Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riktiga skandalen är de usla lögnerna

Foto: SCOTT HEPPELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Det råder karnevalsstämning utanför St James Park och man kan inte göra annat än att sucka. 

Ens första instinkt är att känna att man kräver mer av Newcastlefansen. 

Men jag landar i att det är bedrövligt att den här situationen ens får uppstå. 

Det är på något sätt redan klassiska bilder. Tv-kamerorna fångar upp euforiska Newcastlesupportrar utanför hemmaarenan St James Park.

Ägaren Mike Ashley är borta. En 14 år lång kidnappning är över. Den undermåliga behandlingen av klubbikoner som Kevin Keegan, Alan Shearer och Jonas Gutierrez kan nu förläggas till dåtiden. 

Foto: OWEN HUMPHREYS / STELLA PICTURES / PA

Tiden med experiment som att sätta Joe Kinnear som sportchef är över och den ökenvandring av ingenting som klubben befunnit sig i under Ashley har nu nått vägs ände. 

– Vi har fått vår klubb tillbaka, sjunger männen in i tv-kamerorna. 

Man suckar. 

Newcastle United Supporters Trust, supporterorganisationen som verkar för att vara en röst som håller fansens intressen högst, har välkomnat de nya ägarna med ett öppet brev. 

”För första gången på många år vågar vi tro på ett ambitiöst Newcastle United som strävar efter att vara så bra som klubben kan vara under ert ledarskap”

Man baxnar. 

Därför vill människorättsorganisationer stoppa uppköpet 

Saudiarabien har via sin statliga investeringsfond PIF köpt Newcastle från Mike Ashley för lite över tre miljarder kronor. Saudiernas rikedomar är så enorma att de är rikare än alla andra Premier Leagueägare tillsammans och Newcastlefansen drömmer nu om en resa likt den Manchester City (som ägs av Abu Dhabi) eller PSG (som ägs av Qatar) gjort. 

Man undrar hur fansen kan jubla.

Får framgång kosta vadsomhelst? 

Foto: OWEN HUMPHREYS / STELLA PICTURES / PA

Det finns en anledning till att människorättsorganisationen Amnesty vädjar till Premier League att stoppa köpet. En annan människorättsorganisation, Freedom House, håller Saudi som ett av världens värsta länder när det kommer till politiska och civila friheter. 

Svenska UD skrev i en rapport 2016 att situationen gällande de mänskliga rättigheterna i landet är allvarlig. Kvinnor har begränsade rättigheter och regimkritiker kan fängslas eller till och med dödas. 

Fallet med Jamal Khashoggi är det kändaste. Den saudiske journalisten Khashoggi hade länge varit öppet kritisk mot Saudiarabiens regim när han under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul försvann. Det framkom senare att han mördas och enligt såväl CIA som FN var det den saudiarabiska staten – och mer specifikt den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman – som låg bakom mordet. 

Det är usla lögner från Premier League

Det här är inga hemligheter för någon. Så det är därför man knappt tror sina ögon när fansen firar som de gör. 

Ni blir uppköpta av en regim som mördar oliktänkande. Hur kan ni vara glada? 

Frågan är rimlig att ställa, men det är faktiskt inte av fansen vi ska utkräva ansvar i den här frågan. 

Den riktiga skandalen här är att Saudiarabien tillåts äga Newcastle överhuvudtaget. Det är Premier League som bär ansvaret för vilka som tillåts äga klubbar och de skriver att de ”blivit försäkrade om att den saudiarabiska staten inte ska kontrollera Newcastle”, utan ägandet utgörs av av investeringsfonden PIF, som Saudiarabien uppger är separerad från statlig makt. 

Det är en lögn så dålig att mina ögon blöder när jag läser den. 

Ordföranden i PIF är kronprinsen Mohammed bin Salman. I styrelsen sitter ett antal av landets ministrar och pengarna i PIF har bland annat använts till att betala kommunikationsfirman Karv Communications för att hjälpa till att reparera Saudiarabiens rykte efter mordet på Jamal Khashoggi. 

PIF är Saudiarabien och Saudiarabien är PIF. Att Premier League påstår annat är bara löjeväckande. 

Det finns ett reglemente kring vilka som får äga klubbar i England. Utåt kan Premier League hänvisa till det för att påstå att de gör vad de kan för att sätta stopp för olämpliga ägare. Men det är alldeles uppenbart ett fullständigt tandlöst reglemente, eller att Premier League med gott minne blundar för de brott mot mänskliga rättigheter Saudiarabien står för. 

Det är egentligen där deras dröm om ett klubbägande ska ta stopp. 

Tack men nej tack, ska Premier League säga. Visst att era stålar är lockande, men det finns andra värden att ta hänsyn till. Det är samma sak som de borde ha sagt till Manchester Citys ägare – och en rad till för den delen. Det är Premier League som ska utkrävas ansvar. 

Inte fansen som drömmer om framgång och sjunger om att de fått tillbaka sin klubb. 

De kan man nästan ömma för, för de kunde inte ha mer fel. 

Newcastle är nu den saudiarabiska statens PR-verktyg. 

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Engelsk fotboll och miljoner i potten varje vecka.
Hittar du 13 rätt?
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset