Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premier League kan förlora 13 miljarder

Stjärnornas uppmaning: "Stanna hemma"
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Foto: MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK / MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Coronavirusets spridning har satt käppar i hjulen för de pågående fotbollsligorna i Europa. 

Revisionsbyrån KPMG har räknat ut att de stora ligornas klubbar riskerar att förlora miljarder när ligorna inte spelas som planerat.

I dag kom beskedet att Premier League förväntas kunna starta igen om ett par månader. Men de fem stora ligorna i Europa riskerar ändå att förlora stora pengar till följd av coronakrisen. Och värst drabbas Premier League. 

Den internationella revisionsbyrån KPMG har räknat ut att Premier League riskerar att förlora omkring 13 miljarder svenska kronor. Samtidigt är La Liga den liga som förlorar näst mest, och där handlar det om nio till tio miljarder kronor. 

De förlorade intäkterna vid inställt ligaspel handlar i första hand om tv-avtalspengar. Premier League-klubbarna förlorar omkring nio miljarder kronor bara på det. Den minsta andelen förlorade pengar kommer från intäkter i samband med hemmamatcherna, där beräknas Premier League-klubbarna förlora ungefär 2 miljarder kronor. 

Spelarfacket motsätter sig sänkta löner

Den stora ekonomiska förlusten om de inte uppfyller tv-avtalet med rätt antal sända matcher ligger förmodligen till stor grund för torsdagens beslut om att spela klart Premier League. Och enligt The Atheltic har chefer för ligan fått beskedet om hur stora summor det handlar om innan mötet då beslutet togs.

Uefas förhoppning är att samtliga ligor ska kunna starta som senast i mitten på maj och sedan spelas klart till den 30 juni då transferfönstret öppnar. Om ligorna pausas längre än så kan det bli aktuellt för klubbarna att börja reducera spelares löner för att lätta på det ekonomiska läget, någonting som Bundesliga redan har öppnat för. Men spelarfacket sätter sig starkt emot en sådan lösning.