Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen bakom Erling Haalands monsterflytt

Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: IPA/ABACA / STELLA PICTURES/IPA/ABACA

Manchester City vann dragkampen om det norska stjärnskottet Erling Haaland. 

Nu avslöjar The Athletic detaljerna bakom övergången som ska ha kostat klubben över 2,3 miljarder kronor. 

Mycket talade för att Erling Haaland skulle lämna Borussia Dortmund till sommaren och intressenterna radade upp sig. Många av dem var mer än villiga att aktivera utköpsklausulen på runt 780 miljoner kronor som uppgavs finnas inskriven i norrmannens kontrakt. 

Enligt The Athletic är det dock inte hela sanningen.

Summan som figurerat i medierna uppges nämligen komma från Haalands dåvarande agent - den nyligen avlidne Mino Raiola - som spridit den till klubbarna. 

Den verkliga prislappen uppges däremot varit desto lägre.

Så mycket betalade City 

I veckan presenterades norrmannen av Manchester City. Och enligt The Athletic har Manchester-klubben gjort en noggrann kostnadskalkyl inför värvningen.

Under ett styrelsemöte i januari framförde Citys sportsliga ledning att de behövde 190 miljoner pund (motsvarande 2,35 miljarder kronor) för att värva ”en spelare”.  

Därefter ska klubben också tagit del av att att klausulen i kontraktet med Dortmund i själva verket legat på cirka 630 miljoner kronor. En summa Manchester City enligt tidningens uppgifter inte behöver betala på ett bräde och som de inte heller överskred. 

Hon tog över efter Raiola

Citys fokus hamnade i stället på Haalands personliga villkor. Det nyskrivna femårskontraktet ger Haaland en veckolön som enligt The Athletic landar på nästan fem miljoner kronor i veckan. Därutöver tillkommer ett antal ospecificerade bonusar och allt som allt gör det Haaland till klubbens bäst betalde spelare tillsammans med Kevin de Bruyne. 

Men det är fler än Dortmund och Haaland som ska ha betalt. 

Vidare pekar tidningen ut juristen Rafaela Pimenta som en nyckelperson i övergången. Sedan stjärnagenten Mino Raiolas bortgång har hon tagit en ledande roll inom agentfirman och tillsammans med Erling Haalands far Alf-Inge får hon nu ta del av över 400 miljoner kronor i arvoden för Haalands övergång.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset