Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömmen – så illa är det i Arsenal

Foto: PROSPORTSIMAGES / PROSPORTSIMAGES / PRO SPORTS IMA DPPI AGENCE DE PR
Foto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX/SHUTTERSTOCK

Det ser ut att bli en deppig sommar för Arsenal-supportrarna.

Nya siffror visar att det ekonomiska läget i klubben är sämre än väntat. 

I februari hävdar Daily Mirror-reportern John Cross att Arsenals ledning meddelat tränaren Unai Emery att han i sommar kommer att få laborera med en transferkassa på i sammanhangen ödmjuka 400 miljoner kronor. Sommaren har också inletts försiktigt för Arsenal, som bland annat påstås ha tagit ett kliv tillbaka i förhandlingarna om mittbacken William Saliba efter att franska St Etienne krävt 300 miljoner kronor för att släppa honom.

Nu hävdar Swiss Ramble, en väl ansedd bloggare med fokus på sportekonomi, att han har förklaringen till Arsenals försiktighet. Arsenals ekonomi, som ofta lyfts fram som god, är nämligen betydligt svagare än vad många tror.

Kris i Arsenal

Swiss Ramble skriver att Arsenal mycket riktigt gått med vinst i sexton år i sträck. Detta har dock berott till stor del på att klubben stått för flera lukrativa spelarförsäljningar (Cesc Fàbregas, Robin van Persie, Alex Oxlaide-Chamberlain för att nämna några). Men på sista tiden har försäljningar inte dragit in lika mycket pengar. 

2010 var Manchester United den enda engelska klubben som drog in större intäkter än Arsenal. Nu ligger London-jättarna efter United, Liverpool, Manchester City och Chelsea i samma ranking. Tekniskt sett har intäkterna ökat under de nio åren (från 2,6 miljarder kronor till 4,5 miljarder), men Arsenal har ändå betydligt sämre tillväxt än konkurrenterna. 

Av de 20 största klubbarna i världen har Arsenal sämst tillväxtökning av alla listade. Om man jämför med några av de viktigaste rivalerna i England, så har Arsenal dragit in 890 miljoner i rena intäkter de senaste två åren – vilket kan jämföras med Liverpools 2,2 miljarder, Tottenhams 1,9 miljarder och Manchester Citys 1,8 miljarder. Den viktigaste förklaringen till detta är att Arsenal gått miste om Champions League-fotbollen två säsonger i rad.