Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liverpools jättesmäll: Åker på miljardförlust

Foto: DAVE BLUNSDEN/ACTION PLUS/SHUTTERSTO / DAVE BLUNSDEN/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: DAVE BLUNSDEN/ACTION PLUS/SHUTTERSTO / DAVE BLUNSDEN/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Fotbollsklubbarna blöder ekonomiskt under coronapandemin.

Liverpool är inget undantag.

Klubben uppskattar att man gjort en förlust på 1,4 miljarder kronor sen mars i fjol, skriver The Guardian.

Den 13 mars förra året pausades Premier League med anledning av pandemiutbrottet.

När spelet senare återupptogs var det inför tomma läktare och i slutet av april 2021 gapar fortfarande läktarna tomma. Något som givetvis inneburit en större ekonomisk smäll för klubbarna.

Under tisdagen publicerade Liverpool det ekonomiska resultatet för räkenskapsåret som avslutades i maj 2020, det vill säga tre månader in i pandemins påverkan på Premier League-fotbollen.

Resultatet? En förlust på drygt 500 miljoner kronor.

Under de tre månaderna tappade nämligen klubben närmare 740 miljoner kronor i medieintäkter och drygt 160 miljoner kronor i publikintäkter. Samtidigt lyckades man balansera upp det något i och med att de kommersiella intäkterna, såsom exempel sponsring och tröjförsäljning, ökade med drygt 360 miljoner kronor.

Liverpool har backat 1,4 miljarder

– Den här redovisningsperioden gällde till och med maj 2020, vilket snart är ett år sen. Den bevisar pandemins första finansiella påverkan och den betydande minskningen av nyckelintäkter”, säger Liverpools vd Andy Hughes till klubbens hemsida.

Han fortsätter:

– Vi satt i en stabil sits finansiellt innan pandemin och vi har under tiden fortsatt hanteringen av vår ekonomi på ett stabilt sätt och därmed lyckats navigera genom den här perioden som saknar motstycke historiskt.

Men blödningen stannar givetvis inte där.

Enligt The Guardian uppskattar Liverpool att man har backat 1,4 miljarder kronor sen publiken försvann från läktarna i mars 2020.

Strax innan dess hade Liverpool redovisat en vinst på närmare 500 miljoner kronor från föregående räkenskapsår.