Foto: Greig Cowie/Bpi/Rex ShutterstockFoto: Greig Cowie/Bpi/Rex Shutterstock
 Foto: Greig Cowie/Bpi/Rex Shutterstock
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Dick Advocaat fick sparken i höstas. Foto: Imago SportfotodienstDick Advocaat fick sparken i höstas. Foto: Imago Sportfotodienst
Dick Advocaat fick sparken i höstas. Foto: Imago Sportfotodienst

Sebastian Larsson: "Fick ingen förklaring"

Publicerad

Ja till EM. Nej till Leeds.

Nu ger Sebastian Larsson besked om framtiden och den tuffa knäskadan som stoppat honom från fotboll i snart två månader.

Han tror att landslaget hittade ett vinnande EM-spel mot Danmark

– Det kändes som att vi hittade ett bättre kollektivt spel, säger Premier League-stjärnan.

Det är ovissa tider för Premier Leagues stjärnor just nu. Vinterns transferfönster har öppnat och spelare kan säljas och köpas fram till och med den 1 februari. Engelska medier är fulla av uppgifter om klubbyten och spelarflyttar. Inga spelare kommer undan silly season-spekulationer om deras framtid. Just den här dagen i Sunderland har Sebastian Larsson fått säga hej då till sin lagkamrat, målvakten Costel Pantilimon, som plötsligt sålts till Watford.

"Det är inget jag är intresserad av"

För landslagsmittfältarens del har transferfönstret framför allt handlat om färska brittiska tidningsuppgifter om att Leeds ville låna honom. Frisparksspecialisten är dock fokuserad på att stanna i Sunderland.

– Det var bara tidningsuppgifter. Det är inget som har varit på tal här. Man ska respektera allt och alla, men det är inget som jag är intresserad av kan jag väl säga och det har nog aldrig funnits något i det, säger han.

Larsson är van vid silly season-rubriker efter 15 säsonger i England, från starten i Arsenal via Birmingham till Sunderland.

– Du vet hur det är. Det är väl som alltid. Det är januari, det är fönster, det måste ryktas lite. Vissa spelare spelar inte och då blir det lite rykten här och där. Så är det ju alltid, säger han.

Sebastian Larsson har precis kommit hem till sina två barn efter dagens rehabträning. En knäskada har stoppat honom från spel i sju veckor nu. Men det ser ljust ut.

"Det längsta jag varit skadad"

– Det här är överlägset det längsta jag varit skadad. Det är klart att det varit frustrerande, men man får sätt allt i perspektiv, det finns folk som haft betydligt värre skador och haft fler skador under karriären vilket jag inte har haft. Det är svårt att säga exakt när jag kan spela igen, men jag är inte långt borta nu.

EM är inte i fara.

– Jag har aldrig varit orolig för att missa EM, men det är en skada som man måste låta få läka, men när den väl gjort det är det hur lugnt som helst.

Det har varit en stökig säsong för Larsson, som utsågs till årets spelare av Sunderlandsfansen förra året. Dick Advocaat ville inte använda sin mittfältsstjärna i början av säsongen. Nya tränaren Sam Allardyce gillar svensken bättre.

Frustrerande inledning i Sunderland

– Inledningen av säsongen var väldigt frustrerande och konstig. Ska man vara helt ärlig så innan vi fick ett tränarskifte var det väl kanske inte lika säkert att jag skulle vara kvar i Sunderland med tanke vad som var sagt då.

Han fortsätter.

– Av någon anledning, och jag fick ingen förklaring, var jag inte i den tränarens planer och jag vet inte riktigt varför. Och så är det, alla tränare har olika syn på saker och ting, men i hans planer var jag inte med och det är klart att då blir det en situation som är ohållbar, men nu är det en helt annan situation och då är det bara fullt fokus på att bli frisk och komma tillbaka och hjälpa laget.

Det är ännu en dyster säsong för det fotbollstokiga nordöstra England. Både Sunderland och värsta rivalen, grannlaget Newcastle, slåss för överlevnad i botten av Premier League.

– Alla inser hur läget är. Vi är i trubbel. Sedan är vi också överens om och tror att vi kommer reda ut det. Vi får väl använda oss av den erfarenhet vi dessvärre har av de här situationerna.

Sunderland har bättre poängsnitt under nya tränaren Sam Allardyce.

– Tyvärr får vi återigen lida för en extremt dålig start på säsongen, säger Sebastian Larsson.

"Vi var mer en enhet än tidigare"

– Vi har ju lyft oss nu. Det fanns perioder i början av säsongen då vi kunde trilla boll halvfint, men känslan var ju alltid att det skulle rinna i väg ordentligt bakåt och det gjorde det också många gånger. Den känslan finns inte där nu.

Den 13 juni väntar EM-premiär mot Irland på Stade de France i Paris.

Larsson, som spelar sitt tredje mästerskap, tror att även landslaget hittat ett vinnande spel inför EM. Han pekar på play off-matcherna mot Danmark.

– Det var väl två av våra bättre matcher på länge måste jag säga. Som helhet fick vi till det mer som jag tycker att vi ska vara.

Hyllar Zlatan och U21-hjältarna

– Först och främst var vi mer stabila som lag. Vi var mer en enhet än tidigare. Vi kändes inte lika sårbara som vi har gjort i perioder annars då vi kunnat falla ifrån. När vi inte fått utdelning har det kunnat gå lite snett åt andra hållet. Den känslan finns inte nu. Vi hade ett bättre kollektivt arbete, sedan är det klart att vi också hade en Zlatan som verkligen verkligen verkligen visade att han är den stora stjärnan.

Flera av U21-spelarna som vann EM-guld slåss om en plats i EM-truppen. Larsson gillar att det kommer unga spelare som slåss om platserna i startelvan. Han är extra imponerad av Oscar Lewicki.

– Det är bra att de knackar på, att det trycks på i ryggen på oss som varit med lite längre, det brukar bara ge något positivt för oss alla, att vi är på tårna och ser till att man vill behålla sin plats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag