Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Medan du är tyst dödar ni fredliga”

Flera av Ukrainas största idrottsprofiler har gått ihop i ett gemensamt uttalande, där de kräver att Ryssland och Belarus stängs av från Paralympics.
Vitalij Mykolenko.
Foto: RICHARD SELLERS / STELLA PICTURES / PA
Artjom Dzjuba.
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS BILDBYRÅN

”Medan du är tyst, din jävel, dödar du och dina jävla fotbollsspelare fredliga människor i Ukraina”.

Så uttryckte sig Evertons ukrainske spelare Vitalij Mykolenko mot Zenits ryske lagkapten Artjom Dzjuba efter att han var trött på att Dzjuba inte tog ställning.

I lördags på Goodison Park, när Everton skulle möta Manchester City visade båda lagen stöd för Ukraina.

Spelarna kom ut insvepta i Ukrainas flagga och Manchester Citys Oleksandr Zinchenko och Evertons Vitalij Mykolenko omfamnade varandra då båda är från Ukraina.

Flera lag har visat sitt stöd till Ukraina under den pågående invasionen och nu har Mykolenko fått nog mot ryska spelare som vägrar yttra sig.

”Du kommer vara inlåst i din fängelsehåla i resten av ditt liv”

”Medan du är tyst, din jävel, dödar du och dina jävla fotbollsspelare fredliga människor i Ukraina”, skriver 22-åringen på Instagram och taggar in Zenits ryske lagkapten Artjom Dzjuba.

Han fortsätter med ännu hårdare ord:

”Du kommer vara inlåst i din fängelsehåla i resten av ditt liv och viktigast av allt, dina barns liv. Och jag är innerligt glad över det. Ni kommer aldrig bli förlåtna”.

Även West Ham-spelaren Andriy Jarmolenko har uttryckt sin ilska emot de ryska spelarna via Instagram.

– Jag har frågor till spelarna i det ryska landslaget: Varför sitter ni handfallna och säger inget? Folk blir dödade i vårt land, våra fruar, mammor, barn och ni säger ingenting? Ni influerar folk, jag ber er, snälla. Jag vet att några av er gillar att visa upp bollarna framför kameran, nu det är dags att visa upp era bollar i det verkliga livet, sa han i en video.

Dzjiubas svar: ”Sitter på herrgårdar i England...”

Nu svarar även Dzjuba på kritiken med ett långt inlägg på Instagram.

”Jag vill inte kommentera det som händer i Ukraina tills det är över. Inte för att jag är rädd, utan för att jag inte är en expert på politik. Jag har aldrig varit intresserad av det, och jag planerar inte på att bli det (till skillnad från andra politiska experter och virologer som har poppat upp på internet den senaste tiden)”

Den 33-årige ryssen fortsätter sedan med att berätta att han är stolt över att vara ryss och att sport inte ska blandas med politik. Han avslutar med en passning till de tidigare nämnda spelarna.

”Och till mina kolleger som sitter på arslet på herrgårdar i England och säger vidriga saker: det kan inte förolämpa oss, vi förstår allting!”.


Följ det senaste från Ukraina i Expressens livesändning:

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset