Bergwijn – vilket lägger grunden till en konflikt mellan Trustfull och Bergwijns pappa. 

Spänningarna som byggts upp lossnar rejält i samband med en ungdomsturnering i Sverige 2011. Steven Bergwijn placeras på bänken inför en match med Vitryssland – där Ajax hamnar i tvåmålsunderläge efter en kvart. Enligt The Athletic börjar då Bergwijn pappa vifta med en vit näsduk för att visa på sitt missnöje – varpå Trustfull efter matchen meddelar den unge spelaren att han inte är välkommen in i omklädningsrummet. 

Bergwijn lämnade Ajax för PSV

Bergwijn lämnar Ajax, men har bara någon dag senare gått till PSV Eindhoven. Ajax får aldrig en krona för övergången. 

– Han är en av diamanterna som försvann, säger Ruben Jongkind. 

Bergwijn gör debut för PSV:s A-lag som 17-åring, och 31 mål och tre ligatitlar senare har alltså karriären gått vidare till Tottenham Hotspurs. 

Tottenham ligger just nu femma i Premier League, och har hugg på Champions League-platserna. Det återstår att se om ”Stevie Wonder” kan ta laget till ”Higher Ground”.