Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelet bakom: Därför fick Lampard sparken

Frank Lampards tid i Chelsea är över för den här gången.
Foto: NICK POTTS / AP TT NYHETSBYRÅN
Marina Granovskaia är en av anledningarna till att han får sparken.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Spelare ska ha klagat på Lampards ledarskap.
Foto: MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK / MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 2 miljarder kronor spenderade i somras.

Men Frank Lampards Chelsea gick bakåt i utvecklingen och den 25 januari blev hans sista dag som tränare i klubben för den här gången.

Det var framför allt en relation i klubben som blev ohållbar.

– Jag tror att jobbet var för stort och kom för tidigt för honom, säger en källa till The Athletic.

Frank Lampard firade stora triumfer på Chelseas mittfält mellan 2001 och 2014 och när han flyttade vidare till New York City hade han vunnit i princip allt som gick att vinna med klubben.

När Lampard sedan blev tränare gick utvecklingen i raketfart. Efter bara ett år i Chelseas ungdomsakademi gick han vidare till Derby i Championship och förde laget till Premier League-playoff.

Det blev också bara en säsong i Derby eftersom Chelsea kallade på honom igen. Två år efter att Lampard startade sin tränarkarriär var han nu huvudtränare i Chelsea och gjorde en bra första säsong. Klubben hade transferförbud men under Lampards vingar blommade ungdomar som Mason Mount, Tammy Abraham och Reece James ut och tog klubben till Champions League-plats.

Men om den första säsongen blev lite av en smekmånad för Lampard skulle den andra bli tuffare. Visserligen vann Chelsea sin grupp i Champions League men placeringen i ligan är just nu en blygsam niondeplats efter 19 matcher.

Och under måndagen bekräftades till sist uppgifterna som hade börjat spridas: Frank Lampard får sparken som tränare för Chelsea. 

Varför blev det så?

Lampard hängde löst redan i somras 

Chelsea andades optimism under sommaren.

Man hämtade in spelare som Timo Werner, Kai Havertz, Édouard Mendy, Hakim Ziyech, Ben Chilwell och Thiago Silva och det unga laget skulle utvecklas ytterligare när de nya spetsspelarna var på plats.

Men trots det optimistiska tonläget kring klubben var saker inte alls som de verkade och The Athletic skriver nu att Lampard hängde löst redan i somras.

– När stunden kommer då han får en trend med fyra-fem dåliga matcher kommer Chelsea bestämma sig för att göra en förändring, berättade en källa från klubben för sajten i augusti.

– Lampard kommer inte hålla länge om det blir en stor formdipp, särskilt efter alla pengar som har använts. Han befinner sig i en mycket osäker situation och jag kan bara se att det går åt ett håll.

The Athletic listar också några av anledningarna till att Lampard nu tvingas lämna klubben och det är ingen kort lista. Bland annat har spelare klagat på bristande taktiska instruktioner, brist på samtal och brist på empati. 

En av de största anledningarna ska också ha varit den dåliga relationen med Marina Granovskaia, klubbdirektören som var hjärnan bakom Chelseas dyra värvningar i somras.

”När 2020 gick mot sitt slut hade Granovskaia sett och hört tillräckligt. Chelseas resultat sjönk kraftigt med en seger på fem Premier League-matcher och lagets prestationer var minst sagt oinspirerade. Hon började ringa kontakter för att diskutera eventuella ersättare”, skriver The Athletic.

Lampards relation med klubben har varit komplicerad ända sedan han kom tillbaka som tränare sommaren 2019. Det har funnits problem med allt ifrån oenigheter kring vilka som skulle ingå i ledarstaben till värvningar. 

Lampard uttryckte flera gånger besvikelse över uteblivna värvningar på presskonferenser och han var inte heller överens med klubben om vilka spelare man skulle värva. Själv ville han bland annat värva Declan Rice från West Ham och ha en ny målvakt. Han bad om en ersättare till rekordvärvningen Kepa Arrizabalaga samtidigt som klubben ville att han i stället skulle lägga armen om den kritiserade målvakten. 

– Han måste sluta trycka på för Rice, annars förlorar han sitt jobb, sa en källa till The Athletic.

”Problemet med Marina är uppenbart”

När Marina Granovskaia öppnade plånboken gjorde hon det rejält. Andra klubbar stod bakbundna på transfermarknaden på grund av coronaviruset och samtidigt spenderade Chelsea över två miljarder kronor på eftertraktade spelare.

Men hösten blev inte vad spelarna önskat och Leipzigs tidigare målmaskin Timo Werner har från sin kantposition bara hittat nätet fyra gånger på 19 matcher i Premier League. Hans tyske landsman Kai Havertz – värvad för över 800 miljoner kronor – har bara gjort ett mål på 16 matcher.

– Problemet Lampard hade med Marina är uppenbart men grundläggande. Han har en rad enorma investeringar som han inte har förmåga att maximera men framför allt verkar han ha gett upp försöket att maximera dem. Den offentliga kritiken mot individer (särskilt efter 3-1-förlusten mot Arsenal) har också gjort att han förlorat stöd, säger en källa till The Athletic.

Ingen Chelsea-tränare har haft så lågt poängsnitt som Lampard sedan Roman Abramovitj köpte klubben 2003. Ryssen har inte uppskattat stämningen i klubben och för första gången har han nu uttalat sig i samband med att en tränare får sparken från hans klubb.

– Han är en man med integritet och har den högsta arbetsetiken. Men under de rådande omständigheterna anser vi det bäst att byta chef, säger Abramovitj i klubbens pressmeddelande.

En källa konstaterar för The Athletic:

– Jag tror att jobbet var för stort och kom för tidigt för honom.

Det blir nu en tuff uppgift som ligger framför näste Chelsea-tränare. Det gäller att hålla sig väl med klubbledningen och spelarna och inte heller lägga sig i värvningarna för mycket. 

Enligt silly season-experten Fabrizio Romano blir det den sparkade PSG-tränaren Thomas Tuchel som får uppgiften och han kommer presenteras inom kort.