Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ligan erkänner nu: VAR har haft fel fyra gånger

Foto: NIGEL RODDIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VAR är här – men inte ofelbart.

Enligt The Times har Premier Leagues domaravdelning erkänt att kamerasystemet resulterat i fyra felaktiga beslut. 

Efter en provkörning i cuperna förra säsongen var det dags för det engelska ligaspelet att få känna på VAR-trenden. Numera har huvuddomaren uppbackning av en stab hjälpdomare som sitter och tittar närmare på spelet via tv-monitorer.

Flera profiler har uttalat sig kritiskt om systemet, däribland Wolverhamptons tränare Nuno och Manchester City-bossen Pep Guardiola.

VAR har haft fel

Nu har kritikerna i någon mån fått rätt. Premier Leagues domaravdelning har enligt The Times undersökt alla beslut i efterhand. Och vid fyra tillfällen har VAR lett till en felaktig dom.

Två straffsituationer där försvaret friades borde ha resulterat i straffar: när Manchester Citys David Silva fälldes av Bournemouths Jefferson Lerma och när West Ham-nyförvärvet Sebastian Haller klipptes av Norwichs Tom Trybull. 

Vidare borde VAR-granskningarna lett till att Youri Tielemans straffades med rött kort för sin kapning av Bournemouths Callum Wilson. Dessutom borde Fabian Schars 1-1 mål för Newcastle mot Watford dömts bort, då Isaac Hayden tog med hands under speluppbyggnaden.