Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: PL-klubbar i djup ekonomisk kris

Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK / MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Raheem Sterling och Joe Gomez.
Foto: PETER BYRNE / STELLA PICTURES / PA
Pierre-Emerick Aubameyang.
Foto: SHAUN BROOKS VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/ACTION PLUS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Den engelska fotbollen befinner sig i en djup ekonomisk kris och gjorde så redan innan pandemin.

Det visar en ny rapport.

Där framkommer det att Premier League-klubbarna tillsammans gick med sju miljarder kronor i förlust förra säsongen, skriver Irish Times.

Många fotbollsklubbar, där publiktillströmningen till matcherna är en vital inkomstkälla, går på knäna under rådande coronapandemi.

Samtidigt visar en ny rapport, baserad på analysföretaget Vysybles färska siffror, att den engelska fotbollen redan förra säsongen var rejält illa ute. Tillsammans gick de 20 Premier League-klubbarna nämligen med sju miljarder kronor i förlust, skriver Irish Times.

– Coronaviruset har inte orsakat engelsk fotbolls ekonomiska kris, däremot kommer den att påskynda den, säger analysföretagets direktör Roger Bell enligt tidningen.

Enligt Bell är det primärt klubbarnas bristande omdöme som ligger till grund för krisen, som beskrivs som den värsta på många, många år. Han menar att klubbarna, i takt med att tv-pengarna har ökat, dragit på sig alldeles för höga kostnader.

– Personalkostnaderna har varit alldeles för höga i förhållande till klubbarnas intäkter, vilket får ses som ett misslyckande när det kommer till att inse sina begränsningar. Engelska klubbar är experter på att skapa sin egen olycka, säger Bell.

”Största ekonomiska krisen på generationer”

Det hela är dock inte unikt för Premier League. Rapporten visar att även den näst högsta divisionen i det engelska ligasystemet, The Championship, dras med liknande problem.

Allvarliga sådana.

Ännu saknas siffror från fyra av de 20 klubbarna. Ändå kan man konstatera att klubbarnas gemensamma förlust för föregående säsong landar på drygt fyra miljarder kronor.

– Det är djupt oroande siffror. Det här är den största ekonomiska krisen på flera generationer, säger Roger Bell.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset