Man City ett nästintill optimerat fotbollslag

Foto: IMAGO/DARREN STAPLES / IMAGO/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Premium: Manchester City vinner Premier League en poäng före Liverpool.

SportExpressens Noa Bachner analyserar topplagen i England, tar ut Årets lag och förklarar varför framtiden blir ljusare för Manchester United.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Manchester City vinner Premier League. Varför?

– Det finns flera skäl. Det största och enskilt viktigaste är så klart pengarna, om man ska skippa struntpratet. Citys ägargrupp, City Football Group, som är en förlängning av den Förenade Arabemiratens statskassa, har investerat astronomiska summor i världens starkaste spelartrupp och en av världens genom tiderna bästa fotbollstränare, Pep Guardiola. Därutöver har man under lång tid lagt stora pengar på infrastruktur, faciliteter och organisation. Det vi ser nu är frukten av det. Ett nästintill optimerat fotbollslag, vilket också krävs för att vinna Premier League-titeln i och med Liverpool och Jürgen Klopps förmåga.

Liverpool får nöja sig med andraplatsen – trots att laget tar 92 poäng.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA

Ja, Liverpool blir ju bara tvåa trots att laget tar 92 poäng. Varför räcker det inte hela vägen?

– Det är inte klokt egentligen. 92 poäng hade räckt för att vinna Premier League varje säsong mellan 2005 och 2016. Sedan Premier League blev en liga med 38 omgångar 1995/96 hade det räckt till titeln varje år fram till 2017 med undantag för Chelseas seger 2005/2006. Det är bara de senaste åren (Chelsea 2017, Manchester City 2018 och 19 samt Liverpool 2020) som det krävts fler poäng för att vinna. Skälet till att det inte räcker hela vägen nu är att vi lever i en historiskt oöverträffad superklubbsepok där förbättringspotentialen hos de bästa lagen snart inte finns längre. Och Tyrone Mings är en fena på att sätta sitt lag i problem (rensningen innan 3-2). En gissning är att det inte krävs färre poäng nästa år!

Manchester United gör däremot ingen vidare säsong. Finns det anledning att tro att det blir bättre med nye tränaren Erik Ten Hag?

– Ja, det gör det. Vid det här laget är det väletablerat att klubben har en diger lista av problem. Ten Hag erbjuder inte lösningen på alla dessa, men det saknas inte pengar och det saknas inte talangfulla fotbollsspelare, även om det spenderats många kronor på spelare som kanske inte riktigt håller den kvalitet som behövs för att utmana högst upp. Det största problemet för Manchester Uniteds förmåga att utvecklas som fotbollslag de senaste åren har dock varit tränarrekryteringarna. Det har gradvis blivit sämre, med Ole Gunnar Solskjaer-eran som den mest pinsamma för klubben i modern tid, där laget egentligen stod stilla och man trots detta investerade dyrbar tid och stora resurser i att inte utveckla någonting. Ten Hag är rekryterad på helt andra premisser än Solskjaer. Han har ansvarat för ett av Europas mest progressiva och skickliga tränarhantverk de senaste åren, om än i en väldigt annorlunda liga. Det är dock mot bakgrund av den kompetensen, att bygga och bygga om lag, utveckla spelare individuellt och kollektivt samt leda en grupp till titlar,  som han värvas till Old Trafford. Han har meriter som är långt med aktuella än till exempel Louis van Gaal och José Mourinho hade. Det bådar gott för Manchester United.

Erik Ten Hag lämnar Ajax för Manchester United i sommar.
Foto: HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK / HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tottenham kniper sista Champions League-platsen. Dejan Kulusevski ser ut att stanna kvar. Passar han i Spurs?

– Han passar i Antonio Contes Tottenham. Mer än passar. Väldigt bra till och med, vilket ju är världens enklaste sak att konstatera så här dags. Men för Kulusevski kändes det avgörande att komma till en miljö där det fanns en tydlig plan för hur han skulle användas. Han behövde visa att han har att göra i klubbar av Tottenhams magnitud, och det är mycket enklare om man hämtas in för att fylla en specifik funktion i ett spelsätt. I Juventus hamnade han mellan tränare, positioner och i en kämpig tid för klubben. Det här passar mycket bättre. Nu handlar mycket om hur länge Conte och Tottenham håller ihop. Det är som alltid lika mycket dramatik som framgångar på planen med honom. Jag hoppas de får ett år till tillsammans i alla fall.

Norwich och Watford var redan nedflyttade. Nu får de sällskap av Burnley. Var det rätt att sparka Sean Dyche?

– Ja, det var det. Han var nog en del av Burnleys problem, fotbollen stod stilla. Poängskörden under Michael Jackson har varit tillräckligt bra. Det var inte idag Burnley åkte ur, det var under hösten och vintern. Jag har all respekt för Dyches jobb, men det var dags att gå vidare innan ledningen valde att göra det. Man kan spela mer utvecklande fotboll med små resurser.

Hur har svenskåret varit?

Tre spelare sticker ut: Dejan Kulusevski, så klart, som har varit central för Tottenhams pånyttfödelse under våren. Anthony Elanga som lyckats slå igenom trots att Manchester United inte fungerat. Emil Krafth, som ser mer ut som Cafú än Emil Krafth sedan februari månad och eventuellt kommer att göra livet lite svårt för Kieran Trippier när denne kommer tillbaka från skada i Newcastle. Sensationell form och utveckling. Annars är det upp och ned. Pontus Jansson har gjort en klart godkänd säsong i Brentford. Victor Nilsson Lindelöf har haft samma sorts problem som många av sina medspelare i Manchester United: Ingen vet vad det är meningen att han ska göra, och det syns emellanåt. Ken Sema har haft en tuff säsong i Watford och hamnade utanför laget när det gällde som mest. Robin Olsen har som vanligt inte fått spela. Nej, det mest positiva förutom de tre inledande namnen är väl Viktor Gyökeres målsuccé i Coventry. Han kan mycket väl dyka upp i Premier League nästa år.

Emil Krafth har gjort succé i Newcastle under säsongens andra halva.
Foto: RICHARD LEE/SHUTTERSTOCK / RICHARD LEE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vilket lag har överraskat mest?

– Brentford måste jag säga. Även om anledningen till att de överhuvudtaget gick upp var ett väldigt sofistikerat arbetssätt är klubbens ekonomiska storlek så liten att det inte går att säga något annat. Mycket imponerande.

Vilket är den största besvikelsen?

– Vid sidan av Manchester United är det så klart Everton. Som dessutom anklagas för att ha använt pengar på fel sätt av Burnley och Leeds. Surrealistiskt att se planstormningen på Goodison efter flera år av miljardinvesteringar i spelare, Carlo Ancelotti och Rafa Benitez. En hemsk avslutning mot Arsenal. En kaotisk klubb med virrpannor och för mycket pengar högst upp.

Evertons supportrar firar det säkrade kontraktet.
Foto: PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK / PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vilka tar plats i ditt Årets lag?

4-3-3: Alisson (Liverpool) – Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Virgil van Dijk (Liverpool), Cristian Romero (Tottenham), Joao Cancelo (Manchester City) – Kevin De Bruyne (Manchester City), Rodri (Manchester City), Bernardo Silva (Manchester City) – Heung Min Son (Tottenham), Harry Kane (Tottenham), Mohamed Salah (Liverpool).

Och från de 14 lagen utanför topp 6?

4-3-3: Vicente Guaita (Crystal Palace) – Marc Guehi (Crystal Palace), Conor Coady (Wolves), James Tarkowski (Burnley), Marc Cucurella (Brighton) – Ruben Neves (Wolves) Joelinton (Newcastle), Declan Rice (West Ham)  – Wilfried Zaha (Crystal Palace), Jamie Vardy (Leicester), Jarrod Bowen (West Ham)

Vem är säsongens spelare?

Mohamed Salah.

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”

Micke, 50: Så sparade jag mig till en förmögenhet

Premium: Köpt bostäder kontant • Månadsbudgeten • Bästa tipsen