Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelade i division sex – ska ersätta van Dijk

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PHIL NOBLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Virgil van Dijk är korsbandsskadad.Foto: DAVID BLUNSDEN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.D / IMAGO IMAGES/ACTION PLUS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Liverpool har stora mittbacksproblem 

Klubben har endast en beprövad mittback tillgänglig. 

Nu riktas blickarna mot 19-årige Rhys Williams – som fått smeknamnet ”Baby van Dijk”. 

– Allt var lugnt omkring honom och vi vill försöka att hålla det så, säger Jürgen Klopp till Sky Sports

Virgil van Dijk är korsbandskadad. Joel Matip är inte fullt återställt efter sin muskelskada. I tisdagens Champions League-match mot Midtjylland tvingades den vikarierande mittbacken Fabinho utgå skadad. 

Liverpool valde dessutom att sälja Dejan Lovren i somras utan att plocka in en ersättare. 

Det lämnar Jürgen Klopp med Joe Gomez och en oprövad 19-åring vid namn Rhys Williams som tillgängliga mittbackar. 

Mycket talar nu för att det blir Williams som ska fylla luckan efter världens, enligt många, bästa mittback Virgil van Dijk? 

Spelade i sjättedivisionen 

Rhys Williams kom till Liverpools akademi som tioåring och har gjort landskamper i flera av Englands ungdomslandslag.  

Den gångna säsongen valde han att gå på lån till Kidderminster Harries i den engelska sjättedivisionen för att få erfarenhet av seniorlagspel. 

Hans dåvarande assisterande tränare - nu huvudtränare i klubben - Russell Penn är inte förvånad över att Williams nu fått chansen i Liverpool. 

– Vi såg omedelbart att han hade något, på grund av hur han hanterade bollen och hans lugn för hans ålder, säger Penn till Sky Sports.  

”Han vet om sin potential”

Den gångna säsongen fick den 188 centimeter långe backen spela varje match för Kiddersminister.

– Sättet han rörde sig på var graciöst och vi visste att han enbart på grund av sin längd och reslighet skulle han få en helt okej karriär.

Penn berättar dock att Williams under sin första tid i klubben hade problem att anpassa sig till den fysiska seniorlagsfotbollen i de lägre divisionerna - men att han imponerades av talangens inställning. 

– Han är en väldigt säker person. Jag menar inte att han tror att han är stor och är arrogant, jag menar att han vet om sin potential. 

En inställning som enligt Penn inte hör till vanligheterna bland unga spelare. 

– Det är inte vanligt att vi ser det hos tonåringar. Du får ofta väldigt skygga tonåringar som är rädda i A-lagsmiljöer men han verkar ha omfamnat det bra.

Kan göra Premier League-debut

När ligan avbröts på grund av coronaviruset återvände Williams till Liverpool och fick träna med mästarklubbens A-lag, i augusti belönades talangen med ett nytt långt kontrakt. 

I tisdags gjorde Williams sitt fjärde framträdande i Liverpools A-lag när han ersatte Fabinho i Champions League och i helgen kan han göra debut i Premier League. Liverpool ställs mot West Ham på lördag och efter 19-åringens senaste insats kan en strartplats vara nära. 

Liverpooltränaren Jürgen Klopp vill dock tona ner förväntningarna på mittbacken - som i England har kallats för ”Baby van Dijk”. 

– Ni kommer att göra en artikel om honom varje dag och sedan måste han bevisa att han kan hantera det igen. Allt var lugnt omkring honom och vi vill försöka att hålla det så, sa Liverpooltränaren efter matchen mot Midtjylland.  

Samtidigt är tränaren nöjd med Williams senaste insats.

– För att var att vara tydlig och positiv. Rhys var ett inte ett problem för oss i en enda situation, han gjorde en riktigt bra match, säger Klopp.  

 

TV: Dejan Kulusevski blir inbytt – räddade Juventus