Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Publikkris i England: "Aldrig varit tystare"

Jose Mourinho har kritiserat publiken.Foto: Matt Dunham

LONDON. Sången har länge varit en del av de brittiska fotbollsläktarna.

Nu håller den på att dö ut.

Stämningen har gradvis blivit sämre sedan början av 90-talet och nu menar många att den slagit i botten.

– Det har aldrig varit så tyst som det är nu. Vi står vid en vändpunkt, säger David Rose, ordförande för Football Supporters' Federation.

Sången och ramsorna på fotbollsläktare har någon gång beskrivits som arbetarklassens opera.

Det tvistas något om när, och hur, läktarna började låta som vi är vana vid att läktare låter i dag, men delar av den läktarkultur fotbollsvärlden känner i dag, föddes på de brittiska öarna.

Problemet i England i dag, speciellt i Premier League, är att det inte låter som det en gång gjorde.

Den som upplevt Premier League-fotboll, speciellt stora matcher eller derbyn, vet att det för all del kan var högljutt och att stämningen kan hålla hög europeisk klass, oavsett var man är.

Den som upplevt Premier League-fotboll lär också veta att ett fullsatt Old Trafford, White Hart Lane, Emirates Stadium eller Villa Park, kan vara påtagligt tyst.

Hur man upplever det i England? Som att det aldrig, i modern tid, varit tystare.

"Det håller på att bli sämre. Jag skulle vilja säga att det blivit väldigt mycket värre under de senaste två-tre säsongerna", säger the Telegraph-journalisten Jonathan Liew.

Så vad är det som har hänt?

Det finns flera faktorer som spelar in, men allt började egentligen för 25 år sedan. Under 80-talet och början av 90-talet var läktarna i Storbritannien våldsamma, nergångna och osäkra.

Efter tragedin vid Hillsborough 1989, när 96 Liverpoolsupportrar klämdes ihjäl, tillsattes en utredning för att ta fram åtgärder för att undvika fler katastrofer. En slutsats blev att det var för riskabelt med ståplats, och från och med säsongen 1994-1995 blev det obligatoriskt med sittplats på alla Premier League-arenor.

Över en natt var en viss typ av läktarkultur borta, ersatt av något annat.

"1980-talet och tidiga 1990-talet var den eran när engelska arenor var som mest förfallna, mest obekväma, mest osäkra och förmodligen som mest högljudda. Det finns inget tvivel om att flytten till luxuösa sittplatsarenor, de senaste två decennierna, har bidragit till att arenorna tappat i stämning", säger Jonathan Liew.

Under resterande 90-talet växte sedan Premier League så det knakade.

Vissa saker blev också bättre. Våldet blev väsentligt mindre, läktarna började fyllas av unga som gamla, män som kvinnor, och publiksiffrorna gick upp. Men förändringarna förde också andra konsekvenser med sig.

För ett par veckor sedan höll Liverpoolsupportrar på Anfield upp en banderoll där man protesterade mot biljettpriserna. För 20 år sedan kostade det fyra pund att stå på klassiska the Kop, i dag kostar samma biljett 42 pund.

I takt med att Premier League har vuxit, till den multimiljardindustri den är i dag, har den också stängt ute en stor del av befolkningen.

– Premier League-fotbollen attraherar främst medelklassen i dag, när biljettpriserna har lagts utom räckhåll för vanliga arbetarfans, säger Jonathan Liew, som tror att vilka som går på fotboll, har påverkat hur läktarna låter.

– Medelklassen är förmodligen mer artig – även om det inte går att bevisa det – men den stora skillnaden med dagens fans är att de betalar så höga biljettpriser, att de känner sig mer som konsumenter som köper en produkt. De frågar sig: "Vad kan ni göra för mig?", snarare än tvärtom.

 

Tim Rolls är Chelseasupporter och gick på sin första match 1967.

Han är ordförande för en supportergrupp, Chelsea Supporters' Trust, och försöker ständigt föra samtal med klubben för att lyfta stämningen på Stamford Bridge.

Hur det går? Sådär. Tidigare under säsongen gick Chelseas manager José Mourinho ut och klagade på över att lagets supportrar var för tyst.

– Det är som att spela inför tomma läktare, sa Mourinho.

Tim Rolls uppskattade inte Mourinhos kommentar. Samtidigt förstår han portugisen. Under Rolls snart 50-åriga supporterskap har Stamford Bridge aldrig varit så tyst som nu.

"Många supportrar känner att arenan är mer… säker är fel ord, men mer steril. Ibland är det fortfarande bra. Bortastöden är fortfarande bra. Men ja, förutom för vissa undantag har stämningen blivit mycket sämre de senaste åren."

Rolls ser flera anledningar till att ljudnivån sjunkit det senaste decenniet. Höga biljettpriser, tillsammans med långa väntetider på säsongskort, har inte bara stängt ute arbetarklassen.

Premier League-publiken har blivit äldre, och de som sjunger mest – de unga – har inte råd eller får inte tag på biljetter.

– Snittåldern för en åskådare i Premier League är över 40. Det är helt enkelt fakta: Folk över 40 sjunger och skriker mindre än folk i 20-årsåldern.

Ett annat problem är att de som vill sjunga – för det finns det många som vill – inte får sitta eller stå bredvid varandra.

Flera klubbar har inför "singing sections", men åtgärden har inte varit tillräckligt effektiv.

– De som vill sjunga sprids fortfarande ut över hela arenan. Vad klubbar måste göra är att låta en del av arenan vara ospecificerade platser, helst med ståplats, säger Rolls.

Vad måste hända då?

– Vi måste återinföra ståplats. "Safe standing" är inte som läktarna brukade vara, där det inte fanns några barriärer och folk kunde ta sig från att vara längst bak till längst fram på fem sekunder. De tyska arenorna är säkra, stämningen är bra, och det borde kunna bli likadant här.

Ser Premier League stämningen som ett bekymmer?

– Jag tror det. De pratar om "produkten", även om jag hatar det ordet, och en del av den är stämningen. En sak som gör engelsk fotboll fantastisk är passionen. Det måste vara ett bekymmer, men de verkar bry sig mer om tv-avtal och skiter i när matcher startar.

 

 

David Rose arbetar för Football Supporters' Federation, FSF, en lobbyorganisation för fans. FSF har under flera år arbetat för att bland annat återinföra ståplats och få ner biljettpriserna.

De har också märkt hur stämningen gradvis blivit sämre.

– Det varierar självklart, men rent generellt? Ja, det är mer tyst nu, säger Rose.

– Folk försöker inte längre få i gång laget i samma utsträckning, utan väntar på att något ska hända för att de ska gå i gång. Om matchen är dålig, då kommer stämningen att vara dålig, med undantag för derbyn och större matcher.

Samtidigt är Rose optimistisk. FSF har i flera år samtalat med ligan, klubbar, förbund och myndigheter om att bland annat återinföra ståplats.

Och enligt Rose har man äntligen fått genomslag.

– Vi har kommit till en punkt där det inte bara är supportrarna, utan också klubbarna och styrande organ, som upplever att stämningen har blivit sämre.

– Stämningen är en faktor som gör att Premier League säljer. Och hur fotbollen ser ut i England, med täta arenor, med publiken nära planen, är något som fungerar i tv.

Vad har hänt då?

– The Football League (organ för de fyra högsta ligorna) har röstat för att försöka återinföra ståplats i the Championship. Det finns också flera Premier League klubbar som öppet stöttar idén, och några som inte öppet stöttar den men som vi vet gillar den, så jag kan äntligen – med övertygelse – säga att vi kommer att lyckas. Jag kan inte säga exakt när, men vi ser ljuset i slutet av tunneln.

Det återstår att se om ljudnivån återgår till vad den var under fornstora dagar. David Rose, samt tiotusentals supportrar i Storbritannien, hoppas i alla fall det.

Fotboll är mer än bara resultat och Rose är rädd att en stor del av den brittiska fotbollskulturen ska gå förlorad.

"Från supportrarnas synvinkel är stämningen en större anledning att gå än själva matchen. Om du inte är så lyckligt lottad att du får se riktigt bra fotboll, men ärligt talat – de flesta av oss är inte det."

– Jag tror att om du tar en person till fotboll för första gången så är stämningen vad den personen kommer ta med sig därifrån. Atmosfären är fotboll. Det är vad fotboll handlar om.