Old Trafford evakuerat – alla lämnade arenan

Foto: Mike Egerton / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Alex Livesey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Foto: Alex Livesey / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Här evakueras fansen.
Supportrarna samlas utanför arenan.
Manchester United.
Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
1 / 7

Manchester Uniteds sista match för säsongen ställdes in efter att ett misstänkt föremål hade hittats på Old Trafford.

Samtliga 75 000 åskådare evakuerades samtidigt som arenan söktes igenom med bombhundar.

Under sena söndagskvällen kom sanningen fram.

Föremålet var ofarlig anordning som av misstag hade lämnats kvar av ett företag några dagar tidigare.

– Det här skandalöst att den här situationen har uppstått, säger Manchester polischef Tony Lloyd enligt AP.

Säsongens sista match för Manchester United hemma mot Bournemouth slutade på ett dystert sätt.

Laget skulle ha tagit upp kampen med rivalen Manchester City om fjärdeplatsen – och den sista Champions League-platsen – i Premier League.

Men i stället tvingades matchen att ställas in på grund av säkerhetsskäl – och de 75 000 fans som hade kommit till Old Trafford evakuerades från arenan.

Stor förvirring

Ungefär 15 minuter innan avspark uppstod den första förvirringen. Budskapet "Operation Code Red" basunerades ut över hela Old Trafford, vilket innebar att flera sektioner behövde utrymmas.

Ett mindre tumult uppstod när tusentals fans tvingades lämna arenan samtidigt. På sociala medier frågade sig flera av de besökande supportrarna – som kom från hela världen – vad som försiggick. Ganska snabbt hade sektionen The Stretford End och långsidan the sir Alex Ferguson Stand tömts på människor.

Samtidigt anlände polis till arenan med bombhundar och sökte över flera sektioner. Daily Mail rapporterade då att ungefär hälften av åskådarna fick stanna på arenan efter anvisningar från säkerhetspersonal.

Misstänkta föremålet sprängt

Viasats fotbollsexpert Glenn Strömberg berättar om händelsen för SportExpressen:

– Man ser att det är allvarligt när nästan alla börjar försvinna från arenan och att bombhundar börjar söka. Samtidigt är hälften av publiken kvar inne på arenan. Man ville bort så fort som möjligt, säger han.

Strax senare bekräftade Manchester United att ett misstänkt föremål hade hittats i den nordvästra delen av arenan, vilket var orsaken till att arenan behövde evakueras. Därefter bekräftades att matchen hade ställts in. Då började resten av publiken att evakueras.

Manchester Uniteds Ander Herrera lämnar enligt Manchester Evening News en kort kommentar från arenan.

– Det är väldigt spänt och alla är väldigt nervösa. Vi är fortfarande i omklädningsrummet och mest troligt är vi de sista som lämnar arenan.

Var varken bomb eller försök till att luras

Strax innan klockan 18:00 anlände brittisk militär och bombexperter till Old Trafford. Brittisk polis bekräftar för AP att det misstänkta föremålets har sprängts under kontrollerade former av bombexperterna.

Enligt Talk Sports expert Stan Collymore och Guardians ansedda journalist Daniel Taylor ska föremålet ha varit en mobiltelefon kopplad till en gastub med trådar. Collymore uppger att detta "paket" hittades inne på en av toaletterna på Old Trafford. Taylor uppger också att det var Manchester Uniteds säkerhetspersonal som hittade föremålet.

Daily Mails reporter Mike Keegan uppger dock att "paketet" var en attrapp; ett ofarligt föremål med syfte att framstå att vara en bomb.

Under sena söndagskvällen avslöjas sanningen bakom det misstänkta föremålet.

Det var aldrig en attrapp – ett medvetet försök till att få det att framstå vara en bomb – utan en ofarlig anordning som av misstag hade lämnats kvar på arenan.

– Vi har fått reda på att föremålet var en träningsanordning som hade lämnats kvar av ett privat företag av misstag, efter en övning som även innefattade spårhundar, säger assisterande polischefen vid Old Trafford John O'Hare enligt BBC.

"Skandalöst"

– Även om det här föremålet inte visade sig vara en sprängladdning, vilket det till utseendet var väldigt likt, så var beslutet att evakuera arenan helt rätt, för att säkerställa att människor inte var i fara, säger han.

Manchesters polischef Tony Lloyd reagerar kraftigt under natten till måndagen efter den senaste nyheten

– Det här skandalöst att den här situationen har uppstått. En fullständig undersökning krävs nu för att snabbt komma fram till hur det här kunde hända, varför det hände och vem som ska hållas ansvarig, säger han enligt AP.

– Det här fiaskot har fått enorma konsekvenser för supportrar som har rest långväga för att se matchen, för ett stort antal poliser som har lagt ner sin tid på det här och dessutom satt otroligt många människor i risk helt i onödan.

Matchen mellan Manchester United och Bournemouth kommer nu att spelas på tisdag klockan 21:00.


https://twitter.com/gmpolice/status/731894268323889152

https://twitter.com/AP/status/731872699014905857

https://twitter.com/DTguardian/status/731866658801876992

https://twitter.com/AndyMitten/status/731854330257678336

https://twitter.com/ManUtd/status/731853523009343488

https://twitter.com/ManUtd/status/731848018639622144

https://twitter.com/SkyBet/status/731843506071818241

https://twitter.com/Ashleylang_/status/731843349821411328