Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasistiska påhopp – efter skrällförlusten

Axel Tuanzebe.
Foto: CRAIG BROUGH / BILDBYRÅN
Foto: TOBY MELVILLE / BILDBYRÅN

Manchester United förlorade skrällartat i går med 1-2 mot jumbolaget Sheffield United. I Victor Nilsson Lindelöfs frånvaro spelade Axel Tuanzebe.

Efter matchen var det dock annat som stod i fokus. Flertalet personer hade tagit sig in på hans Instagram-konto för att skriva rasistiska kommentarer på en bild. 

Victor Nilsson Lindelöf har dragits med ryggproblem och var därmed på bänken i går när Manchester United skulle ta tre enkla poäng hemma mot jumbolaget Sheffield United. 

Ersättaren Axel Tuanzebe hade ingen bra dag på jobbet i sin första start för säsongen på hemmaplanen Old Trafford. Manchester United förlorade fiaskoartat och Tuanzebe blev den stora syndabocken när han styrde in Oliver Burkes ledningsmål sent i den andra halvleken. Han byttes sedermera ut till förmån för Donny van de Beek.

Rasistiska kommentarer

Efter matchen var det dock annat som hamnade i fokus. Flertalet personer valde att ta sig in på hans Instagram-konto för att kommentera rasistiska skällsord och symboler på ett två veckor gammalt foto. Sky Sports skrev om detta och har försökt att nå Instagrams ägare Facebook samt antirasistiska organisationen Kick It Out för kommentarer.

Tuanzebe har själv inte kommenterat händelserna.

Lagkamraterna visar stöd

Kort efter att nyheten briserade visade flera lagkamrater sitt stöd till den unga mittbacken. Scott McTominay publicerade ett inlägg på sin story på hans Instagram-konto där han säger att han är äcklad av det han har läst denna morgon. Även mittbackskollegan Harry Maguire visade sitt stöd genom att lägga upp en bild på sitt Twitter-konto där han skriver att de är enade emot rasism och att de inte kommer att tolerera rasism.

https://twitter.com/HarryMaguire93/status/1354733368588587008

Klubben svarar

Manchester United valde att svara på händelserna under dagen. ”Alla i klubben är förfärade över den rasistiska hetsen som spelarna blev utsatta för efter gårdagens match”, säger Manchester United i ett uttalande.

Premier League-klubben tillägger samtidigt att det var ”uppmuntrande att se att andra supportrar fördömde meddelandena”.

Manchester United ligger på andra plats i Premier League, en poäng efter serieledaren Manchester City, som har en match mindre spelad.