Southampton jagar svenske talangen

Foto: Michael Steele

Southampton vill värva den svenska 16-åringen Rafael York.

Premier League-klubben får dock hård konkurrens från Serie A och Bundesliga.

– Han har många exceptionella egenskaper, säger Yorks agent Michael Kallbäck.

Sverige är på väg att få en ny Premier League-spelare. Sandvikens 16-åriga anfallslöfte Rafael York jagas av Southampton, enligt The Sun och The Guardian. Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har dock Ronald Koemans Southampton tuff konkurrens från flera klubbar i Bundesliga och Serie A.

"Väldigt fysiskt stark"

– Det finns ett stort intresse från en handfull klubbar i Europa som följer honom intensivt, bland annat i England, men också i Tyskland och i Italien, säger spelarens agent Michael Kallbäck som dock inte vill kommentera uppgifterna om att en av klubbarna är Southampton.

En övergång till Southampton skulle innebära att Rafael York, som gjorde flera inhopp i Sandviken redan som 15-åring, går från division 2 Norra Svealand till Premier League.

– Han har flera exceptionella egenskaper, han är snabb, teknisk och väldigt fysiskt stark. När du ser honom spela tänker du inte att han är 16 år, säger Kallbäck.

York, som var på provträning med IFK Göteborgs 17-årstrupp redan som 15-åring, är en av Sveriges största anfallstalanger i sin åldersgrupp. Anfallaren, vars mamma är från Angola. och pappa är född i Portugal, har imponerat när han spelat med Sveriges P15-landslag och P16-landslag.

Kallbäck tror att Rafael York kan lyckas i Premier League.

– Titta på Modou Barrow som spelade i Varberg och Östersund och sedan helt plötsligt spelar Premier League-fotboll i Swansea. Det kan gå fort.

"Fina prestationer"

I Southampton, som slutade sjua i Premier League förra säsongen, skulle han bli lagkamrat med stjärnor som Jordy Clasie, Sadio Mané, Graziano Pellè, Shane Long och Victor Wanyama. Kallbäck är inte förvånad över det stora intresset från europeiska klubbar.

– Det går inte obemärkt förbi när du är så ung och gör så fina prestationer.

– Sedan får man ändå säga att det är ett stort steg och att ett ungdomslag i första hand är aktuellt med träningsmöjligheter med ett seniorlag eller reservlag. Det känner jag är realistiskt. Men man vet inte, han har väldigt fina kvalitéer, det kan gå fort. Det är ju i den här åldern det händer väldigt mycket, säger Kallbäck.

Rätt tajming

Rafael York skrev nyligen på ett treårskontrakt med Sandviken som kan göra en bra affär på spelaren som värvades från Brynäs. Enligt vad SPORT-Expressen erfar har York ett kontrakt som gör att han kan lämna Sandviken om klubben får ett bud som överskrider ett visst belopp. Det beloppet ligger mellan en och två miljoner kronor beroende på bland annat hur lång tid som återstår av kontraktet med Sandviken, enligt SPORT-Expressens uppgiftslämnare.

– Men det måste vara rätt tajmingen. Han ska inte stressa i väg någonstans. Han måste känna att det är dags. Och om Sandviken går upp i ettan kan det även vara väldigt bra för Rafael att spela där i ett år, säger Kallbäck.