Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pekas ut efter öppna bråken: ”Kontrollfreak”

Thomas Tuchel är Chelseas nye tränare.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Foto: POUPART JULIEN/ABACA / STELLA PICTURES/POUPART JULIEN/ABACA
Foto: ANDY RAIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nyförvärven har inte lyckats.

Frank Lampard lyckades inte.

Thomas Tuchel lämnade både Borussia Dortmund och Paris Saint-Germain efter bråk med klubbledningen och nu ska han försöka sätta sin prägel på Chelsea.

Vad är det egentligen för tränare som har kommit till klubben?

Efter en rad svaga resultat och en niondeplats i Premier League fick Frank Lampard till sist sparken från Chelsea.

Förutom de svaga resultaten berodde avskedet också på att Lampard inte drog jämnt med klubbledningen och nu hoppas klubben – med direktören Marina Granovskaia och ägaren Roman Abramovitj i spetsen – att man har hittat en person som man kan samarbeta bättre med.

Under tisdagen presenterades tysken Thomas Tuchel, 47, som tränare för Chelsea och han var ivrig att komma i gång med sitt nya jobb.

– Jag kan inte vänta på att få träffa mitt nya lag. Jag är tacksam över att få vara en del av Chelsea, det känns fantastiskt, sa Tuchel när han presenterades.

Vad är det egentligen för tränare som har kommit till Chelsea?

Hamnade i bråk i Dortmund och PSG

”Tuchel är en av de mest komplexa personligheterna bland de europeiska fotbollstränarna. 47-åringen är känd som en politisk maktspelare och ett kontrollfreak, men också som en taktisk visionär och metodisk tänkare.”

Så skriver BBC om Chelseas nye tränare – en tränare som ägnat sig åt yrket nästan halva sitt liv.

Thomas Tuchel hade ingen stor karriär som spelare. Han slutade som 25-åring och började i stället som tränare i Stuttgarts ungdomslag vid sekelskiftet. Därefter gick han vidare till Augsburg och Mainz som han till sist blev huvudtränare för 2009.

Tuchel hamnade sedan i Borussia Dortmund där han ersatte Jürgen Klopp för andra gången (han tog också över efter Klopp i Mainz) men trots att han var tränaren med högst poängsnitt i klubbens historia fick han sparken efter två säsonger när han hamnade i konflikt med klubbledningen.

Det blev bland annat bråk när Tuchel gjorde sig av med scouten Sven Mislintat och begärde värvningar från klubbens vd Hans-Joachim Watze och sportchefen Michael Zorc.

– Det som är viktigt är grundläggande värden som tillit och respekt. Med Tuchel vid rodret hade Dortmund två framgångsrika år där våra sportsliga mål uppnåddes. Men vi kom inte alltid överens med coachteamet under den här perioden, sa Hans-Joachim Watze när Tuchel hade lämnat.

Hamnade i bråk med Kylian Mbappé

Efter ett år utan tränarjobb flyttade Thomas Tuchel vidare till Paris Saint-Germain och bara några månader efter att han tagit klubben till Champions League-final fick han sparken i december 2020.

Det har inte varit smärtfria avsked från varken Paris Saint-Germain eller Borussia Dortmund där han skaffat sig flera fiender. I PSG kritiserade han bland annat Neymar för att vara för defensiv på planen och han gick hårt åt Kylian Mbappé efter att stjärnan blivit arg över ett att bytas ut.

– Jag är tränare, inte Mbappé. Jag är inte arg, men jag är ledsen för det var inte nödvändigt. Det är inte bra för det blir en distraktion. Vi spelar inte tennis, vi spelar fotboll. Vi måste ha respekt för hela laget, sa Tuchel efter den situationen.

Förutom konflikterna brukar Thomas Tuchel också uppmärksammas för sitt stora kontrollbehov. I sina tidigare klubbar har han bland annat satt upp planer för spelarnas dieter, styrt deras tider för sömn, ändrat klubbens analysmetoder och scoutingprocesser och till och med lagt sig i renoveringen av träningsanläggning.

Frank Lampard fick kritik i Chelsea för att han inte kommunicerade tillräckligt mycket med spelarna men nu kan de snarare förvänta sig motsatsen och en som gillar det är Christian Pulisic. Han hade Tuchel som tränare även i Borussia Dortmund och har uttryckt sin glädje över Chelseas tränarvärvning.

– Jag är bara väldigt tacksam för allt han gjorde för mig. Tuchel litade alltid på mig och gav mig chansen, säger Pulisic till ESPN. 

Det återstår att se hur det går för tysken i Chelsea.

”Tuchel ser jobbet på Samford Bridge som en chans att bevisa sig själv i England, precis som Jürgen Klopp och Pep Guardiola – två män som han beundrar – har gjort innan honom”, skriver BBC.