Nya snuslarmet: ”Det är fotbollens djävul”

Janne Andersson om elvan som startar mot Grekland.
Jamie Vardy (bakre) fångas med på bild med en snusdosa i handen på en engelsk pressträff.
Foto: VANTAGENEWS.COM 1 / STELLA PICTURES
Emil Krafth.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Snus är på tapeten i den engelska fotbollen. 

I förra veckan sa Sunderlandtränaren Lee Johnson att snuset ”tar över spelarnas tankar”. 

Nu skriver The Sun att flera tränare misstänker att snusanvändandet leder till fler skador. 

– Det är djävulen i fotbollen, säger en tränare, som vill vara anonym, till tidningen. 

Det blir bara mer och mer populärt med snus bland engelska fotbollsspelare. För tre år sedan skrev Daily Mail att snuset på allvar letat sig in i sporten, med många unga spelare som användare. 

– Det är chockerande hur många unga spelare som använder det. Du kan se hur avbytare tar det på bänken. Det är äckligt och oroande, sa en tränare till tidningen då. 

Leicesters anfallsstjärna Jamie Vardy var den kanske kändaste spelaren som snusade, men han slutade efter att det blivit en stor medial story i England. 

– Jag var tvungen att sluta. Medierna gjorde en stor grej av det och jag vet inte varför. Det är inget fel på snus, sa han till The Independent inför VM i Ryssland 2018. 

Nya snuslarmet från England: ”Det är djävulen”

Nu slår de larm om snus i England på nytt – och nu handlar det främst om de något lägre divisionerna. I förra veckan sa Lee Johnson, tränare i Sunderland som är hemmavarande i League One (engelska tredjedivisionen) att snus: ”Är så beroendeframkallande att det tar över spelarnas tankar. Jag tror inte de är medvetna om hur dåligt det är med snus.” 

Nu skriver The Sun att det finns en oro bland ledarna i League One att snuset ligger bakom flera skador. 

– Vi har ett allvarligt problem med snus i vårt lag, säger en tränare, som vill vara anonym, till tidningen.

– Vi hade fler skador än vanligt i vårt lag förra säsongen och jag tror att hälften av dem beror på snusandet. Det handlar inte bara om att du får minskad aptit och inte äter för att ge dina muskler det de behöver. Utan det är också det faktum att du bara fyller din kropp med gift. 

Svenska svaret: ”Är inga konstigheter”

En spelare, som varit i League One i nästan två decennier, säger att snusandet ”är överallt” i dag. 

– Det är fler som snusar än som inte gör det. De säger att de är beroende och måste sluta, men så fort någon öppnar en dosa är de som zombies. 

Tidningen har varit i kontakt med beroendeterapeuten Andy MacArthur som påstår att han hjälpt upp till 15 spelare att sluta snusa. 

Han menar att en av de största farorna med snusandet är att spelarna sover sämre. 

– Sömnbristen är snusets sätt att tortera folk. Du kommer inte kunna komma ner i djupsömn om du tar det. Det kommer i sin tur att påverka ditt immunförsvar och du kommer att märka att det är svårt att återhämta dig från skador. 

Svenska landslaget och Newcastles Emil Krafth snusar, men han tycker inte det är något stort problem. 

– Det är många i laget som snusar, absolut. Och generellt i fotbollsklubbarna i England vet jag att det är många som snusar. Men jag ser inte det som något konstigt. Jag är ju från Sverige och där är det ju så vanligt. Sedan kan jag förstå engelsmännen för här kanske det inte förstår det lika mycket, säger han. 

– För mig är det inga konstigheter. 

Det spelar tre svenskar i League One den här säsongen, målvakterna Viktor Johansson och Pontus Dahlberg samt anfallaren Joel Mumbongo. 


Janne Anderssons namnskämt – om Lindelöfs barn

Victor Nilsson Lindelöf berättar om hur det är att bli tvåbarnspappa.