Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya ägarna redo att spendera miljarder

Därför färgas Manchester Uniteds arena i rivalens färg
Amanda StaveleyFoto: OWEN HUMPHREYS / STELLA PICTURES/PA
Stora förändringar är på gång i Newcastle.Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN
En ny ägare är redo att investera stora pengar.Foto: LEE SMITH / REUTERS BILDBYRÅN
Edinson Cavani är ett namn som ryktas vara på väg in.Foto: ICON SPORT / ICON SPORT BILDBYRÅN
Antoine Griezmann är ett annat.Foto: ALBERT GEA / REUTERS BILDBYRÅN
Dries Mertens är ett tredje.Foto: CIRO DE LUCA / REUTERS BILDBYRÅN
Svenske Emil Krafth finns redan i klubben.Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN
1 / 8

Newcastle är på väg att bli en av världens rikaste fotbollsklubbar.

De nya ägarna står redo med 2,5 miljarder kronor för att omedelbart rusta upp klubben. 

På önskelistan finns bland annat stjärnor som Edinson Cavani, Dries Mertens, Antoine Griezmann – och tränaren Mauricio Pochettino.

– De kommer behöva betala överpriser för att få dem till Newcastle, säger experten Graeme Souness.

I slutet av 90-talet och i början av 00-talet var Newcastle United en toppklubb i Premier League. Men under de senaste åren har klubben brottats med stora problem, sladdat i botten av tabellen och till och med varit nere och vänt i The Championship.

Fansen har slitit sitt hår och mycket av frustrationen har riktats mot ägaren Mike Ashley, som har mötts av plakat med texten ”Ashley Out” på varenda match hemma på St. James' Park.

”Han kommer att bli ihågkommen som en sabotör i nordöstra England, en man som behandlade ikoner som Kevin Keegan och Alan Shearer med uppenbart förakt, en utplånare som försökte byta namn på St James' Park. Han visade ingen klass”, skriver krönikören Oliver Hunt på Daily Mail.

Under tre års tid har Ashley försökt sälja Newcastle United. Och nu verkar det som att han till slut har hittat en köpare.

En väldigt rik köpare.

Kritiseras av Amnesty

Affärskvinnan Amanda Staveley kommer med budet och ska själv köpa 10 procent av klubben. Ytterligare 10 procent ska köpas av fastighetsherrarna David och Simon Reuben. Och 80 procent ska köpas av Saudiarabiens förmögenhetsfond ”Public Investment Fund”.

Enligt The Athletic är parterna överens, en handpenning har redan betalats och allt som återstår nu är att Premier League ska godkänna den nya ägaren. Det väntas ta 2-3 veckor.

Om det finns några problem? Ja, kritiken mot affären är massiv. Amnesty uppmanar till exempel Premier League att stoppa de nya ägarna eftersom Saudiarabien vid upprepade tillfällen har brutit mot mänskliga rättigheter.

”Ni kan inte låta dem använda Premier Leagues glamour och stjärnglans för att dölja deras djupt omoraliska beteende”, skriver Kate Allen på Amnesty i ett brev.

Om affären blir av kommer Yasir Al-Rumayyan från Saudiarabiens förmögenhetsfond att sätta sig som ordförande, skriver The Athletic. Och omedelbart ska 2,5 miljarder skjutas in i klubben för att förstärka truppen och ge laget bästa möjliga resurser för att prestera på planen.

Jagar flera storstjärnor

Enligt ESPN har Newcastle redan tagit första kontakter med PSG:s Edinson Cavani, Napolis Dries Mertens och Chelseas Willian, som alla sitter på utgående kontrakt. De ryktas även ha ögonen på spelare som Antoine Griezmann, Arturo Vidal, Gareth Bale, Salomon Rondon och John McGinn.

ESPN skriver att förstavalet som ny tränare är Mauricio Pochettino. Men den nuvarande tränaren Steve Bruce väntas få sitta kvar resten av den här säsongen.

Frågan är dock: Kommer stora namn att vilja skriva på för Newcastle, som just nu ligger på 13:e plats i Premier League?

– Jag tror att det kommer bli svårt att få dit spelare från den översta hyllan. I såna fall kommer det att behöva betala överpriser, säger Sky Sports expert Graeme Souness som själv har varit tränare i Newcastle.

Den tidigare Sunderland-spelaren Don Hutchinson håller med.

– Löner kommer att bli en viktig faktor. Spelare som Cavani och Willian kan gå till vilken storklubb de vill och då måste Newcastle erbjuda någonting som sticker ut. Och det kan ju till exempel vara en väldigt bra lön, säger Hutchinson till ESPN.

”Fansen bryr sig inte”

Enligt Daily Mails krönikör Oliver Hunt är det här ett perfekt läge för de nya ägarna att kliva in i Newcastle. Anledningen är enkel: Fansen vill bli av med Mike Ashley till vilket pris som helst.

”Fansen är så desperata att de inte bryr sig om vilka de nya ägarna blir. Det spelar ingen roll om det är en regim som är kopplad till mord och tyranneri”, skriver Hunt.

”De nya ägarnas förhoppning är att så fort Newcastle börjar värva superstjärnor och spelar fantastisk fotboll så kommer ingen prata om vilka mänskliga rättigheter som Saudiarabien brutit mot och i stället hylla den transformation som klubben har gjort. Det är så sportswashing fungerar.”

Newcastle har en svensk spelare i laget just nu. Emil Krafth, 25, hämtades in från franska Amiens inför den här säsongen och har ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2022/2023.