Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya förklaringen – efter panikvärvningens succé

Gary Neville: "Fotbollen kommer dröja"
Odion Ighalo och Ole Gunnar SolskjaerFoto: REUTERS
Odion IghaloFoto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Manchester United kritiserades hårt för sin deadline day-värvning. 

Men opinionen svängde snabbt – och Odion Ighalo lyfts fram som nyckeln bakom lagets positiva trend den senaste månaden. 

Enligt Goal ligger ett två veckors träningsläger i karantän till grunden för Ighalos succé. 

– Utan de där två veckorna hade han inte varit aktuell för någon av matcherna han spelat, säger tränaren Wayne Richardson. 

”Ighalo är ett djupt förfall”, skrev The Times Paul Hirst

”Ett galet sista minuten-hafs”, menade Telegraph. 

Natten till den 1 februari rådde det konsensus kring att Manchester United har gjort bort sig på värvningsfönstrets sida dag. Klubben var på jakt efter en ersättare till anfallaren Marcus Rashford, och ska ha haft namn som Edinson Cavani, Danny Ings och Joshua King på sin radar. 

Till slut stod det dock klart att United var överens med kinesiska Shanghai Shenhua om att låna in Odion Ighalo under resten av säsongen. 

Affären blev som sagt ifrågasatt, men sedan debuten mot Chelsea den 17 februari har omdömena om Ighalo varit övervägande positiva. 

Ighalo har över åtta matcher – tre från start – gjort fyra mål, där 1-0 mot Lask Linz i Europa League var ett riktigt drömmål. 

– Jag ifrågasatte om han var rätt person och om han skulle kunna komma in i laget, men hittills har han gjort det bra och motbevisat mig, sa den tidigare United-stjärnan Dimitar Berbatov till Mirror. 

Odion Ighalo tränade isolerad

Den nigerianske anfallaren har inte bara hyllats för sina mål, utan även hur han bidrar på annat sätt. Klacken till Fred, som ledde fram till Scott McTominays 2-0-mål i derbyt mot Manchester City, är ett exempel. 

– När han kom hit pratade vi om att han skulle få spela mycket med ryggen mot mål. Vi visste att det skulle bli hans roll, så vi gick igenom olika scenarion, säger fystränaren Wayne Richardson, som under flera år ingick i Manchester Citys tränarteam, till Goal

Odion Ighalo reste till England direkt när låneaffären gått i lås, men fick inte träna med laget under sina två första veckor i landet. På grund av oro för coronaviruset som precis fått sitt utbrott i Kina inkvarterades Ighalo i stället hos Wayne Richardsons träningsanläggning utanför Manchester. 

Det dröjde alltså till den 17 februari innan Ighalo kunde göra sin första match för United, men enligt Richardson lade tvåveckorsuppladdningen grunden för de hyllade insatser anfallaren stått för sedan dess. Manchester United har inte förlorat en enda match sedan Ighalo gjorde debut. 

– Jag hade regelbunden kontakt med Manchester United för de ville veta vad han gjorde. Jag skickade GPS-data och andra analysrapporter, de var väldigt förvånade över vilken nivå han låg på. Utan de där två veckorna tror jag inte att han hade varit aktuell för någon av matcherna han spelat, säger Wayne Richardson. 

Vad kommer hända med Ighalo?

Nu är det oklart om Odion Ighalo, vars lånekontrakt går ut 31 maj, kommer att kunna spela någon mer match för Manchester United. På grund av coronaviruset har avslutningen på Premier League-säsongen skjutits upp till juni, då Uefa även hoppas kunna spela de återstående Europa League-matcherna. 

United ska kunna ansöka om dispens för att förlänga Ighalos kontrakt en kortare tid, samtidigt som Times uppgett att klubben är intresserade av att behålla 30-åringen en längre period. 

Shanghai ska hellre se att United köper loss Ighalo (prislappen uppges ligga runt 180 miljoner kronor) än att lånet förlängs. Samtidigt har Sky Sports uppgett att den kinesiska klubben erbjudit honom ett nytt kontrakt värt fem miljoner kronor i veckan. 

 

https://www.instagram.com/p/B7KJi6AFxmm/https://www.instagram.com/p/B7TOyMUF8S3/