Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premier League-bråket: ”Får en skadlig inverkan”

Foto: JAMES SPEAKMAN/MERCURY PRESS/SHUTTERS / JAMES SPEAKMAN/MERCURY PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Foto: GLYN KIRK / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CATH IVILL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premier League reduceras till 18 klubbar. 

Samtidigt avskaffas Community Shield och Ligacupen och storklubbarna tilldelas större inflytande. 

Det är några av förslagen i ”Project Big Picture” – som kan förändra den engelska fotbollen, rapporterar The Telegraph. 

Premier League består i dag av 20 klubbar och styrs enligt principen att varje klubb har en röst var. För att en större förändring ska gå igenom krävs det att minst 14 klubbar röstar för – men den tiden kan snart vara förbi. 

Mer makt till storklubbarna 

Förslaget som kallas ”Project Big Picture” kan nu vända upp och ner på den engelska fotbollen. Förslaget har diskuterats sedan 2017 men den rådande coronapandemin och de ekonomiska smällar den burit med sig har gjort att diskussionen kring en förändring intensifierats, skriver The Telegraph.  

I planen föreslås bland annat en minskning av antalet klubbar i ligan från 20 till 18 och att de nio klubbar som varit i ligan längst tid ska få ökat inflytande. Blir planen verklighet kommer framtida beslut endast kräver att sex av dessa nio röstar för förslagen för att de ska gå igenom. 

Bakom förslaget står storklubbarna Liverpool och Manchester United men de har även fått stöd av EFL:s (English Football Leagues) ordförande Rick Parry.  

I utbyte mot att klubbarna får ökad makt kommer EFL att erhålla 25 procent av Premier Leagues inkomster varje år. Dessutom får EFL ett räddningspaket på 250 miljoner pund (motsvarande 2,8 miljarder kronor) för att minska de ekonomiska skador som fotbollen drabbats av på grund av coronapandemin.  

Kan vara skadligt för sporten

Med anledning av de intensifierade diskussionerna kring planen har Premier League nu kommit med ett uttalande. 

”Från Premier Leagues synpunkt kan flera enskilda förslag i planen som publicerades i dag ha en skadlig inverkan på sporten och vi är besvikna över att se att Rick Perry, ordförande för EFL, har givit den sitt stöd” skriver Premier League enligt The Mirror. 

Vidare skriver de:

”Både Premier League och FA stöder en bredare diskussion om spelets framtid, inklusive tävlingsstrukturen, spelschema och övergripande finansiering, speciellt i ljuset av konsekvenserna av Covid-19”

Andra punkter i förslaget är att Community Shield och Ligacupen skrotas, en sänkning av biljettpriser för bortafans, och reducering av nedflyttningsplatser från tre till två. 

 

Klubbarna som kan få ökat makt

Manchester United

Liverpool

Arsenal 

Tottenham

Manchester City

Chelsea 

Everton

Southampton

West Ham