Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så har Chelsea kunnat värva för 7,5 miljarder

Enzo Fernandez blev tidernas dyraste Premier League-värvning när han blev klar för Chelsea.
Foto: GRZEGORZ WAJDA/SOPA IMAGES/SHUTT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Chelseas ägare, Todd Boehly.
Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PA
Martin Åslund, expert på Viaplay och tidigare fotbollsspelare.
Foto: SEBASTIAN LINDBERG / BILDBYRÅN

Chelsea har värvat 16 spelare under säsongen – till en kostnad av över sju miljarder kronor. 

Trots det kritiserade spenderandet har de hållit sig inom Financial Fair Play-reglerna.

– Det är inte ett kryphål, Chelsea jobbar med gällande regler, säger experten Martin Åslund, som förklarar hur det gått till.

I somras fick Chelsea nya ägare. Den ryske oligarken Roman Abramovitj tvingades flytta på sig och gjorde rum för ett amerikanskt konsortium lett av Todd Boehly. Sedan de tog över klubben, i maj 2022, har de slagit ett rekord. Aldrig tidigare har en klubb spenderat så mycket pengar på övergångar på ett år. 

Enligt brittiska Sky Sports har Chelsea, i och med värvningen av Enzo Fernandez på deadline day, spenderat över 600 miljoner pund på två övergångsfönster, uppger Sky Sports. Det motsvarar över 7.5 miljarder kronor på totalt 16 spelare. Aldrig tidigare har en klubb spenderat mer än 5 miljarder kronor på en säsong.

– Jag tror inte att de kan fortsätta på samma vis i tio år. Men jag vet inte, det kanske de kan, svarade Liverpools tränare, Jürgen Klopp, Sky Sports på frågan om Chelseas spenderande oroar honom.

– Jag kan inte se att investerandet stannar av i framtiden. Det innebär att vi också kommer att behöva göra det, fortsätter han. 

Trots det friska spenderandet håller de sig inom ramarna för Financial Fair Play (FFP) – Uefas regelverk som ska motverka ekonomisk doping. 

Engelska Premier League har egna regler som avgränsar hur mycket en klubb får gå back under en treårsperiod. Bryter man mot ekonomiska regler kan man bestraffas med såväl böter som poängavdrag. 

Men Chelsea tycks klara sig. Hur?

Kontraktslängden möjliggör spenderandet

Många har reagerat på längden på de kontrakten Chelsea har skrivit med sina nya värvningar, framför allt Mykhailo Mudryk och Enzo Fernandez. Deras kontrakt stäcker sig över åtta och ett halvt år – och det möjliggör Londonlagets miljardspenderande.

Mykhailo Mudryk presenteras på Stamford Bridge.
Foto: MIKE EGERTON / STELLA PICTURES / PA

Genom att skriva av övergångssummorna på hela kontraktstiden påverkas inte årets bokföring så mycket som man kan tro. Låt oss ta Mykhailo Mudrik som ett exempel. Genom att ta övergångssumman på en dryg miljard och dela upp den på åtta år blir den årliga kostnaden endast omkring 125 miljoner. 

Om du i stället säljer en spelare räknas hela summan in direkt, även om betalningarna sker uppdelat över en längre tid.

– Att skriva av kostnaden på åtta år innebär att du måste öka dina intäkter med en åttondel av priset varje år – eller att du säljer spelare med bokföringsmässig vinst för så mycket varje år. Där har Chelsea en fördel eftersom de har många egna produkter som de kan sälja för att täcka upp för kostnaderna.

Så fungerar avskrivningar i bokföringen

# Om du köper en spelare för 60 miljoner, på ett sexårskontrakt kostar han, i bokföringen, 10 miljoner varje säsong.

Efter tre säsonger återstår 30 miljoner i bokföringen.

Om spelaren då säljs för 50 miljoner bokförs det som en vinst på 20 miljoner – inte en förlust på 10 miljoner från det ursprungliga inköpspriset.

# En egen produkt är alltid gratis, enligt bokföringen. Vilket innebär att hela försäljningssumman blir vinst.

# När en spelare är helt avskriven blir hela försäljningssumman vinst.

”Slutsats: Uefas Financial Fair Play är officiellt dött”

Mycket kritik har riktats mot både Chelsea och Uefa för att klubben värvar som de gör, och för att Uefa tillåter det. 

”Chelsea spenderade mer i januari – runt 288 miljoner pund – än alla klubbar i Bundesliga, La Liga, Serie A och Ligue 1 tillsammans. Slutsats: Uefas Financial Fair Play är officiellt dött”, skriver journalisten Kevin Palmer på Twitter.

”Chelsea spelar helt klart med de så kallade Financial Fair Play-reglerna, vilka har blivit ett skämt. Men det är en sak att köpa massor av dyr talang, en annan att få ihop ett framgångsrikt lag (på den högsta nivån) av dem, det vet PSG”, twittrar journalisten Michael Reid.

”Det är inte ett kryphål”

Chelseas tillvägagångssätt har däremot fått Uefa att agera, och göra om FFP-regelverket. De vill få igenom en ändring som gör att en övergång inte får längre skrivas av på mer än fem år – men det börjar i så fall gälla först i sommar, skriver The Times.

– Det är inte ett kryphål, Chelsea jobbar med gällande regler. Det är inte fusk eller något sånt. Däremot ska man bära med sig att om du köper spelare, då tar du faktiskt en risk. Mudryk kanske är jättebra i några år. Men om de inte säljer honom, så kanske han vid år sju, år åtta, inte kommer spela. Däremot kommer han fortfarande att kosta dem pengar varje år. Det är ett sätt för klubbarna att ta av framtida intäkter redan i dag kan man säga.  Det är ett val de gör, säger Martin Åslund. 

Chelseas värvningar säsongen 2022/23

David Datro Fofana (anfallare, från Molde)

Benoit Badiashile (back, från Monaco)

Andrey Santos (mittfältare, från Vasco da Gama)

Mychajlo Mudryk (anfallare, från Sjachtar Donetsk)

João Félix (anfallare, lån från Atlético Madrid)

Noni Madueke (anfallare, från PSV Eindhoven)

Malo Gusto (back, från Lyon)

Enzo Fernandez (mittfältare, från Benfica)

Wesley Fofana (back, från Leicester)

Marc Cucurella (back, från Brighton)

Raheem Sterling (anfallare, från Manchester City)

Kalidou Koulibaly (back, från Napoli)

Carney Chukwuemeka (mittfältare, från Aston Villa)

Pierre-Emerick Aubameyang (anfallare, från Barcelona)

Denis Zakaria (mittfältare, från Juventus)

Gabriel Slonina (målvakt, från Chicago Fire)

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Blir det Sverige eller Belgien som får fira på Friends?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset