Liverpool tog blytung seger mot Newcastle

Naby Keita satte 1-0 till Liverpool.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jürgen Klopp.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Liverpool gick för att ta sig upp i en tillfällig serieledning borta mot Newcastle under lördagen.

Naby Keita gjorde matchens enda mål och säkrade tre poäng till gästerna i en rivig tillställning som kantades av många avblåsningar och gula kort. 

Liverpool leder därmed Premier League tillfälligt med 82 poäng. Manchester City kan återta ledningen när de möter Leeds senare i kväll. 

Det var två av Premier Leagues formstarkaste lag som drabbade samman på ett soligt St James´s Park i Newcastle under lördagen. 

Newcastle har tagit snabba steg i sin utveckling sedan Eddie Howe tillträtt som huvudtränare. Klubben har sedan årsskiftet spelat in hela 32 poäng vilket är två poäng mer än ligaettan Manchester City under samma period. 

Det var Newcastle som satte tonen från start. The ”Magpies” pressade ett reservbetonat Liverpool intensivt över hela banan och gästerna hade svårt att få till ett ordentligt spel. 

Men trots den intensiva starten var det gästerna som skulle slå till först. 

Mittfältsveteranen James Milner som fick en sällsynt nog startade matchen satte in en hård tackling på Fabian Schär och den lösa bollen hamnade till slut hos Naby Keita. Guinanen bröt in i straffområdet och väl där gjorde han inget misstag. Han dribblade bort Dubravka i Newcastlemålet och kunde sedan säkert sätta bollen i nät. 

Newcastlespelarna protesterade villt då de tyckte att Schär skulle haft frispark i situationen innan men domare Andre Mariner stod fast vid sitt beslut. 

– Tacklingen såg nog värre ut än vad den var så det är rätt beslut, sa experten Glenn Strömberg om Milners tackling i Viasats sändning. 

Efter målet tillhörde halvleken Liverpool som dominerade bollinnehavet med över 70% i den första. Gästerna hade även bud på fler mål. Sadio Mané, Diogo Jota och James Milner hade alla bra lägen men Martin Dubravka stod pall och motade det som kom hans väg. 

Liverpool tar sig upp i tillfällig serieledning

Den andra halvleken startade i princip identiskt som den första. Newcastle kom ut och satte hög press över hela banan men lyckades aldrig riktigt komma fram till något farligt läge. 

Newcastle åkte även på ett rejält avbräck då den viktiga mittbacken Fabian Schär fick gå av skadad i den 60:e minuten. Han ersattes av Jamaal Lascelles.  

Efter Schärs byte gick tempot ner avsevärt. Matchen kantades av många frisparkar, de gula korten började hagla och det var inget lag som verkade vilja ta tag i matchen. 

Liverpool spelade sin nionde match i april månad och valde att vila spelare som Thiago, Salah, Fabinho och Alexander-Arnold från start. 

De tre förstnämnda byttes in i mitten av den andra halvleken och efter det började Liverpool skapa en del vassa lägen. Men Dubravka storspelade mellan stolparna och gästerna hade svårt att sätta dit det andra målet.

Naby Keitas mål skulle stå som matchens enda. Newcastle lyckades aldrig etablera någon riktig press och gästerna kunde spela av matchen utan större problem. 

– Vi kontrollerade matchen på ett bra sätt tycker jag. Newcastle var i bra form och det är inte lätt att komma hit och möta dem. I det här skedet av säsongen handlar det bara om att hitta ett sätt att vinna och det gjorde vi bra i dag, sa Liverpools James Milner till BT Sport efter matchen. 

Liverpool går därmed upp i tillfällig serieledning två poäng framför Manchester City som möter Leeds senare i kväll.