Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liverpools frälsare – sektledaren från Mainz

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jürgen Klopp
Foto: Lars Baron
Klopp landar i Liverpool.
Foto: Twitter

Det blir Jürgen Klopp som ersätter Brendan Rodgers i Liverpool.

Men frågan är om den eftertraktade tysken är beredd att frälsa Anfield?

SportExpressen tittar tillbaka på en karriär där en liknande utmaning har bemästrats.

- Jag gillar den totala intensiteten i matcher, när det kraschar och smäller överallt, när det känns som att allt är ingenting, rent adrenalin och ingen kan andas.

Det låter inte som Lars Lagerbäck. Och det är inte Lars Lagerbäck. Det är Liverpools nye tränare Jürgen Klopp som pratar med tyska tidningen Die Zeit under 2012.

På många sätt är orden talande för hans syn på fotboll, vissa skulle nog säga att det till och med syns på honom; yvig frisyr, smågalen blick och en sällsynt ovilja att raka sig.

Men det var talförmågan snarare än frisyren som gjorde att Jürgen Klopp släntrade in i tränaryrket.


Gråtande människor och mammor som höll upp sina bebisar och lovade att ge barnet namnet Jürgen

Mainz gav honom jobbet som spelande tränare 2001. Han hade skaffat sig ett rykte som duktig på att jaga upp publikmassor och skapa närmast religiös stämning när han talade inför folk. När Mainz, där Klopp spelade hela sin aktiva karriär, i slutet av varje säsong mötte sina supportrar på något av stadens torg tog han gärna mikrofonen och höll brandtal på eget bevåg.

Jan Döhling, producent på den tyska tv-kanalen ZDF, har vittnat om "gråtande människor och mammor som höll upp sina bebisar och lovade att ge barnet namnet Jürgen".

Har Liverpool anställt en sektledare? Nja.

Tiden som Mainz-tränare skulle resultera i mer än gråtande bebisar. Klubben hade harvat i de lägre divisionerna under hela sin livstid, men med Klopp skulle saker börja röra på sig. Efter två raka fjärdeplatser i 2. Bundesliga väntade uppflyttning till Bundesliga 2004, klubbens första smak av den tyska fotbollens finrum någonsin.

Klopps popularitet växte sig samtidigt starkare både i och utanför Mainz. Han fick strålande recensioner för sina framträdanden som expert på tysk tv under Confederations Cup 2005, där han kombinerade skarpa analyser med en avslappnad ton och självdistans. I Tyskland fick han det parodiskt förutsägbara men samtidigt härliga epitetet "Menschenfänger", någon som helt enkelt fångar människors uppmärksamhet.

Foto: Patrik Stollarz

Det var inte bara tv-tittarna som förfördes av den glasögonbeprydde Stuttgart-sonen. Spelarna i Mainz lyssnade också på vad han hade att säga, och laget höll sig kvar i Bundesliga trots en extraordinärt liten budget. Dessutom tog man klivet ut i Europa säsongen 2005/06.

Året efter blev uppgiften för svår och Klopps lag föll ur Bundesliga. Han valde trots motgången att stanna kvar i hopp om att återföra Mainz till den högsta serien. Det misslyckades, och sommaren 2007 packades väskorna.

Klopps aktie stod fortfarande högt i kurs och Dortmund lyfte på luren året där på. Från Mainz tog han med sig tränarkollegorna Zeljko Buvac, av Klopp kallad "hjärnan" och Peter Krawietz, av Klopp kallad "ögonen".

Thomas Doll hade tagit jätteklubben från Ruhrområdet till en 13:e plats och förpassat Dortmund till vad som bäst beskrivs som fotbollsdepression. En utbredd känsla av otillräcklighet och förlorarmentalitet retade de dryga 80 000 på läktarna. Vid sitt tillträde lovade Klopp att han skulle "skapa minnen".

Jürgen Klopp och José Mourinho
Foto: Francesca Ceciarini

Klubben började omedelbart ta steg i en annan riktning. Dortmund slutade femma och sexa under Klopps två första säsonger på tränarposten, samtidigt som hans något oortodoxa metoder, med högintensiv och hård press, ett spelsätt som skulle komma att kallas "jaktfotboll" eller "formel 1-fotboll", vann fler och fler anhängare.

Runtom i Europa fascinerades även många av Klopps vetenskapliga ansats. Han arbetade under en period nära Dr. Wolfgang Schöllhorn vid Mainz universitet. Schöllhorns studier på träningsteknik och "differentierat lärande" är omskrivna och har anammats av både Barcelona och Klopps efterträdare i Mainz och Dortmund, Thomas Tuchel.


De gula kulisserna på Westfahlenstadion fick ett lag som kunde bära på drömmar

I Dortmund gav metoderna resultat och den unga spelargruppen utvecklades i raketfart. Mittbackarna Mats Hummels och Neven Subotic växte ut till ett av Europas mest intressanta mittbackspar, på mitten spelade sig barndomssupportern Kevin Grosskreutz in i startelvan, liksom Mario Götze, Shinji Kagawa och Nuri Sahin. På topp började Robert Lewandowski göra sig ett namn.

De relativa framgångarna blev definitiva när laget överraskande tog ligatiteln våren 2011.

Men Klopps revolution slutade inte där.

Dortmund blev halva Europas älsklingsklubb. De gula kulisserna på Westfahlenstadion fick ett lag som kunde bära på drömmar och hela klubben levde för första gången på länge upp till sin potential.

Ett Borussia Dortmund i full symbios såg omöjliga ut att stoppa. Året efter slog man nytt poängrekord i Bundesliga och snuvade Bayern München på titeln igen.


Bayern skrämdes av lagets framväxt till den grad att man sin vana trogen började plundra klubben på talang

Med två ligatitlar i bagaget valde Klopp att enligt egen utsago flytta fokus till det europeiska cupspelet. Med sitt, då, något säregna spelsätt tog man kontinenten med storm. Det bar hela vägen till Champions League-final efter en imponerande semifinal-triumf mot Real Madrid.

Väl framme i finalen stod ett utomordentligt och revanschsuget Bayern München i vägen, men Dortmunds återtåg till en rättmätig plats i fotbollshierarkin var fulländat.

Bayern skrämdes av lagets framväxt till den grad att man sin vana trogen började plundra klubben på talang. Mario Götze och Robert Lewandowski hämtades över under de två nästkommande åren, och Klopps lag fick nöja sig med en andraplats i Bundesliga 2013/14.


"Jag är inte längre den perfekta tränaren för den här extraordinära klubben"

Ett år senare skrevs kärleksaffärens sista kapitel.

- Jag är inte längre den perfekta tränaren för den här extraordinära klubben, förklarade en känsloladdad Klopp när säsongen led mot sitt slut.

Dortmund hade imploderat och låg så sent som i februari i botten av Bundesliga. Man redde ut situationen och tog sig hela vägen upp till en sjundeplats, men relationen hade spelat ut sin roll. Klopp såg frame mot att vila och samla ny energi.

- Jag tänker ta en paus, meddelade han.


Mytomspunna tränare och spelare förklarar gång på gång hur en representant för Liverpool måste göra sitt jobb

Efter 1-1 mot Everton i söndags fick Brendan Rodgers lämna Liverpool. Han blev den blott andre tränaren sedan 1950-talet att inte ta en titel som tränare för klubben.

Trots den mycket imponerande säsongen 2013/14, när Liverpool kom kittlande nära att mirakulöst springa hem hela Premier League, förstärkte hans tid på Anfields tränarbänk intrycket av Liverpool som en svunnen stormakt.

I engelsk press har det raljerats om att vem som än tar över tränarsysslan tvingas jobba under övervakning av historien. Mytomspunna tränare och spelare förklarar gång på gång hur en representant för Liverpool måste göra sitt jobb.


Nu ska han skriva nästa kapitel i Liverpools historia.

Det blev ingen jättepaus.

Bara månader efter sortin från Dortmund signerar Jürgen Klopp nu ett treårsavtal med Liverpool. Med stor sannolikhet tar han med sig både sin hjärna och sina ögon, Buvac och Krawietz, på ett nytt äventyr.

Han gör det med vetskapen om vilken utmaning som väntar.

Brendan Rodgers gjorde under sin tid på Anfield en stor sak av att visa hur medveten han var om Liverpools historia. Enligt många blev det till slut nordirländarens fall - en desperat jakt på att passa in i det förgångna som slog knut på försöken att utvecklas och komma framåt.

För någon som har erfarenhet av att förvalta en klubbs historia och förväntningar ter sig uppgiften desto mer aptitlig. Jürgen Klopp har fått en jätte på fötter genom att vara Jürgen Klopp.

Nu ska han skriva nästa kapitel i Liverpools historia.

Gör han det på sitt sätt finns det utrymme att bli odödlig.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset