Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligan erkänner nu: VAR har haft fel fyra gånger

Foto: NIGEL RODDIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VAR är här – men inte ofelbart.

Enligt The Times har Premier Leagues domaravdelning erkänt att kamerasystemet resulterat i fyra felaktiga beslut. 

Efter en provkörning i cuperna förra säsongen var det dags för det engelska ligaspelet att få känna på VAR-trenden. Numera har huvuddomaren uppbackning av en stab hjälpdomare som sitter och tittar närmare på spelet via tv-monitorer.

Flera profiler har uttalat sig kritiskt om systemet, däribland Wolverhamptons tränare Nuno och Manchester City-bossen Pep Guardiola.

VAR har haft fel

Nu har kritikerna i någon mån fått rätt. Premier Leagues domaravdelning har enligt The Times undersökt alla beslut i efterhand. Och vid fyra tillfällen har VAR lett till en felaktig dom.

Två straffsituationer där försvaret friades borde ha resulterat i straffar: när Manchester Citys David Silva fälldes av Bournemouths Jefferson Lerma och när West Ham-nyförvärvet Sebastian Haller klipptes av Norwichs Tom Trybull. 

Vidare borde VAR-granskningarna lett till att Youri Tielemans straffades med rött kort för sin kapning av Bournemouths Callum Wilson. Dessutom borde Fabian Schars 1-1 mål för Newcastle mot Watford dömts bort, då Isaac Hayden tog med hands under speluppbyggnaden.