Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudiske kronprinsen köper Newcastle för 3,5 miljarder

Foto: OWEN HUMPHREYS / STELLA PICTURES / PA
Foto: SCOTT HEPPELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: OWEN HUMPHREYS / STELLA PICTURES / PA

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman köper anrika Premier League-klubben Newcastle United. 

Notan: 3,5 miljarder kronor.

– Newcastle är en av de mest kända klubbarna i den engelska fotbollen, säger klubbens nye ordförande Yasir Al-Rumayyan i ett uttalande. 

Det var nära förra sommaren. Newcastle med förre och hårt kritiserade ägaren Mike Ashley, ville sälja klubben till fondbolaget Saudiska Public Investment Fond (PIF), som ägs av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Men flera klubbar och även Premier League motsatte sig och köpet blev inte av. 

Drygt ett år senare får Saudiarabien dock vad de vill ha. 

Under torsdagen stod det klart att Newcastle säljs till Public Investment Fond. Enligt flera medier betalar PIF närmare 3,5 miljarder kronor. 

Stora förändringar väntar

Köpet av Newcastle United är kontroversiellt. Detta eftersom Saudiarabien brister när det gäller mänskliga rättigheter och landet har dessutom inga demokratiska val, utan det är kronfamiljen som bestämmer allt. Kvinnor är utsatta i landet och fick till exempel köra bil själva så sent som för ett par år sedan. Dessutom är kronprinsen Mohammed bin Salman anklagad för att ligga bakom mordet på den kända journalisten Jamal Khashoggi 2018.

Köpet innebar samtidigt att det kommer, med stor sannolikhet, ske stora förändringar i organisationen. Newcastle har haft tufft i ligan den här säsongen och ligger nästjumbo, med endast tre poäng efter sju matcher. Uppgifter gör gällande att tränaren Steve Bruce kommer att få sparken. 

– Vi är extremet stolta över att vara ägare för Newcastle United. Det är en av de mest kända klubbarna i engelsk fotboll. Vi vill tacka supportrarna för deras lojalitet över åren och vi ser fram emot att jobba med dem, säger klubben nye ordförande Yasir Al-Rumayyan i ett uttalande.  

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Nya skrällar i VM eller håller favoriterna hela vägen?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset