Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oro för United efter Solskjaers kontrakt

Ole Gunnar Solskjaer. Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT WEST/BPI/REX/IBL REX FEATURES

En gloria på sned, ett segertåg med gnisslande hjul och ett fotbollslag som plötsligt börjat förlora.

Ole Gunnar Solskjaers smekmånad har plötsligt förvandlats till en småskalig kris. 

Många kände att Manchester United inte hade något val. Ole Gunnar Solskjaers succé i tränarrollen omöjliggjorde något annat utfall än att han skulle få sitt Manchester United-kontrakt justerat till ett avtal på permanent basis. 

När Solskjaer blev av med prefixet ”tillfällig” i sin yrkestitel hade han basat över 19 matcher. På dessa hade han vunnit fjorton, spelat två oavgjorda och förlorat tre. 

Men den uppdaterade statistiken är betydligt dystrare läsning. Av sina sju senaste matcher har United förlorat fem stycken. Solskjaer har gått från en segerprocent på 74 procent (före det nya kontraktet) till 40 procent (efter det nya kontraktet). Dessutom har spelet lämnat mycket att önska även i fallen då United lämnat planen med tre poäng. West Ham förlorade visserligen mot Solskjaers gäng med 1-2, men man hade fler skott på mål, ett större bollinnehav och fick ett mål bortdömt på en tveksam offside. 

”Det gör mig orolig”

Succésagan har fått stråk av tvivel i sig.

– Det som gör mig orolig är att sedan Ole fick jobbet permanent, så ser United ut att vara ett helt annat lag, säger United-legendaren Paul Ince enligt Daily Mirror.  

– När han bara var tillfällig tränare skapade de chans på chans, och nu när han har jobbet permanent har de gått baklänges. 

Ince är inte det enda tunga fotbollsnamnet med United-bakgrund som klivit fram och kritiserat Solskjaers fotbollsfilosofi. Louis van Gaal, som tränade laget mellan 2014 och 2016, hävdar att Solskjaers United inte skiljer sig så mycket från upplagan som norrmannens föregångare José Mourinho drog ner i tabellmörkret. 

José Mourinho. Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vill bli av med elva spelare

– Mourinho parkerade bussen och spelade på kontringar. Nu har de en ny tränare som också parkerar bussen och spelar på kontringar. Den största skillnaden mellan Mourinho och Solskjaer är att den senare vinner, sa van Gaal sagt till BBC tidigare under våren. 

– Som United spelar nu är inte sättet som sir Alex Ferguson spelade på. 

Solskjaers försvarare hävdar ofta att Uniteds brister inte finns att hitta hos hans coachning. De pekar hellre på att lagbygget är obalanserat, att förstärkningar behövs inom i princip varenda lagdel. 

Ska städa ur klubben

När gamle storspelaren fick i uppdrag att plocka fram vilka United-spelare som bör få foten i sommar, så lämnade han fram en lista på hela elva namn: Eric Bailly, Phil Jones, Marcos Rojo, Ashley Young, Matteo Darmian, Juan Mata, Andreas Pereira, Fred, Alexis Sanchez, Antonio Valencia och Ander Herrera. Ingen av dessa är bra nog för att föra United framåt, menar Sutton. 

”United behöver en storstädning i sommar”, skriver Sutton i en krönika för Daily Mail.  

I klubbens nuvarande ledarmodell finns ingen regelrätt sportchef. I stället har Uniteds starke man, vice ordförande Ed Woodward, haft huvudansvaret för spelarrekryteringar – med väldigt blandade resultat. Woodward står bland annat bakom påkostade fiaskovärvningar som Angel Di Maria, Alexis Sanchez och Memphis Depay, plus att han inför sommaren gett nya kontrakt till ifrågasatta spelare som Ashley Young och Chris Smalling. 

Alexis Sanchez. Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Löftet: ”Ska vara skoningslös”

Solskjaer själv hymlar inte med att han ämnar städa upp i spelarleden. Han kommer att skeppa dem som förtjänar att skeppas.

– De starkaste överlever. Det är så skoningslösa vi måste vara. Vi måste ha spelare som kan hjälpa oss att ta kliv framåt, sa Solskjaer redan inför lagets plågsamma 0-3-förlust mot Barcelona i Champions League.

– Liverpool och City är för långt före oss just nu. 

Men titelstriden är inte Uniteds främsta huvudbry just nu – långtifrån. Från att man haft definitivt häng på en topp fyra-plats, så ser förutsättningar plötsligt sämre ut. 

United är visserligen bara två poäng bakom Arsenal på fjärdeplatsen, men nu väntar tre raka elddop: mot Everton, Manchester City och Chelsea. 

Ince är nog inte den ende som tvivlar på att Solskjaer kan greja det.

– De borde ha väntat till slutet av säsongen innan de gav honom jobbet, säger han.