Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Priset för Citys succé – kan nu kastas ut ur CL

Manchester Citys tränare Pep Guardiola
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Manchester City-spelarna firar
Foto: JASONPIX/REX / JASONPIX/REX REX

Manchester City slog Watford och kan summera säsongen med en tung titeltrippel.

Men under succén mullrar de första skalven från en potentiell megakatastrof. 

Försvarad Premier League-buckla, en poäng före Liverpool. Seger i Ligacupen. Och nu: en fullbordad trippel i och med att man slog Watford i lördagens final. 

Det kommer att firas i Manchester City-leden. Mästerstrategen Pep Guardiola kommer att kunna göra väldigt tillfredsställande sportsliga utvärderingar som visar att han fick till nästan allting den här säsongen. Nyförvärvet Bernardo Silva har varit en obetingad megasuccé. Sergio Agüero håller fortfarande. Raheem Sterling har utvecklats till en världsklasspelare, snäppet mer effektiv än han var i Liverpool. Vill Pep spetsa till truppen något, så finns resurserna där. Det har de alltid gjort. 

Men inte ens en renodlad fotbollsideolog som Guardiola, som så envist vill hålla sig till det som händer på planen och sky allt som pågår utanför den, kan helt stänga ute den potentiella katastrofen. 

City kan fällas av läckan

I slutet av 2018 publicerade tyska Der Spiegel, tillsammans med 13 andra europeiska medier, en granskning baserad på över 70 dokument. Filerna kom från visselblåsarsajten Football Leaks och bestod delvis av mejl skickade inifrån Manchester Citys klubbledning till dåvarande Uefa-basen Gianni Infantino. Mejlen tycks visa att City och franska Paris Saint-Germina fejkade sponsorkontrakt för att fixa till sin bokföring och dölja att lagen gick med mångmiljonförluster, samtidigt som ägarna i Förenade Arabemiraten och Qatar höll lagen försedda med världsstjärnor genom en regelvidrig kapitaltillförsel. Uefas Financial Fair Play-regler stipulerar nämligen att fotbollsklubbarna måste ha en viss organisk inkomst och inte vara fullständigt beroende av externa finansiärer. 

”På ett eller annat sätt bryter vi mot reglerna. Vi är beroende av förmildrande omständigheter för att klara oss igenom det här”, skrev en person inom Citys klubbledning i ett internt mejl 2013, enligt dokument som Der Spiegel fått ta del av.

Det var 2018 – men i veckan kom den första påtagliga konsekvensen. New York Times avslöjade att Uefas chefsutredare i frågan, Yves Leterme, kommer att föreslå Manchester City ska portas från Champions League under minst ett års tid. Allt för att avskräcka brott mot FFP-reglerna. 

”Det är totalt osant”

City slog ifrån sig snabbt med ett kort men otvetydigt formulerat uttalande på sin egen hemsida.

”Anklagelserna om ekonomiska oegentligheter är totalt osanna och utförliga bevis för detta har lämnats över till chefsutredaren”, skrev klubben, som också anklagade Leterme för att ha betett sig ”fientligt” under sin utredning. 

Ärendet ska nu lämnas över till Fifas etiska råd som ska besluta kring huruvida City blir utslängda ur Champions League eller ej. 

För Guardiola och hans lag väntar en lång väntan i maktlöshet. 

– Om Uefa kommer fram till att vi har gjort fel, då kommer de att straffa oss, men vi är oskyldiga tills motsatsen bevisas, säger Guardiola enligt Manchester Evening News. 

– Jag pratade med ordföranden och vd:n, jag vet exakt vad som hände och vad vi gjorde och jag litar på dem. 


Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Studsar Sverige tillbaka mot Azerbajdzjan?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset