Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelet bakom Uniteds senaste stjärnvärvning

Donny van de Beek.Foto: ALTER PHOTOS / SIPA USA/IBL
van de Beek på läktaren under en träningsmatch.Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
Dennis Bergkamp i Arsenal.Foto: ACTION IMAGES © BILDBYRÅN
Dennis Bergkamp.
Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer och Victor Lindelöf.Foto: MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Donny van de Beek är Manchester Uniteds nya stjärnvärvning.

Prislappen: 460 miljoner kronor.

En av nyckelpersonerna bakom affären är legendaren Dennis Bergkamp – som är van de Beeks svärfar.

”Han övertygade Donny om att välja United”, skriver Sky Sports-journalisten Pete Graves på Twitter.

Manchester United har under en längre tid varit på jakt efter en ny mittfältare.

Det har ryktats om både Jack Grealish från Aston Villa och James Maddison från Leicester, men valde verkar nu i stället falla på den 23-årige holländaren Donny van de Beek från Ajax.

Varför? Manchester Evening News rapporterar att Uniteds vd Ed Woodward vill ha spelare som är ”respektfulla och ödmjuka” och på den punkten ska både Grealish och Maddison har fallit bort, efter att de varit i blåsväder i brittisk press under de senaste åren.

Donny van de Beek beskrivs som en lugnare och mer skötsam typ.

Dessutom har han alltså Dennis Bergkamp som svärfar. Han är tillsammans med legendaren 24-åriga dotter Estelle Bergkamp.

Donny van de Beek och Estelle Bergkamp.Foto: Instagram (@donnyvdbeek).

Bekräftas av pappan

Donny van de Beek har haft ögonen på sig från flera storklubbar i Europa, efter sin enorma succé i Ajax. Under de senaste veckorna har det framför allt handlat om Real Madrid.

Men Bergkamp övertygade honom om att välja Manchester United.

”Enligt vad jag har hört spelade Dennis Bergkamp en stor roll i den här flytten. Han övertygade Donny om att välja United”, skriver Sky Sports reporter Pete Graves på Twitter.

Affären är inte helt officiell än, men Donny van de Beeks pappa André säger till tidningen Omroep att övergången kommer att bli av och att det är en ”dröm som går i uppfyllelse”.

Övergångssumman uppges alltså ligga på runt 460 miljoner kronor, vilket är klart mindre än vad både Grealish och Morrison hade kostat, och det ska handla om ett kontrakt som sträcker sig över fem år.

Mångsidig mittfältare

Var i startelvan han ska få plats? Donny van de Beek trivs bäst centralt på mittfältet, men kan ta sig an både offensiva och mer defensiva roller. Han skulle till exempel kunna bilda ett tremannamittfält ihop med Bruno Fernandes och Paul Pogba – och ha Marcus Rashford, Anthony Martial och Mason Greenwood framför sig.

Han beskrivs som en löpstark, mångsidig och skicklig mittfältare.

En av dem som tror på succé för Donny van de Beek är den tidigare Tottenham-spelaren Rafael van der Vaart.

– Han har verkligen gjort sig förtjänt av en sån här flytt. Han har varit makalöst bra för Ajax. Och jag tror verkligen att United kommer att få stor nytta av den spelartyp som han är, säger van der Vaart till NOS.