Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premier League ändrar reglerna efter bilderna

Foto: MARTIN RICKETT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premier League ändrar sin offsideregel.

Efter ett uppmärksammat mål mellan Manchester City och Aston Villa har ligan gjort en tvärvändning.

”Offsidesituationen i senaste matchen mellan Manchester City och Aston Villa har lett till en stor debatt och diskussion inom sporten”, skriver Premier League i ett uttalande.

Premier Leagues nya serieledare Manchester City har fin form och tog en 2-0-seger mot Aston Villa förra veckan. 

Segern var den sjätte raka i ligan men den satt långt inne eftersom resultatet fortfarande var 0-0 när matchklockan tickade upp mot 80 minuter.

Då uppstod en situation på Aston Villas planhalva som skulle bli uppmärksammad efter en VAR-granskning. Aston Villas mittback Tyrone Mings tog emot bollen på egen planhalva men då kom Manchester Citys Rodri från en klar offsideposition och vann tillbaka bollen till sitt lag.

Manchester City kunde då starta ett anfall där Bernardo Silva gjorde det förlösande 1-0-målet och videodomarna hade inte heller något att anmärka på Rodris offsideposition.

Premier League ändrar offsideregeln

Efter matchen motiverade Premier League beslutet.

”Rodri har inte fått någon fördel, han har inte brutit mot offsideregeln och spelet ska få fortsätta. Rodri tog bollen av Mings på ett tillåtet sätt och startade anfallet som ledde till målet”, skrev ligan i ett uttalande.

Men nu har Premier League gjort en tvärvändning efter att man diskuterat vilken tolkning som speglar ”regelns anda” bäst.

”Offsidesituationen i senaste matchen mellan Manchester City och Aston Villa har lett till en stor debatt och diskussion inom sporten”, skriver Premier League i ett nytt uttalande.

Man berättar att en liknande situation i framtiden kommer tolkas annorlunda om en offsidestående spelare ”stör en motståndare genom att påverka motståndarens möjlighet att spela bollen”.

”Om en liknande situation, som den som gällde Rodris påverkan på Mings, inträffar i en match i framtiden kommer det bestraffas med offside”, skriver Premier League.