Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Min spontana tanke var: ”Hur dum får man vara?”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Mason Greenwood.Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN
Phil Foden.Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN
Englands förbundskapten Gary Southgate.Foto: EDDIE KEOGH FOR THE FA/SHUTTERSTOCK / EDDIE KEOGH FOR THE FA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Mason Greenwood och Phil Foden tog in isländska kvinnor på sitt hotellrum.

Då tror den förre Man City-tränaren Hasse Backe att skandalen kommer förfölja de båda stjärnorna under resten av deras karriärer.

– På ett hotell, i en bubbla, i karantän, med restriktioner, säkert övervakade. Det är klart att det här kommer förfölja dem hela tiden, säger Backe.

Under Nations League uppdagade sig en skandal i det engelska landslaget.

De båda unga stjärnorna Mason Greenwood, 18, och Phil Foden, 20, hade nämligen smugglat in två isländska kvinnor på sitt rum. Enligt uppgifter ska de båda spelarna ha mutat hotellpersonal för att få in kvinnorna och skandalen uppdagades efter att en snapchat-video spridits från rummet. 

Skandalen fick konsekvenser för spelarna som bestraffades med böter och direkt skickades hem från samlingen. 

En som tror att den kan få ytterligare konsekvenser är Hasse Backe. Den svenske experten minns tillbaka till sin tid som assisterande tränare i Manchester City.

– När vi fick in nya spelare i akademin sa alltid akademichefen att ”alla dumheter ni kommer göra i inledningen här kommer synas på ert cv resten av livet”. Det tycker jag stämmer in ganska bra på Foden och Greenwood, säger Hasse Backe och fortsätter:

– Min spontana tanke var ”hur dum får man vara egentligen”. På ett hotell, i en bubbla, i karantän, med restriktioner, säkert övervakade. Det är klart att det här kommer förfölja dem hela tiden.

Hasse Backe om Greenwood och Foden

Den engelske förbundskaptenen Gary Southgate har öppnat för att lämna spelarna utanför truppen även i kommande landslagssamlingar.

– Jag har mycket att tänka på. Förtroende måste byggas upp igen och det tar tid. Det måste bli konsekvenser. Sen kan man inte hålla det emot dem för alltid, säger Southgate till The Guardian.

Hasse Backe tror att han själv hade låtit dem komma tillbaka till nästa samling.

– De är unga människor. Det ska inte ursäkta dem egentligen för de vet vilka regler som gäller men jag skulle nog ändå ge dem en chans till, säger Backe.

– Jag har varit inblandad i några fall, både i City och i andra klubbar. Det inträffar ju nästan alltid någon sån grej i varje klubb och någon gång har jag faktiskt sparkat spelare efter en händelse. Men man får avgöra från fall till fall, jag tror man kan skjuta sig själv i foten också. Man kan inte vara totalt drastisk rakt igenom.

”Brukar vara en riktig käftsmäll”

Hasse Backe tror att händelsen kan påverka klubbar som funderar på att värva Greenwood och Foden i framtiden. Däremot tror han inte att de kommer bli sämre på planen av uppståndelsen som de ställt till med.

– Det kan jag tala om för dig. Engelsmän, de påverkas inte någonting. Så är det bara. Engelska fotbollsspelare är fascinerande, jag vet inte om det är något genetiskt men de påverkas inte, säger Backe och skrattar. 

Tror du att de här två kommer hamna i skandaler igen?

– Om jag tänker tillbaka på de gångerna det inträffat är det nog väldigt sällsynt att man blir ”återfallsförbrytare”. Det har gjort det någon gång, men det är få gånger.

Då handlar det om Balotelli-typer?

– Ja, du får gå åt det hållet där det ständigt upprepas. Rent generellt brukar det vara en riktig käftsmäll en gång.

Så firade Arsenal-fansen segern i FA-cupen