Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron – efter Elangas debut: Borde lämna

Anthony Elanga startade mot Young Boys i onsdagens Champions League-match.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Elanga representerar Sveriges U21-landslag.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vid 19 års ålder har han hunnit göra mål i Premier League och startat i Champions League.

Nästa steg för Anthony Elanga?

– Han har definitivt en framtid i Manchester United, men han behöver lånas ut, säger fotbollsjournalisten Steven Railston, som bevakar klubben på nära håll.

Manchester United var redan klart för slutspel i Champions League och det var elva helt nya spelare som tog plats i startelvan mot Young Boys i går jämfört med senaste ligamatchen.

En av dem: Anthony Elanga.

Den 19-årige svensken gjorde säsongens första Premier League-minuter då han hoppade in mot Crystal Palace och i Champions League-debuten mot Young Boys blev det 90 minuter plus tillägg. Anfallaren har onekligen fått stort förtroende av den nytillträdde tränaren Ralf Rangnick.

Superlöftet, som gjorde sitt livs första Premier League-mål i våras, får dock svala betyg i England efter CL-debuten.

Manchester Evening News ger svensken en femma och motiverar betyget med att han knappt syntes till under den första halvleken. 

Imponerade direkt på Rangnick

SportExpressen har pratat med tidnigens fotbollsreporter Steven Railston, som följer klubben på nära håll. Han är till att börja med av uppfattningen att tränarbytet gynnat Elanga.

– Som jag har förstått det så blev Rangnick omedelbart imponerad över Elangas insatser på träningarna. Och tyskens högintensiva och offensiva spelfilosofi borde passa Elanga perfekt, säger han.

Railston fortsätter:

– Han gjorde ju ett starkt intryck på många i slutet av förra säsongen och han hade en fantastisk försäsong under Ole Gunnar Solskjaer. Men.. efter Ronaldos och Sanchos ankomst har han petats ner i rangordningen, säger Railston.

Konkurrensen på Elangas position, gärna till vänster i anfallet, är direkt mördande.

– Ja, United har ett överflöd av talang på hans position i och med Rashford, Sancho, Greenwood och Lingard. Så det har varit väldigt svårt att få möjligheten till speltid den här säsongen .

Vad imponerar mest med Anthony Elanga?

– I U23-laget har hans talang och potential varit uppenbar. Han är fantastisk med bollen, har ett stort självförtroende och är drivande i sitt anfallsspel. Han är den störste stjärnan bland de yngre spelarna just nu.

Den här säsongen har det blivit fem mål och tre assist på tio matcher med U23-laget. 

– Han är helt klart redo för seniorfotboll nu, säger Railston.

Experten: ”Elanga behöver lånas ut”

Men den stora frågan är: Hur väl han än passar in i Ralf Rangnicks spelsätt, finns det plats för honom i Manchester United den här säsongen?

Steven Railston tror inte det.

– Han behöver lånas ut. Men United kommer endast genomföra en sådan deal nu i januari om klubben känns helt rätt. En klubb som delar deras filosofi och som kommer ge Elanga regelbunden speltid.

– Det kommer att bli tufft att slå sig in i Manchester Uniteds A-lag den här säsongen och en utlåning skulle verkligen kunna få hans utveckling att accelerera och ta honom till ytterligare en ny nivå. För han har ett högt anseende i klubben och han har en ljus framtid.

Railston befarar att Elangas utveckling kommer hämmas om han inte får regelbunden speltid på seniornivå.

– Som det ser ut nu kommer han behöva acceptera en plats på bänken, precis som Lingard tvingades göra under Solskjaer. Och han behöver spela A-lagsfotboll för att han ska fortsätta utvecklas. Han är 19 år och behöver komma bort från akademifotbollen.

”Har definitivt en framtid i United”

Manchester United har en stolt tradition av att fostra egna spelare och under de senaste åren har anfallsstjärnor som Marcus Rashford och Mason Greenwood snabbt etablerat sig på allra högsta nivå.

Steven Railston menar att Anthony Elanga har alla möjligheter att göra samma resa – och att de röda delarna av Manchester följer svenskens utveckling med spänning.

– Uniteds supportrar är alltid måna om att följa sina akademispelare och Elanga är den senaste i raden av spännande spelare med potential att bli en stjärna. När han har fått chansen i A-laget så har han tagit den, säger han.

Railston avslutar: 

– Men såväl supportrar som journalister vet att han, i det här skedet av karriären, behöver regelbunden speltid. Om han fortsätter att utvecklas i samma takt som han har gjort de senaste två åren.. ja, då har han definitivt en framtid i Manchester United.

Tv: Juventus gruppsegrare efter seger mot MFF